Asiantuntija toivottaisi Michael Andrettin tallin tervetulleeksi formula ykkösiin

Michael Andretti on itse entinen F1-kuljettaja ja hänen isänsä Mario entinen F1-sarjan maailmanmestari.

Formula 1

Asiantuntija toivottaisi Michael Andrettin tallin tervetulleeksi formula ykkösiin

Erkki Mustakari uskoo, että Michael Andrettin F1-hanke läpäisee loputkin esteet ja pääsee MM-sarjaan kaudeksi 2025. Nyt se sai FIA:lta vihreää valoa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.10.2023 | KUVAT All Over Press

FIA tiedotti maanantaina hyväksyneensä Michael Andrettin F1-tallihakemuksen. Andretti oli neljästä jatkoon edenneestä tallista ainoa, jonka FIA lopulta hyväksyi.

Seuraavaksi tallin pitää neuvotella kaupalliset oikeudet omistavan Liberty Median ja F1-sarjan tallien kanssa liittymisestä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mielestä sarjan laajeneminen yhdellä amerikkalaistallilla olisi hieno juttu.

”Minusta sarjaan mahtuu yksi talli lisää, ja erityisesti yksi amerikkalainen talli. Michael Andretti on Amerikassa synonyymi moottoriurheilulle, joten voi olla varma, että laatua tekemisessä riittäisi. Andretti tekee hyvin sen, mihin ryhtyy. Tätä hanketta on takaamassa myös autojätti General Motors tähtimerkillään Cadillacilla, joten siinäkin mielessä osaamista ja voimaa hankkeen takaa löytyy”, Mustakari muistuttaa.

F1-sarjassa on jo yksi amerikkalaistalli. Haas on ollut varikolla mukana kaudesta 2016.

”Suurin kanto Andrettin F1-hankkeelle on muiden tallien murina. Nyt talli täyttää vasta FIA:n kriteerit. Vielä on muitakin kriteerejä täytettävänä.”

”Jos sarja laajenee, muiden tallien tulot pienenevät. Uskon kuitenkin, että Andretti on pohtinut tämän asian läpi ja tietää, että F1-sarjassa kaikki on ratkaistavissa rahalla. Nämä ovat neuvottelukysymyksiä.”

FIA:n mukaan Andrettin F1-talli voisi osallistua sarjaan aikaisintaan kaudella 2025.

”Siinä on ainakin neuvotteluille takarajaa antava aika. Andrettin on selkeästi osoitettava, että hän on lähdössä mukaan pitkäaikaissuunnitelmalla, eikä vain USA:n F1-buumin harjalla. Talous on oltava kestävällä pohjalla ja tallilla on oltava selkeä kotipaikka ja osaavaa työntekijäkaartia.”

”Esteitä tässä on vielä ylitettävänä, mutta en näe, että ne esteet ovat ylikorkeat”, Mustakari sanoo.