Barcelona juhlii mestaruutta 1,3 miljardin euron velat niskassaan, mutta pahin kaaos on takana
Barcelona juhlii torstaina varmistunutta mestaruutta täysin palkein, vaikka sillä on enemmän velkaa kuin millään muulla jalkapalloseuralla.
Barcelona juhli torstaina varmistunutta La Ligan mestaruuttaan upeassa voitonparaatissa Camp Noun lähikaduilla perjantaina. Jukka, loistokausi pelillisesti, mutta joko Barcelonan katastrofaalisen heikko taloustilanne helpottaa?
Tilanne on edelleen erittäin haastava. Barcelona on tehnyt monia kipeitä, mutta myös hyvin erikoisia toimia korjatakseen sen taloudellisen kaaoksen, jonka seuran edellinen presidentti Josep Maria Bartomeu jätti jälkeensä.
Barcelonan taloudellinen rakenne on saatu neljässä vuodessan paljon terveemmäksi. Velan määrä ei sinällään ole pienentynyt, mutta sen rakenne on muuttunut. Barcelonalla on edelleen velkaa noin 1,3 miljardia euroa, joka on enemmän kuin millään muualla jalkapalloseuralla Euroopassa.
Velasta suurin osa on kuitenkin velkaa, joka kohdistuu Camp Noun modernisointiin, kun Bartomeun ajan päättyessä velka oli vuosikausia jatkuneesta tappiollisesta toiminnasta aiheutunutta velkaa.
Barcelonan haasteita on lisännyt se, että Camp Noun – nykyään virallisesti Spotify Camp Noun – remontin viivästyminen on käynyt sille kalliiksi.
Barcelona on pelannut remontit aikana Barcelonan Olympiastadionilla, jonne mahtuu 40 000 katsojaa vähemmän kuin yli 100 000 katsojaa vetävällä uusitulle Camp Noulle eikä käytössä ole Camp Noulle valmistuvia 9600 vip-paikkaa, joista kalleimmat maksavat 80 000 euroa kaudessa.
Remontin piti alun perin valmistua jo viime vuoden marraskuussa mennessä, mutta nyt Barcelonan odotetaan palaavan kotiinsa vasta ensi syksynä eli lähes vuoden alkuperäistä suunnitelmaa jäljessä. Yhden kauden pelaamisen Barcelonan Olympiastadionilla on arvioitu tekevän noin 100 miljoonan euron loven Barcelonan tuloihin, joten kysymys on isoista rahoista, sillä evakkomatka on kestänyt jo nyt kaksi kautta.
Toisaalta hyvä menestys on tuonut myös kassaan ylimääräistä. Pelkästään La Ligan tämän kauden mestaruus tuo jopa 60-90 miljoonaa euroa ja menestys Mestarien liigassa, jossa Barcelona eteni välieriin, kerrannaisvaikutuksineen pitkälti yli 100 miljoonaa euroa.
Barcelonan taloudellinen tilanne on edelleen erittäin haastava ja vaatii tarkkaa käsiajoa tulevina vuosina, mutta tärkeintä on se, että suunta on nyt oikea ja suon reuna näkyy jo.
Voiko Barcelona vahvistaa joukkuettaan ensi kaudeksi?
Tässä on ensin odotettava tarkkoja talouslukuja ja sitä, miten Barcelonan kiemuraiset kulutuslimiitit lasketaan. Barcelona on yrittänyt useampana vuonna saada laskelmiinsa mukaan tulevia vuosia koskevia oikeuksiaan, joista La Ligan on torpannut osan.
Tilanne on joka tapauksessa se, että Barcelona joutuu myymään pelaajia ja jopa tunnettuja tähtipelaajiaan, jotta se pystyy rahoittamaan urheilujohtaja Decon ja päävalmentaja Hansi Flickin haluaman remontin joukkueessa.
Espanjalaisessa mediassa on uutisoitu, että Barcelona olisi valmis myymään kahdeksan pelaajaa, joiden joukossa olisivat jopa Gavi ja Ronald Araujo. Heidän lisäksi liipaisimella ovat Inaki Pena, Fermin Lopez, Hector Fort, Pau Victor, Pablo Torre ja Ansu Fati.
Lisäksi jonkinlainen varaus on kaikki muidenkin pelaajien yllä lukuun ottamatta kahta pelaajaa – Lamine Yamalia ja Raphinhaa. Heistä Barcelona ei ole valmis luopumaan minkäänlaisella rahalla. Muiden myymistä voi harkita, jos hinnasta sovitaan.
