Asiantuntija uskoo Valtteri Bottaksen neuvottelevan kahden uuden tallin kanssa

Valtteri Bottaksen alkukausi on ollut tuskaisa. Pussissa ei ole vielä yhtään MM-pistettä.

Formula 1

Asiantuntija uskoo Valtteri Bottaksen neuvottelevan kahden uuden tallin kanssa

Tallipaikat hupenevat tallipaikka kerrallaan, mutta Erkki Mustakari ei ole vielä huolissaan Valtteri Bottaksen jatkosta formula ykkösissä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Fernando Alonso ilmoitti jatkavansa Aston Martinilla ainakin seuraavat kaksi kautta, minkä seurauksena Valtteri Bottaksen ja muiden ilman sopimusta ensi kaudeksi olevien kuljettajien mahdollisuudet löytää tallipaikka vähenivät jälleen yhdellä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari muistuttaa kuitenkin, että MM-sarjassa on edelleen jakamatta 13 tallipaikkaa ensi kaudeksi.

”Ketsuppipullo on selvästi vähitellen aukeamassa ensi kauden kuskinimitysten suhteen. Nyt kysymys on siitä, mitä asioita tallit valinnoissaan painottavat. Itse uskon, että tulevien sääntömuutosten vuoksi varsinkin nuorilla kuljettajilla on edessään tiukkoja neuvotteluja”, Mustakari sanoo.

”Hyvä esimerkki on tapaus Alonso. Hän on jo 42-vuotias, mutta espanjalaista istutettiin moneen muuhunkin talliin. Hänellä  on taitoa, tahtoa ja motivaatiota yhä taistella F1-sarjassa ja juuri tällaista kokenutta kuljettajaa myös tallit arvostavat.”

”Alonso itse on tehnyt selväksi, että hänen tavoitteenaan on voittaminen. Kaksivuotinen sopimus on iso juttu 42-vuotiaalle kuljettajalle. Tämän päivän F1-autot ovat kuitenkin helpompia ajettavia kuin takavuosina, mikä selvästi mahdollistaa myös nelikymppisten kuskien ajamiset.”

”Aston Martin katsoo varmasti myös tulevaisuuteen ja Alonso on todellista pääomaa juuri sääntömuutosvuonna 2026. Tallin toinen kuljettaja Lance Stroll kruisaa siinä mukana, ja on edelleen aika urpo F1-kuskiksi. Tarjolla talliin olisi monta parempaakin rattimiestä, mutta minkäs teet, kun pappa maksaa viulut.”

Seuraava suuri nimi, jonka sopimusuutista odotetaan kuumeisesti, on Ferrarilta Lewis Hamiltonin tulon vuoksi lähtöpassit saava Carlos Sainz.

”Sainzin seuraavan työpaikan selviäminen laittaa varmasti lumipallon vyöryn liikkeelle. Sainz kiinnostaa monia talleja, mutta minne hän itse haluaa mennä? Hänet on yhdistetty vahvasti Mersuun, mutta Sauber-Audi ei  sekään ole poissuljettu vaihtoehto.”

”Sainz on sikäli kuuma nimi markkinoilla, että hän on jo voittanut tällä kaudella osakilpailun. Se on nostanut hänen osakettaan entisestään. Myös Sainz täyttää kokemuksensa puolesta elintärkeän kokemuskriteerin.”

”Vaikka kokeneilla kuljettajilla on nyt etu puolellaan, MM-sarjaan voi nousta toki myös uusia nuoria kasvoja. Ainakin Mercedestä kiinnostaa kovasti lahjakas Andrea Kimi Antonelli, mutta sääntömuutosvuosi on varsin pian käsillä ja silloin halutaan mieluummin kokeneita kuskeja rattiin.”

”Tallipäälliköt ottavat aina riskin palkatessaan nuoren kuskin. Kun säännöt tuovat paljon muutoksia, halutaan rattiin mieluummin sellaista kokemusta, jolla auto saadaan parhaaseen iskukykyyn. Nuoret kuskit eivät tietenkään silloin ole paras vaihtoehto. Ei siis kannata ihmetellä, jos tulokkailla on tällä erää edessään vaikeita aikoja”, Mustakari varoittaa.

Bottaksen kannalta kokemus saattaa olla jopa yllättävä siunaus tallipaikkoja jaettaessa.

”Valtteri on erittäin kokenut kuljettaja ja vaikka hän ei pystynytkään haastamaan Mercedeksellä Lewis Hamiltonia, hän oli kuitenkin riittävän nopea ja mikä myös tärkeää, erinomainen kakkoskuljettaja.”

”Valtteri on varmasti ollut yhteydessä Toto Wolffiin ja tunnustellut Mercedeksen suunnitelmia. Vaikka ajatus Valtterin siirrosta Mercedekselle tuntuukin tämän ja viime kauden tulosten valossa kaukaiselta, Mercedes tarvitsee kuitenkin tässä saumassa vakaata suorittamista ja Bottas osaa tallin tavat.”

”Kaiken lisäksi George Russellin kauden alku on muistuttanut hänen kuumakalle-piirteistään, mikä korostaa rauhallisen tallikaverin palkkaamisen tarvetta.”

”Toinen todennäköinen vaihtoehto Valtterille on Williams. Olisin yllättänyt enemmän siitä, että Valtteri ja Williams eivät olisi neuvotelleet kuin, että he olisivat neuvotelleet.”

”Myös Williams on Valtterille tuttu talli, vaikka olikin perheen omistuksessa vielä Bottaksen aikoina. Valtteri tuntee kuitenkin edelleen paljon väkeä tallista ja hänestä jäi myös Williamsille hyvät muistot varsin kelvollisen menestyksen myötä.”

”Totta kai myös Audi on yhä vaihtoehto Valtterille, mutta Audin resurssit tietäen sen oven takana on muitakin kuljettajia jonoksi asti. Kaikkien tiedossa on myös se, että Audi ottaisi mielellään toiseksi kuljettajaksi saksalaisen kuljettajan. Jos saksalaisuus on kriittinen tekijä, silloin tie Audille on entistäkin kapeampi Valtterin kannalta”, Mustakari arvioi.