Ässien romahduksen takana on paljon isompi ongelma, joka on pakko jotenkin ratkaista

Ari-Pekka Selin valmentaa joka tapauksessa viimeistä kauttaan Ässiä. Nyt Porissa kysytään, pitäisi tämäkin kausi päättää ennen aikojaan Selinin osalta.

JääkiekkoLiiga

Ässien romahduksen takana on paljon isompi ongelma, joka on pakko jotenkin ratkaista

Ässät romahti lauantaina Isomäellä Kärpille 1-7. Romahduksen takana on vielä suurempi ongelma, joka täytyy jotenkin ratkaista. Per heti.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 18.9.2021 | KUVAT All Over Press

Ässät veti lauantai-iltaan suorastaan häpeällisen limbon kotikentällään, kun Kärpät nakutti jo avauserässä tyrmäävät lukemat 5–0 tauluun. Ottelu päättyi 7–1.

Lukemat ovat murheelliset.

Ässien taustalla muhii kuitenkin vielä isompi kysymys kuin se, että mitä umpisurkeassa avauserässä oikeastaan tapahtui.

Ilta-Sanomat uutisoi jo ennen tämän kauden alkua, että kolmatta kauttaan Porissa valmentavan Ari-Pekka Selin lähtee kauden jälkeen – ja ensi kauden päävalmentaja on Jere Härkälä.

Vastaavassa tilanteessa on aina kaikki orastavan tulehduksen ainekset.

Liiga-kauden kertoimet elävät Expektillä. Nyt piikissä punainen ja kirves. Ja missä Ässät?

Jokainen vastaavassa tilanteessa ollut päävalmentaja voi kertoa, että jos urheilupuolen johdossa aletaan operoida taustalla vain seuraavan päävalmentajan kanssa kasatessa seuraavan kauden joukkuetta, se herättää närää. Ja jos joukkue alkaa aistia närää, se alkaa syödä myös joukkuetta sisältäpäin.

On muistettava, että Selin on ollut mies, jonka ympäriltä on viety tuolit. Selin on päävalmentajana edellisissä pesteissään TPS:ssä ja HIFK:ssa syrjäytetty ja nyt niin on käymässä myös Ässissä.

Periaatteessa tilanteessa ei tarvitsisi olla dramatiikkaa, sillä pestit päättyvät joskus ja nyt maajoukkuevalmennuksessakin mukana olleen Selinin johdolla vedetyt kolme vuotta tulevat kauden jälkeen päätökseen.

Taustalla Selin ei ole ollut pelkästään tyytyväinen kehitysjohtaja Tommi Kerttulaan, eikä kehitysjohtajakaan varmasti voi olla täysin tyytyväinen Seliniin, eikä ole sitä ammattilähipiirilleen jättänyt tekemättä selväksi.

Selinin johdolla Ässät oli runkosarjassa yhdeksäs koronaviruksen rantautumisen vuoksi ennen päätöskierrosta päättyneellä kaudella. Viime kaudella Ässät oli 12:s.

Tuloksia ei siis voi parhaalla tahdollakaan luonnehtia kuin korkeintaan keskinkertaisiksi, vaikka Selinin – ja Kerttulan – aikana pahimmasta sekoiluvaiheesta on otettu muutamia askeleita uskottavampaan suuntaan. Enempääkin on kuitenkin toivottu. Ja ihan syystä.

Ongelma on, että Selinin aikana on ollut hyvin vaikeaa nimetä sellaista kilpailuetua kaukalossa tapahtuvasta kokonaisuudesta, jolla se olisi voinut haastaa paremmista sijoituksista. Joukkue on ollut pahimmillaan alistunut.

Ei siis voi pitää varsinaisena ihmeenä, että tilanteeseen halutaan muutosta.

***

Ulospäin alkoi vaikuttaa siltä, että Ässien on tehtävä valintansa: Kumman kanssa seura haluaa jatkaa – Kerttulan vai Selinin. Selinin ja Kerttulan välillä kaikki ei todellakaan ole ollut ruusuilla tanssimista.

Ässät teki selvästi valintansa ja teki 2+1-vuotisen jatkosopimuksen Kerttulalle. Ilta-Sanomien uutinen kertoo myös toisesta valinnasta.

Valmennusjohdossa on koettu, että pelaajavaihtuvuutta on ollut liikaa. Näin onkin ollut, mutta se tilanne on aika lailla samankaltainen monessa muussakin seurassa.

Eikä Selinin käytössä oleva materiaalikaan ole ollut aina mitenkään taivaallinen, sillä Ässät on myös pyrkinyt pitämään talouspuolta kunnossa arvaamattoman koronaviruspandemian aikana. Viime kaudella, kun joukkueeseen lopulta satsattiin, joukkue alisuoritti.

Hutejakin on pelaajamarkkinoilla tullut. Jasper Lindsten esimerkiksi on pelaaja, joka on panostusten ja tuoton suhteen ollut yhtälönä surkea. Toinen maalivahti Konstantin Volkov on ollut Ässien maalilla toistaiseksi ensiesiintymisissään runkosarjassa silkka katastrofi.

Kolikon kääntöpuolella isoja onnistumisiakin on tullut, kuten Liigan maalipörssin viime kaudella voittanut Sebastian Wannström. KalPaa vastaan tällä kaudella neljä maalia tehnyt Derek Barachkin on esiintynyt lupaavasti, kuten on paluumuuttaja Jarno Kärki.

Silti kysymys on ilmeinen: Kuinka moni Liigan päävalmentajista haluaisi tällä hetkellä vaihtaa materiaalinsa päittäin Ässien kanssa?

***

Tilanne täytyy ratkaista tavalla tai toisella. Ennemmin tai myöhemmin.

Pelkistetysti on kaksi vaihtoehtoa.

Tehdä joukkueelle – ja Selinille – selväksi, että tilanteesta ei oteta alibeja ja kolmevuotisen projektin viimeinen kausi huipennetaan ja luotto on seurajohdosta olemassa. Toinen vaihtoehto on jättää epävarmuus leijumaan ja jättää mahdollisuus nostaa kädet pystyyn ja todeta, että ei tästä tule mitään.

Tulenaran tilanteen hoitaminen tulee myös mittamaan johtamista opiskellutta ja johtamisen kontekstissa usein esiintyvää Kerttulaa.

Jos sellaisia viitteitä alkaa ilmaantua lisää, kuten Ässien tämän illan ensimmäinen erä, Selin on väistämättä herkästi liipaisimella saada potkut. Jo tänään jonkinlaisia keskusteluja taustalla käydään varmasti.

Vaikka Ässät onkin kerännyt viidestä pelistään kuusi pistettä, liigakauden ensimmäinen kriisi alkaa tuoksua Porin suunnalta sieraimiin.