Ässät nosti viime kaudella päätään ja samalla odotukset täksi kaudeksi vaarallisen korkeaksi

Jesse Joensuu on nykyisen Ässä-joukkueen ruumiillistuma.

JääkiekkoLiiga

Ässät nosti viime kaudella päätään ja samalla odotukset täksi kaudeksi vaarallisen korkeaksi

Karri Kivi repi Ässien tasapaksusta duunariporukasta viime kaudella irti ääritehot. Jere Härkälän Samuel Savolaisen mukaan on kovan paikan edessä, jos hän pystyy tällä kaudella samaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.9.2023 | KUVAT All Over Press

Ässät eteni viime kaudella puolivälieriin asti ja kaudessa oli muitakin positiivisia signaaleita. Samuel, millä korkeudella aurinko Porissa paistaa tällä hetkellä?

Ässillä oli monta peräkkäistä vuotta, jolloin aurinko ei juurikaan Porissa paistanut eikä siitäkään ole kuin kaksi vuotta, kun kannattajat järjestivät mielenosoituksen ja marssivat kesken kotiottelun ulos vaatien plakaateissaan tunnetta takaisin Isomäkeen.

Viime kaudella tunne palasi Isomäkeen ja hallissa oli monissa peleissä rokkaava tunnelma. Myös pelillisesti kaudesta jäi positiivinen maku. Ässät laittoi säälipleijareissa lauluun TPS:n ja haastoi puolivälierissä Ilvestäkin, vaikka taipui lopulta 1-4.

Ässissä on tehty viime vuosina myös muutamia järkeviä satsauksia tulevaisuuteen. Ässät satsasi ja junioripuolella eri ikäryhmistä vastaa useita henkilöitä. Se on järkevää toimintaa.

Check the odds for the Liiga opener between Lukko and HPK and play now at Stake.com!

Porissa on tehty muutenkin hyvää juniorityötä, mistä kirkkaimpana osoituksena on Aleksi Heimosalmen ja Lenni Hämeenahon kehittyminen jopa potentiaalisiksi tulevaisuuden NHL-pelaajiksi.

Kun nämä satsaukset alkavat kantaa laajemminkin hedelmää Porissa, Ässillä olisi hyvä pohja rakentaa tulevaisuutta. Joissain liigaseuroissa joudutaan ostamaan rivimiehiksi iso rahalla pelaajia, mutta Ässät voisi täyttää nämä ruudut omilla junioreillaan ja käyttää säästyvät rahat kärkipelaajien hankkimiseen. Sen päällä olisivat vielä omasta myllystä tulevat Heimosalmen ja Hämeenahon kaltaiset poikkeuslahjakkuudet.

Hyvien näkymien vastapainona ovat kuitenkin arjen haasteet. Pori on keskisuuri liigapaikkakunta eikä raha kasva Porissakaan puissa. Talous ei kestä pahoja notkahduksia tai mitään hölmöilyjä.

On myös mielenkiintoista nähdä, miten nälkäisiä porilaiset ovat odotusten suhteen alkavalla kaudella. Kasvoiko ruokahalu viime kaudella miten paljon ja jos menestys ei vastaakaan odotuksia, miten tunteelle Isomäellä käy?

Ässissä vaihtui viime kauden jälkeen myös kaksi avaintekijää. Päävalmentaja Karri Kiven tilalle tuli kaupungin oma poika Jere Härkälä ja kehitysjohtaja Tommi Kerttulan tilalle palkattiin urheilujohtajaksi KHL-Jokereista tuttu Janne Vuorinen.

Best odds for Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga, Finnish pesäpallo and and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Härkälällä on kovat paineet kaukalossa ja Vuorisen on sopeuduttava uudenlaiseen tilanteeseen, jossa käytössä ei olekaan oligarkkirahaa vaan tarkalle venytettyjä porilaisia euroja.

Millaista Liiga-kautta Porissa voidaan alkavalla kaudella odottaa?

Ässien viime kauden joukkue oli materiaalin suhteen tasapaksu. Sitä kuvaa hyvin se, että Roope Talaja voitti joukkueen sisäisen pistepörssin 31 tehopisteellä ja Talaja oli ainoa jäljelle jäänyt pelaaja viime kauden joukkueesta, joka teki yli kymmenen liigamaalia. Tässäkin mielessä Kivi repi viime kauden joukkueesta kyllä kaikki mahdolliset ja mahdottomat tehot irti.

