Unai Emery on taktikkona Pep Guardiolan ja Jürgen Kloppin tasoa, mutta sitten tulee se mutta

Unai Emery pelaa Valioliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

JalkapalloValioliiga

Unai Emery on taktikkona Pep Guardiolan ja Jürgen Kloppin tasoa, mutta sitten tulee se mutta

Jukka Rönkä ennakoi, että Unai Emery korjaa pikavauhtia Aston Villan kurssin ja nostaa sen FA Cupin ja Liigacupin mustaksi hevoseksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.10.2022 | KUVAT All Over Press

Aston Villa palkkasi uudeksi managerikseen Arsenalin entisen managerin Unai Eemeryn. Jukka, millaisen managerin Aston Villa saa?

Mielenkiintoisen. Emeryä voisi pitää eräänlaisena Batmanista tuttuna Harvey Kaksinaamana. Viittaan tällä Emeryn julkiseen kuvaan. Tiedetään, että hän raskaansarjan valmentaja ja huippuluokan taktikko, mutta sitten on tämä hänen toinen puolensa, joka on syönyt uskottavuuttaan niin joukkueiden sisällä kuin julkisuudessakin.

Kuvaavaa Emeryn maanantaiselle nimitykselle oli, että Twitterissä lähti heti trendaamaan hästag Good Ebening, jolla viitattiin hänen koomiselta kuulostaneeseen englannin kielen taitoon ja sanojen lausumiseen. Ei ollut myöskään mikään salaisuus, että varsinkin loppuaikoina Arsenalin kopissa naureskeltiin Emeryn selän takana muun muassa hänen puhetyylilleen.

Moskovan Spartakia valmentaessaan Emeryn elämäntavoista liikkui puolestaan varsin villejä tarinoita. Ottamatta kantaa tarinoiden todenperäisyyteen, niin sanotaanko näin, että kovin monesta huippuvalmentajasta sellaisia tarinoita ei kerrota.

Näitä voisi pitää tietenkin jalkapallon ulkopuolisina asioina, mutta kyllähän valmentajan uskottavuus on myös valmentamiseen liittyvä asia, kuten Emeryn uralla on nähty.

Mitä Villan kannattajat voivat Emeryltä odottaa?

Emeryn ehdoton vahvuus on ottelukohtaisen taktiikan rakentaminen. Tämä näkyy hyvin siinä, että Emery on voittanut urallaan ennen kaikkea cup-tyyppisiä kilpailuja, mutta vain yhden sarjamuotoisen mestaruuden – kaudella 2017-18 PSG:ssä. Sevillan hän johti kolmesti Eurooppa-liigan voittoon, Arsenalin hän vei Eurooppa-liigan finaaliin ja toissa kaudella Villarreal voitti Emeryn johdolla Eurooppa-liigan vieläpä siten, että välierissä Villarreal pudotti Arsenalin ja finaalissa Manchester Unitedin.

Emery on nopea asioiden korjaaja ja nopeiden tulosten tekijä. Villarreal pelasi Emeryn avauskaudella heti syyskaudella 18 ottelua ilman tappiota, mikä oli seuran kaikkien aikojen tappiottomien otteluiden ennätys. Arsenal aloitti Emeryn avauskauden kahdella peräkkäisellä tappiolla, mutta voitti sitten 11 ottelua putkeen kaikki kekkerit mukaan lukien ja pelasi peräti 26 ottelua ilman tappiota.

Nämä kertovat Emerysta paljon. Hän näkee, mikä joukkueen pelissä on vialla, miten sitä pitää korjata ja kohta mennään sellaista vauhtia, että alta pois. Ongelmat alkavat kuitenkin sitten, mitä pidempään joukkueet ovat Emeryn valmennuksessa. Prosessit eivät enää välttämättä kehitykään, vaan alkaa tasaisemman junnaamisen ja jopa taantumisen aika.

Hyvä esimerkki on Arsenal. Sama Arsenal, joka edellisenä syksynä oli pelannut 26 ottelua peräkkäin ilman tappiota, ajautui tasan vuotta myöhemmin seitsemän ottelun voitottomaan putken, minkä päätteeksi Emery sai potkut.

Kaikki muistavat myös kevään 2017, kun Emeryn PSG kaatoi ensin Barcelonan kotonaan 4-0, mutta hävisi toisen osaottelun täysin absurdien vaiheiden jälkeen 6-1. Noissa kahdessa ottelussa nähtiin samalla kertaa Emeryn loisto ja kurjuus.

Mikä siis Emeryn salaisuus on niin hyvässä kuin pahassa?

Se, että Emery on loistava ottelukohtaisten taktiikoiden laatija ja asioiden nopea korjaaja, kertoo, että hän ymmärtää jalkapalloa ja sen taktisuutta erinomaisesti. Hän kuuluu tähän valmentajien uuteen sukupolveen, joka uskoo dataan, tilastoanalyysiin ja pelin detaljeihin. Esimerkiksi Arsenalin managerin paikan hän sai salpaamalla Arsenalin johtokunnan hengen yksityiskohtaisella tietämyksellään Arsenalin pelaajista ja siitä, miten heitä kutakin voitaisiin pelaajina kehittää.

Taktinen ymmärrys, data ja detaljit ovat yksi, mutta aivan kuten elämässäkin, yhden illan suhde on eri asia kuin vuosikymmenten mittainen avioliitto. Tarvitaan muunlaisia ominaisuuksia ja muunlaista osaamista, ja juuri tässä – prosessien pitkäaikaisessa johtamisessa – tulevat esille Emeryn haasteet. Se ei tarkoita, etteikö Emery olisi prosessivalmentajanakin raskaansarjan tekijä ja etteikö hän pystyisi kehittämään prosesseja, mutta jos hän hallitsisi pitkät prosessit yhtä hyvin kuin lyhytaikaisen ja ottelukohtaisen johtamisen, hän olisi samassa painoluokassa Pep Guardiolan ja Jürgen Kloppiin kanssa. Nyt hän on Villarreal- ja Aston Villa -tasoa.

Eli mitä Villan kannattajat voivat odottaa Emeryltä?

Nopeita tuloksia ja hyvää menestystä cupissa. Uskon, että Emery ehtii nostaa Villan vielä tällä kaudella taistelemaan TOP10-sijoituksesta. En olisi yllättänyt myöskään siitä, että Emeryn Villa pistäisi Liigacupin seuraavalla kierroksella lauluun Manchester Unitedin ja jos FA Cupin arpaa ei lennätä Villa Parkille joku aivan mahdoton paskamyrsky, silloin Villa voi olla myös yksi FA Cupin mustista hevosista.

Pelaajatasolla varmasti mielenkiintoisin asia on, saako Emery kaivettua täysin ulapalla olleen Philippe Coutinhon potentiaalin esille. Coutinho olisi ilman muuta Aston Villan tärkein pala emeryläisessä jalkapallossa. Emery on suosinut 4-2-3-1-muotoa, mutta hän on myös vaihdellut muotoa ottelukohtaisesti. Oleellista emeryläisessa jalkapallossa on kuitenkin pallonhallinta, hyökkäysvoittoisuus ja se, että Emeryn joukkueet hyökkäävät voimakkaasti keskustan kautta – ja tässä jalkapallossa tarvittaisiin Coutinhon aivoja ja pelisilmää.