Formula 1

Asiantuntija kiroaa F1-kuljettajia puhuttavan kohusäännön ”typeryydeksi”

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari tyrmää formulapiirejä ravistelevan uuden sakkosäännöstön.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.10.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Kansainvälinen autoliitto FIA ilmoitti nostavansa F1-kuskien sakkorangaistussummia. Viimeiset 12 vuotta sakkojen maksimi summa on ollut 250 000 euroa, nyt summa kertaheitolla nelinkertaistuu eli nousee miljoonaan euroon. Kuskit yllättyivät ja ovat pöyristyneitä FIA:n ilmoituksesta.

Myös ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pudistelee päätään. Hänestä tällaiset summat ovat typeriä.

”FIA haluaa selvästi taas ojentaa kuljettajia. Tämä on siihen täysin älytön tapa. Sarjan 20 kuljettajasta alle kymmenen tienaa miljoonia. Jos sakkoja varten vaaditaan pankkilainaa, ollaan metsässä. Yleensä kuskien sääntörikkomukset ovat aika tahattomia ja tulevat hetken aivosumusta, ajattelemattomuudesta. Suunnitellut ja järjestelmälliset rikkomukset ovat tietysti asia erikseen”, Mustakari toteaa.

”Viime kisassa Qtarissa Lewis Hamilton lähti autostaan lampsimaan keskeytyksen jälkeen ja sai siitä 50 000 sakkoa. Siitä 25 000 on ehdollista. Luulen silti, ettei Hamilton sieltä nyt niin tahallaan poistunut, vaan ajattelemattomuuttaan tai tunteiden vallassa velloessaan – vaikka olihan se virhe hyvin vaarallinen.”

FIA ei ole määritellyt, mistä miljoonan sakon voi saada. Liitto kertoo, että se haluaa eroon hyvin monenlaisista rikkeistä ja niihin kuuluvat myös yleisön katsomossa käristämät soihdut.

”Kukaan ei taida tällä hetkellä tietää mistä se millin sakko voi kuljettajalle napsahtaa? Kuljettajat ihmettelivät sitä Austinin lehdistön haastattelutilaisuudessa itsekin. Hamilton halusi myös tietää mihin sakkorahat sitten oikein menevät? Sekin on hyvä kysymys.”

Mustakari toivoisi, että rahan sijasta sakot kohdistuisivat MM-pisteisiin.

”Jos kuskilta lähtee pinnoja töppäilystä, kirpaisee se jopa kovemmin kuin rahasakko. Pisteiden menetystä voi käyttää muutenkin kuin vain henkilökohtaisesta mokasta. Esimerkiksi auton päästäminen väärään aikaan varikolta voisi maksaa pinnoja myös tallille. Joku 50 000 euroa ei välttämättä rikkaita talleja paljon hetkauta, mutta pisteiden menettäminen kyllä hetkauttaisi.”

”Pisteiden menetykset voisivat mahdollisesti vaikuttaa myös mestaruustaisteluun. MM-johto ei ole aina sitä luokkaa, millainen se Max Verstappenilla on tullut, joten tekemisien kanssa pitäisi olla aika tarkkana, ettei kerätyt pinnat ala huveta.”