Manchester City näytti olevansa ykkössuosikki Mestarien liigan voittajaksi

Yksi kuva kertoo oleellisen. Manchester City oli Erling Braut Hålandilla johdolla otteluparissa Bayern Müncheniä juuri niin paljon parempi kuin yhteismaalit osoittivat.

JalkapalloMestarien liiga

Manchester City näytti olevansa ykkössuosikki Mestarien liigan voittajaksi

Manchester City piti Bayern Münchenin helposti kurissa puolivälierien toisessa osassa. City on nyt Mestarien liigan suurin voittajasuosikki, mutta ero välierissä vastaan tulevaan Real Madridiin on marginaalinen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.4.2023

Mestarien liiga: Bayern München–Manchester City 1–1

Asetelma

Tilanne oli ensimmäisen osaottelun 3-0-tuloksen myötä hyvin selkeä. Bayern München olisi tarvinnut täydellisen illan kaataakseen Manchester Cityn tarvittavan luvuin. Tähän ei kovin paljon perusteita ennen toista ottelua ollut, vaikka Bayern loistava joukkue onkin.

Pep Guardiolan Manchester City on tällä hetkellä niin kovassa iskussa, että ottelusta oli enemmänkin odotettavissa Cityn kontrolloitu esitys, jossa Bayern lopulta menettäisi malttinsa ja samalla otteluparin lopullisesti.

Ensimmäinen puoliaika

Ensimmäinen vartti meni Manchester Cityn kannalta suotuisasti. Pelin tempo oli yllättävänkin rauhallinen ja Cityn oli helppo puolustaa koko joukkueella. Muutamat vaarallisenoloiset syötöt boksiin Cityn puolustus pystyi selvittämään, eikä Bayern onnistunut viemään lupaavia hyökkäyksiään loppuun saakka. Varsinkin Benjamin Pavardilla oli vaikeuksia löytää punapaitainen pelaaja Cityn maalin edestä.

Reilun vartin kohdalla saatiin hyvä muistutus siitä, miten herkästi vastustaja saattaa huipputasolla rankaista yhdestä virheestä. Ruben Dias ajoi itsensä umpikujaan keskellä kenttää ja Leroy Sané oli viisi sekuntia myöhemmin kasvokkain Edersonin kanssa.

Tähän tilanteeseen kulminoitui paljon koko otteluparin kannalta. Tilanteesta maali Bayernille ja taistelu välieräpaikasta olisi herännyt henkiin.

Nyt puoliaika jatkui tasaisissa merkeissä ja City alkoi hallita ottelua jakson loppua kohti. Erling Braut Hålandilla oli mahdollisuus ratkaista Citylle jatkopaikka, mutta hänen rangaistuspotkunsa meni yli maalin. Tämä oli jo kolmas epäonnistunut rangaistuspotku peräkkäin Mestarien liigan puolivälierissä, mikä kertoo niistä paineista, joita pelaajat kokevat näissä huippuotteluissa.

City pystyi pelaamaan jakson omalla systeemillään, eikä Bayern löytänyt keinoja sen riittävään horjuttamiseen. Thomas Tuchelilta vaadittiin siis todellisia taikatemppuja toiselle puoliajalle.

Toinen puoliaika

Puoliajasta muodostui alun jälkeen pääosin loppuvihellyksen odottelua. Cityn laadukas pallollinen vaihe piti Bayernin aisoissa ja saksalaiset joutuivat juoksemaan välillä pitkiä aikoja pallon perässä. Bayern ei löytänyt toisellakaan puoliajalla omia pelaajia Cityn maalin edestä. On myös annettava tunnustusta Cityn kurinalaiselle puolustamiselle ottelussa ja omassa boksissa.

Cityn 1-0-maali 57. minuutilla sinetöi otteluparin lopullisesti. Hålandin tekemää maalia edelsi Bayernin hyvin heikko kenttätasapaino ja tilanteessa alivoimaiset Håland ja Kevin De Bruyne pääsivät rankaisemaan luvattoman helposti.

Jo ensimmäisessä ottelussa Citylle maalin tarjoillut Dayot Upamecano oli tässäkin tilanteessa vahvasti mukana avaamalla liukastumisellaan tien Hålandille avopaikkaan.

Bayern ei pelannut huonosti, mutta City oli yksinkertaisesti parempi liian monessa asiassa. Mahdollisuuksia maalintekoon saksalaisilla oli varsinkin tässä toisessa ottelussa, mutta viimeistelytilanteet ja ratkaisevat syötöt Cityn boksissa eivät olleet vaadittavalla tasolla.

VAR ja käsivirhesäännön epämääräisyys toivot Bayernille ihmeellisen rangaistuspotkun vielä kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Manuel Akanjin ’’käsivirheen’’ seurauksena.

Bayern ei saanut tasoituksensa jälkeen mitään merkittävää aikaiseksi. Toki tilanne oli siinä vaiheessa jo epätoivoinen.

Analyysi

Bayern ei kestänyt antamaansa tasoitusta Citylle ja joukkueiden välinen ero oli lopulta yllättävänkin suuri.

Itse mietin monta kertaa otteluparin aikana Manuel Neuerin laskettelureissua ja minkä kokoisen sakon seura on mahdollisesti lätkäissyt maalivahdilleen kalliista hölmöilystä. Yann Sommer ei ole pystynyt missään vaiheessa korvaamaan Neueria tolppien välissä.

Voi myös miettiä seurajohdon ratkaisua erottaa Julian Nagelsmann kriittisellä hetkellä kautta. Joukkueen pelaamien ei ole ainakaan piristynyt Tuchelin alaisuudessa.

On myös hyvä kysymys, olisiko Bayern kuitenkin kaivannut tässä kovassa paikassa kokeneen Thomas Müllerin isompaan rooliin, sillä esimerkiksi nuori Jamal Musiala jäi näissä peleissä kauas parhaasta tasostaan.

Nyt saksalaisjätillä on edessään keskittyminen Bundesliigan mestaruustaistoon. Kauden jälkeen nähdään sitten, mitä muutoksia seurassa tapahtuu Bayernin standardeilla heikon kauden jälkipyykissä.

Manchester City on tällä hetkellä niukasti ykkössuosikki Mestarien liigan voittajaksi. Haaste on kuitenkin armoton, sillä välierissä vastaan tulee Real Madrid, joka on harvoja joukkueita, jotka pystyvät voittamaan Cityn. Tästä välierästä finaaliin etenevä joukkue tulee joka tapauksessa olemaan selvä ennakkosuosikki finaalissa, mikä ei ikinä ole helppo asetelma.