Ässien joukkue ei ole viime kauteen verrattuna juurikaan muuttunut ainakaan siinä mielessä, että se olisi merkittävästi vahvistunut tai heikentynyt – tai että joukkueessa olisi yhtään enemmän sellaisia pelaajia, jotka taistelisivat esimerkiksi pistepörssin kärkisijoista ja olisivat otteluiden voittajia.

Ässät hankki kesätauon aikana toki uusia pelaajia, mutta ne olivat Marcus ja Jonathan Davidssonin kaltaisia työmieslätkän pelaajia. He toki istuvat hyvin Ässiin, mutta nouseeko esimerkiksi heistä kumpikaan otteluiden ratkaisijaksi? Marcuksella siihen olisi enemmän potentiaalia, mutta riittääkö sekään?

Porissa kannattaa valmistautua haastavaan kauteen.

Maalivahti Niklas Rubin oli viime kaudella Liigan TOP3-maalivahti ja hänen on onnistuttava tällä kaudella yhtä täydellisesti, jotta Ässillä olisi mahdollisuus voittaa kuuluisia yhden maalin otteluita.

Pakisto on viime kauden tapaan tasapaksu ja haasteena on, kuka joukkueessa on johtava kiekollinen pakki – onko se Heimosalmi vai Norjan liigasta hankittu kanadalainen Martin Lefebvre, joka ei ole mitenkään vakuuttanut kesän harjoituspeleissä.

Hyökkäyskalustossa on sama tasapäisyyden ongelma kuin viime kaudella. Talaja jatkaa Ässissä on varmasti yksi joukkueen avainpelaajista. Hämeenaho pelasi todella lupaavan kauden, mutta nyt 18-vuotiaan nuorukaisen olisi otettava taas seuraava kehitysloikka.

Joukkueen kasvot kuuluvat kuitenkin kokeneelle ja jämäkällä Jesse Joensuulle. Hän on joukkueen kapteeni ja porilaisen taistelutahdon ruumiillistuma, joka ei koskaan anna periksi. Joensuusta on tullut Porissa eräänlainen kulttipelaaja ja onpa häntä sanottu jopa eräänlaiseksi 2000-luvun Vellu Ketolan kaltaiseksi hahmoksi, mikä on suurin mahdollinen arvonimi porilaiselle jääkiekkoilijalle.

Itse odotan paljon myös Jan-Mikael Järviseltä. Hän teki viime kaudella vain 21 tehopistettä, mikä on Järvisen taitoihin nähden vaatimaton lukema. Ehkä harjoitusotteluissa mätetyt syöttöpistelukemat ovat merkki siitä, että syöttövirtuoosi on tulossa ja takoo tällä kaudella selvästi kovemmat lukemat tilastoihin. Järvinen on kuitenkin tässä joukkueessa sielupelaajaosastoa.

Millainen valmentaja Jere Härkälä on?

Härkälä ei ole huono valmentaja, mutta on vaikea nähdä, että hän pystyisi debyyttikaudellaan Liigassa repimään suunnilleen saman tasoisesta joukkueesta samanlaiset tehot irti kuin Kivi viime kaudella.

Härkälä on syntynyt Porissa ja tuntee porilaisen jääkiekon dna:n. Hänellä on valmennuskokemusta Kokkolan Hermeksestä sekä lukuisista erilaisista valmennustehtävistä Ässissä. Viimeksi hän toimi viime kaudella Kiven kakkosena.

Härkälän jääkiekko on aika tyypillistä porilaista jääkiekkoa. Peliä pyritään kääntämään nopeasti ja pelaaminen on energistä ja taistelutahtoista duunarijääkiekkoa. Toisin sanoen juuri sen näköistä jääkiekkoa, millainen Ässien joukkuekin on.

Sanottiinpa Härkälästä millaisia arvioita tahansa, ainoa todellinen arvio hänestä on se, mitä tuleva kausi kertoo. Nyt hänet punnitaan ensimmäisen kerran oikeasti valmentajana.

Härkälän haasteita lisää se, että Pori on perinteistä rikas jääkiekkokaupunki, jossa jokaisella on oma mielipiteensä Ässistä – varsinkin Ässien entisillä pelaajilla ja valmentajilla.

Siinä ympäristössä ei ilman Ässien entinen tähtipelaajan statusta valmentavan oman kylän pojan ole helppo valmentaa – jos on silloinkaan. Jos tulokset eivät ole odotettua, Porin torilla syödään talven aikana muitakin kuin nahkiaisia.

Mikä on siis ennusteesi Ässien kaudesta?

Ässät taistelee viimeisistä säälipleijaripaikoista, mutta niihin pääseminen ei ole mitenkään taattua.