Formula 1

Aston Martinin loistokisalla voi olla iso vaikutus isä- ja poika-Strollin jatkoon formula ykkösissä

Aston Martin nousi pitkän pimeän jakson jälkeen takaisin parrasvaloihin Brasiliassa. Erkki Mustakari oli paluusta iloissaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Fernando Alonso paluu palkintopallille Brasiliassa osoitti, kuinka nopeasti tuulensuunta voi formula ykkösissä kääntyä.

Alkukauden komeettatalli sukelsi kauden edetessä syvyyteen, kunnes talli heräsi yöstään Brasiliassa. Alonso löi millimetrien taistelussa Red Bullin Sergio Perezin ja oli kisassa kolmas. Lance Stroll säesti tallitoveriaan ajamalla viidenneksi.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari oli Aston Martinin paluusta kärkisijoille mielissään.

Max Verstappen meni jälleen menojaan. Nuori lemmikkikuski Lando Norris yritti häntä kaikin keinoin jahdata ja välillä varmasti ärsyttikin mestarismiestä, mutta ero jäi silti lopulta aika suureksi. Siksi päivän mielenkiintoisista ja parasta antia oli Aston Martinin loistava kisa. Paluu kärkisijoille oli yllätys, mutta erittäin miellyttävä yllätys.”, Mustakari iloitsi.

”Varsinkin Alonson ja Perezin huikea taistelu oli tönkkösuolaisen loistavaa viihdettä. Perez pääsi hyökkäämään ja ärsyttämään ja ohittikin lopussa Alonson, mutta espanjalaisen vastaisku tuli heti. Tätä yleisö rakastaa.”

Mustakarin mukaan Aston Martinin loistokisa lähettää terveisiä monille muillekin talleille. Kausi voi olla loppumaisillaan, mutta ihmeitä pystyy edelleen taikomaan

”Aston Martinin tehtaalla on ollut valot päällä ja tehty työ on tuottanut tulosta. Alonso on valitellut auton vaikeaa aerodynamiikkaa, mutta nyt siihen löydettiin lääkkeet. Hän pystyi pitämään puoliaan sarjan nopeinta kaaraa vastaan ja osoitti lisäksi aivan älytöntä sinnikkyyttä myös kuljettajana.”

Aston Martinin tilannetta on puitu loppukauden aikana ahkeraan. Lance Strollin ja tämän isän F1-motivaatio on kyseenalaistettu.

”Minäkin olen kyseenalaistanut – ja teen yhä niin. Ei ole varmaa, että kausi jatkuu loppuun tällä tahdilla, mutta varmasti Lance Strollin viides sija ja kolmas lähtöruutu toivat ailahtelevalle kuskille ja hänen isälleen ainakin motivaatiota.”

Lawrence Stroll on bisnesmies, jonka päässä raksuttaa isän rakkauden lisäksi myös kylmä bisneslogiikka. En usko, että hän tyytyy kisaamaan vain jonon jatkona. Joko hommaa tehdään tosissaan tai sitä ei tehdä ollenkaan. Siksi tällaisella piristysruiskeella pitkän vaisun periodin jälkeen voi olla yllättävänkin suuri merkitys sille, miten isä- ja poika-Stroll suhtautuvat jatkoon formula ykkösissä.”

Vaikka Brasiliassa kaikki menikin Aston Martinin kannalta nappiin, mikään ei ole taattua kauden lopuissa kisoissa.

”Interlagosin rata myös sopi tämän kauden Astoneille ja vaikka aerodynaamisia ongelmia on ollut, nyt ne eivät liikaa vaivanneet. Aerodynamiikka on nykyautoissa kaiken A ja O. Kun aerodynamiikka on ollut pitkään riesana, se on varmasti ollut kuskeille hyvin raskasta. Strollin pannu ei ole sitä kestänyt, Alonson on paremmin.”

”Alonson eduksi toimi Brasiliassa myös kokemus. Hän tuntee Interlagosin radan erittäin hyvin ja kaivoi vanhat opit selkäytimestä esiin”, Mustakari sanoo.