Onko Gavi oikeasti tuolla listalla?
Niin väitetään. Logiikka on siinä, että Flickin aikana Gavin rooli on kaventunut eikä hän ole enää avauksen pelaaja.
Vielä vuosi Barcelona yritti painostaa esimerkiksi Frenkie de Jongia ja Ferran Torresia siirtymään muualle, mutta Flickin aikana kumpikin – kuten myös Raphinha – on herännyt uuteen loistoon.
Näiden keikausten jälkeen ollaan tilanteessa, jollaista kukaan ei osannut vuosi sitten nähdä. Nyt oven suussa ovat eri miehet kuin vuosi sitten ja niin uskomattomalta kuin se olisi vuosi sitten kuulostanut, Gavi saa tosissaan taistella paikastaan auringossa.
Ketä pelaajia Barcelona on itse hankkimassa?
Listalla on ennen muuta kolme uutta pelaajaa – toppari, vasen laitapuolustaja ja vasen laitahyökkääjä.
Barcelonan mahdollisuuksia siirtomarkkinoilla heikentää se, että jos he haluavat maksaa todella suuria siirtosummia ja tähtipelaajien vaatimia palkkoja, silloin Barcelonan on onnistuttava myynneissään.
On helppo sanoa, että Barcelona haluaa Nico Williams, Rafael Leaon tai Luis Diazin, mutta on eri asia, riittävätkö Barcelonan rahkeet tämän hintaluokan pelaajien hankkimiseen.
Barcelona haluaa välttää samanlaisen skandaalin kuin vuosi sitten, jolloin se hankki Dani Olmon 60 miljoonalla eurolla RB Leipzigista. Barcelona ei pystynyt kuitenkaan rekisteröimään Olmoa ensimmäisiin otteluihin elokuussa ja tammikuussa se sai luvan rekisteröidä Olmon kevätkaudeksi vasta valitusprosessin jälkeen.
Barcelona varmisti torstaina historiansa 28. La Ligan mestaruuden. Mikä mestaruuden selittää?
Kaksi asiaa.
Ensimmäinen ja tärkein on se, millaiseen lentoon viime kesänä päävalmentajaksi palkattu Hansi Flick sai Barcelonan.
Joukkuetta ei viime kesänä juurikaan vahvistettu ja esimerkiksi maalia vartioi valtaosan kaudesta Wojciech Szczesny, joka ehti viime kauden jälkeen jo lopettaa uransa. Flick pystyi kuitenkin repimään joukkueesta paremmat tehot irti kuin viime kauden jälkeen potkut saanut Xavi.
Flick pisti Barcelonan prässäämään korkeammalta, suoraviivaisti sen pelaamista ja painotti nopeiden transitioiden merkitystä.
Pelityyli sopi erityisen hyvin Raphinhalle ja Robert Lewandowskille. Raphinha taistelee Mohamed Salahin kanssa Ballon d’Orista ja Lewandowski pystyi nostamaan ottelukohtaisen maalikeskiarvonsa viime kaudella 0,54 maalista 0,78 maaliin.
Kolmas pelaaja, jolle muutokset sopivat, oli de Jong, joka nousi kauden aikana Barcelonan hylkiöstä yhdeksi Flickin joukkueen avainpelaajista.
Flick on saanut aina myös kiitosta johtamistaidoistaan ja kaikki tiedot Barcelonan sisältä kertoivat, että pelaajat nauttivat pelaamisesta Flickin alaisuudessa.
Sanoit kaksi asiaa. Mikä se toinen on?
Ristiäisissä, syntymäpäivillä, häissä ja hautajaisissa etikettiin ei kuulu asianosaisten väheksyminen, enkä ota mitään pois myöskään Barcelonan tämän kauden loistavasta menestyksestä.
Sarjamuotoisessa urheilussa kysymys on kuitenkin aina siitä, miten korkealla oleva rima mestarijoukkueen pitää ylittää mestaruuden voittaakseen. Real Madrid oli tällä kaudella varjo parhaastaan ja siksi valkoisen karhun voittaminen ei vaatinut tällä kaudella sellaisia lihaksia kuin vuosi sitten.
Mutta tästähän urheilussa on kysymys. Ei tarvitse kaikkien aikojen vahvin, riittää kun on kauden vahvin. Ja sitä Barcelona tällä kaudella La Ligassa oli.