Leijonien ympärillä velloo kuuma kysymys NHL-tähtien oikeista ketjukoostumuksista

Kaapo Kakko ei ole avannut vielä maalitiliään MM-kisoissa.

Jääkiekon MM2023Leijonat

Leijonien ympärillä velloo kuuma kysymys NHL-tähtien oikeista ketjukoostumuksista

Pelaavatko Mikko Rantanen ja Kaapo Kakko oikeissa ketjuissa Leijonissa? Sitä kysymystä vatvottiin piinaavan Ranska-ottelun jälkeen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.5.2023 | KUVAT Melina Heimsch

Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon maaleitta pelaaminen on nousemassa yhä kuumemmaksi puheenaiheeksi Leijonien ympärillä. Kumpikaan NHL-tähdistä ei ole tehnyt neljässä ottelussa vielä maalin maalia.

Asia nousi puheeksi myös Ranska-ottelun jälkeen. Rantaselta kysyttiin suoraan, ovatko ketjukoostumukset oikeita, mutta tämä ei halunnut lähteä asialla spekuloimaan.

”Paikkoja kuitenkin tulee. USA pelissä niitä ei tullut kuin yksi tai kaksi, jos niin olisi, niin jotain pitäisi vaihtaa. Nyt en tiedä. Valmennus tekee nämä päätökset.”

Myös Jukka Jaloselta kysyttiin ottelun jälkeen ketjukoostumuksista. Yhtenä vaihtoehtona on nostettu Kakon ja Rantasen laittaminen samaan ketjuun.

”Turkulaisia ovat molemmat, mutta paraneeko jommankumman peli siitä, että heidät laittaa kimppaan? Mielestäni meidän ykkösketju on erittäin hyvä. Mikko on aivan huikea pelaaja”, Jalonen sanoi.

Se, etteivät Rantanen ja Kakko ole vielä avanneet kisoissa maalitiliään, ei huoleta Jalosta.

”Onhan heillä paikkoja ollut. Nämä pelit eivät ole läpihuutojuttuja. Kaikki tekevät varmasti aivan parhaansa kentällä. Lammikon ketju on ollut todella hyvä. Tehokkuus pikkuisen puuttuu vielä, mutta joka paikasta ei maalia voikaan tehdä.”

Jalonen näki, että myös aiemmin kritisoitu ylivoima on parantumassa.

”Nyt oli aihioita. Kyllä sekin kohta alkaa toimia. Neljä peliä pelattu. Vielä ollaan alkutekijöissään. Pari napsua eteenpäin menty ja vielä on asioita, joita pystytän parantamaan.”

”Huolestunut on voimakas sana, mutta aina koutsina pitää miettiä mikä on. Teillä on enemmän huolestumista. Teillä voi olla paniikki päällä, mutta ei meillä ole. Jenkit olivat hyviä ensimmäisessä pelissä ja me emme olleet valmiita, mutta Ruotsi-peli oli erittäin hyvä ja se olisi pitänyt voittaa. Tässä emme olleet parhaimmillamme, liikaa paikkoja kiekon menetyksistä ja oman pään puolustuspeli ei ollut ihan kunnossa. Kaikki kunnia vastustajalle”, Jalonen jatkoi.

Ranska yllätti

Tunnelma Leijona-leirissä oli Ranska-ottelun jälkeen hämillinen. Harva osasi odottaa, että Ranska pistäisi Suomen näin ahtaalle illan ottelussa.

”Kova peli. Vastustaja teki ottelun vaikeaksi meille ja pelasi hyvin”, myönsi Leijonien pelastajaksi noussut Marko Anttila.

”Tässä kohtaa turnausta haluaisi pelata jo mahdollisimman valmista jääkiekkoa, mutta aina se ei lähde niin, vaan vaatii prosessinsa. Tiedämme, että tämä ei riitä meille.”

Anttila avasi myös oman ketjunsa roolia.

”Teemme samaa hommaa koko ajan ja lähdemme siitä, että pystymme puolustamaan hyvin ja sitä kautta saamaan kiekko vastustajan päätyyn ja painetta sinne. Kaksi ensimmäistä erää pystyimme karvaamaan hyvin ja saatiin sitä kautta irtokiekkoja ja paikkoja. Kovan työn kautta tämä tulee”, hän sanoi.

Leijonien avausmaalin tehnyt Harri Pesonen oli samoilla linjoilla Anttilan kanssa.

”Jouduimme tekemään kovasti töitä, että saimme voiton. Siihen ollaan tyytyväisiä. Meillä oli jokaisessa erässä hyviä hetkiä, mutta paljon löytyy vielä petrattavaakin. Voidaan vähän yleistä yhteispeliä parantaa paljon”, Pesonen sanoi.

Pesonen myönsi, että maalinteossa onnistuminen maistui hänelle – mutta myös joukkueelle.

”Saimme onneksi nopeasti pelin tasoihin ja pääsimme peliin mukaan. Vastustaja ei sitten saanut kovaa otetta pelistä”, Pesonen sanoi.