Asiantuntijalta täystyrmäys ylitsevuotavaan arvioon Max Verstappenin lahjakkuudesta

Max Verstappen on voittanut tällä kaudella kahta vaille kaikki GP-kisat.

Formula 1

Asiantuntijalta täystyrmäys ylitsevuotavaan arvioon Max Verstappenin lahjakkuudesta

Voisiko Max Verstappen voittaa GP-kisoja millä tahansa autolla, kuten Helmut Marko väittää? Ei, vastaa Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.8.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari tyrmää Red Bullin ikonisiin taustahahmoihin kuuluvan Helmut Markon näkemykset Max Verstappenin ylivoimaisuudesta kuljettajana. Markon mukaan hollantilainen pystyisi voittamaan GP-kisoja millä tahansa sarjan autolla – ainakin, jos sää hieman suosisi.

”Verstappen on Red Bullilla MM-sarjan tämän hetken ehdottomasti paras kuljettaja. Hän on itse asiassa ylivoimainen – mutta hän on ylivoimainen vain ajaessaan Red Bullilla”, Mustakari sanoo.

”Red Bullin auto on niin ylivoimainen ja edellä kaikkia, että Verstappen voi tuntua aivan erityisen lahjakkaalta kuskilta. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei ole kauaa niistä ajoista, kun Lewis Hamilton tuntui samalla tavalla äärimmäisen lahjakkaalta ja ylivoimaiselta kuljettajalta, mutta nyt kun Mercedes kyntää, myös Hamilton kyntää. Niin kävisi myös Verstappenin ylivoimaisuuden kanssa.”

Verstappen johtaa F1-sarjaa hulppealla 125 MM-pisteen erolla tallikaveriinsa Sergio Pereziin, joka on sarjassa toisena. Verstappen on voittanut kahta vaille kaikki GP:t kuluvalla kaudella – ja loput kaksi kisaa on voittanut Perez.

”Ymmärrän hyvin, että nyt Verstappenia on helppo ylistää, mutta olisi mielenkiintoista nähdä hänet jossakin heikommassa tallissa. Millainen hän olisi esimerkiksi Fernando Alonsoon verrattuna Aston Martinilla?”

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

”Jokainen F1-auto on erilainen ja vaatii kuljettajalta eri asioita. Toiseen autoon hyppääminen ei ole niin helppoa, vaikka sää kuinka suosisi”, Mustakari hymähtää.

Kesätauon aikana Verstappenilla on ollut intoa tutustua drifting-ajamisen saloihin. Kalle Rovanperälle driftingistä on ollut hyötyä rallipoluilla.

”En usko, että F1-radalla driftingistä on erityistä hyötyä, mutta kyllähän se vaatii ja herkistää ajotuntumaa ja reaktiokykyä. Drifting on lajina nousussa ja varmasti intohimoiset kuskit mielellään kokeilevat kaikkea uutta ja samalla haastavat itseään. Huippukuskit ovat hyviä rattimiehiä, oli laji mikä hyvänsä.”

Verstappen voitti Span jännittävän GP:n sadesäässä. Kausi jatkuu ensi viikolla kesätauon jälkeen Verstappenin toisessa kotimaassa Hollannissa. Viime kaudella hän voitti kotikisansa.

”Verstappen ajaa hyvällä itsetunnolla. Siitä kertoo myös se, että on hänen pitänyt keksiä lisäohjelmaa ja sirkushuveja naljailemalla inssille tiimiradiossa, kuten Belgiassa kuulimme. Naurattaahan se, että kuski on ylivoimaisessa MM-johdossa ja jaksaa vielä rähjätä inssilleen.”

”Kausi tulee jatkumaan Verstappenin tahtipuikon mukaan, koska hänellä on allaan MM-sarjan  ylivoimaisin auto, eikä hän hukkaa mahdollisuuksiaan, kuten tallikaveri Sergio Perez on muutamassa kisassa tehnyt”, Mustakari sanoo.