Aubameyang häikäisee Barcelonassa, mutta hänen myymisensä ei ollut virhe Arsenalilta
Pierre Emerick Aubameyang on nousemassa kevään sensaatioksi La Ligassa. Jukka Rönkä ei pidä kuitenkaan hänen myymistään virheenä Arsenalilta.
Pierre Emerick Aubameyang nousi El Clásicon sankariksi tekemällä kaksi maalia, kun Barcelona murjoi vieraskentällä Real Madridin sunnuntaina 4–0. Gabonilainen on tehnyt nyt seitsemässä La Ligan ottelussa seitsemän maalia. Jukka, oliko Arsenalilta virhe myydä Aubamyeang tammikuussa?
Ei ollut. Tällaista Aubamyeangia kuin Eli Clásicossa nähtiin, olisi varmasti ollut ilo katsoa Arsenalin paidassa, mutta tällaista Aubameyangia ei nähty Arsenalissa puoleentoista vuoteen. Hän oli viime kaudella vain varjo entisestään ja tällä kaudella Aubameyangin esitysten taso laski entisestään.
Siitä, johtuiko se Aubameyangista vai Arsenalista, voidaan väitellä, mutta kuten syksyllä nähtiin, tilanteeseen tuskastuivat niin Aubameyang kuin Mikel Artetakin. Kun sen päälle tulivat jälleen kurinpidolliset ongelmat, tilanne oli ajautunut sellaiseen pattitilanteeseen, että oli pakko tehdä joku ratkaisu – ja Arsenal teki. Jos häntä ei olisi myyty, Aubameyang tuskin olisi pelannut Arsenalissa yhtään ottelua tänä keväänä.
Siksi myynti ei ollut virhe, mutta Aubameyangin hukkaaminen – olipa syy mikä tahansa – oli joka tapauksessa suuri menetys Arsenalille. Se oli sitä jo viime kaudella, mutta myös tämän kauden alussa.
Toinen kysymys on sitten se, onko Arsenal kaivannut Aubameyangia. Arsenal on pelannut Aubameyangin myymisen jälkeen seitsemän liigaottelua ja voittanut niistä kuusi. Tietenkin voidaan pohtia, olisiko Aubameyang voinut muuttaa viimeviikkoisen 0-2-tappion Liverpoolille ylösalaisin, jos hän olisi jäänyt Arsenaliin ja päässyt jostain syystä pelaamaan. Tuskin olisi.
Se on kuitenkin selvää, että Arsenalilta puuttuu tällä hetkellä maailmanluokan maalintekijä, jollainen Aubameyang parhaimmillaan oli – ja nyt kysymys kuuluu, maksaako se loppukauden aikana pisteittä ja miten paljon. Olen edelleen sitä mieltä, että Arsenal otti ison riski lähtiessään kevätkauteen Alexandre Lacazette ykköspyssynään ja se riski saattaa edelleenkin lyödä sormille, mutta ei ongelma olisi kadonnut sillä, että Aubameyangia ei olisi tammikuussa myyty.
Mikä selittää Aubameyangin heräämisen Barcelonassa?
Varmasti Aubameyangille teki hyvää ympäristönvaihdos ja tulehtuneen tilanteen viheltäminen poikki, mutta on siihen myös pelillisiä syitä. Aubameyang pelasi Arsenalissa vasemmalla sivustalla, josta hän leikkasi maalintekopaikkoihin. Barcelonassa hänet on siirretty keskelle ja hän on se pelaaja, jolle ratkaisupaikat pyritään rakentamaan.
Tämä näkyy hyvin tilastoissa. Aubameyangin ottelukohtainen maaliodote Barcelonassa on ollut 1,11 maalia, kun se vaihteli Arsenalissa 0,40–0,77 välillä. Sama trendi näkyy laukauksissa. Aubameyang on laukonut Barcelonassa maalia kohti keskimäärin 3,82 kertaa, kun Arsenalissa hän pääsi vain kerran kolme laukauksen keskiarvon yli. Tämä tapahtui kaudella 2018-2019, jolloin hän laukoi keskimäärin 3,09 kertaa ottelussa.
Aubameyangin, Ferran Torresin ja Adama Traoren ostot ja Xavin tulo valmentajaksi ovat selvästi piristäneet Barcelonaa. Vielä Barcalla on sauma La Ligan mestaruuteen?
Se on totta, että Barcelona on Xavin aikana kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Xavi tuli Barcan puikkoihin marraskuun alussa ja joukkue on hävinnyt hänen aikanaan vain yhden La Ligan ottelun ja sekin tapahtui joulukuun alussa.
Xavi on saanut organisoitua Barcelonan pelaamiseen lyhyessä ajassa todella vakuuttavaan muottiin ja kieltämättä Aubameyang ja Torres ovat tuoneet sen lentoon edelleen kierroksia.
Mutta ero Real Madridiin on kuitenkin 12 pistettä ja vaikka Barcalla on yksi ottelu vähemmän, Real Madridin kiinni ottaminen tuntuu liian kovalta tavoitteelta – varsinkin kun Real Madridin loppuohjelma on kohtalaisin suotuisa. Sen pahimmat karikot ovat vieraspelit Atlético Madridia ja viime aikoina tasapeleihin sortunutta Sevilla vastaa. Barcelonalla on toki astetta helpompi loppuohjelma, mutta vaikka se voittaisi kaikki kymmenen ottelua putkeen, sekään ei vielä tekisi siitä välttämättä mestaria.