Naisleijonat oli matkalla kohti katastrofia ajatusharhan vuoksi

Ronja Savolainen iski kaksi maalia Ruotsin verkkoon sunnuntaina.

JääkiekkoNaisleijonat

Naisleijonat oli matkalla kohti katastrofia ajatusharhan vuoksi

Ruotsi oli aiheuttaa karvaan yllätyksen Naisleijonien ajatusten harhailtua väärille urille. Mutta lopulta teräs löytyi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.4.2023 | KUVAT All Over Press

Naisleijonat pelasi hyvin kaksijakoisen ottelun Ruotsia vastaan MM-kaukalossa sunnuntaina. Kaksi ensimmäistä erää meni lähes penkin alle ja Ruotsi pääsi jo 2–0-johtoon. Kolmannessa erässä Suomi teki käsittämättömän nousun, kun Naisleijonat mätti neljä maalia peräkanaa ja kuittasi lopulta MM-kisojen alkuerien kolmannen voittonsa.

Ottelun kolmannessa erässä kokeneemmat pelaajat ottivat selkeästi roolia ja kantoivat joukkuetta eteenpäin. Luottopuolustaja Ronja Savolainen, 25, teki kaksi maalia. Ne molemmat tulivat ylivoimalla.

Savolaisen mielestä heikko ottelun alku johtui vääränlaisesta keskittymisestä.

”Meidän nihkeä alku sunnuntain peliin johtui varmasti siitä, että mietimme liikaa millä jalalla he tulevat otteluun. Emme ottaneet omasta pelistämme kiinni, vaan annoimme heidän ottaa komennon heti alussa ja samoin myös toisessa erässä”, Savolainen miettii.

”Erikoistilanteet olivat meillä aika huonoja. Loppua kohti aloimme pelata fiksusti ja omaa peliä. Meidän pitää muistaa erityisesti kommunikoida.”

Ruotsi-ottelu oli selvästi ensimmäinen kovempi haaste Naisleijonille MM-kisoissa. Positiivista on, että ottelun edetessä joukkue löysi kuitenkin keinot pelinsä ongelmien ratkomiseen niin, että tuloksesta tuli lopulta toivottu. Se on elintärkeää, jos miettii turnauksen jatkoa. Tämä asia on kirjattu Pohjois-Amerikan joukkueiden pelaajien takaraivoihin jo junnuna.

Päävalmentaja Juuso Toivola painotti ottelun jälkeen, että toisella erätauolla pukukopissa palattiin perusasioihin ja niiden tekemiseen kunnolla. Valmentajan mukaan pienten asioiden tekeminen laadulla ja tarkasti ratkaisee otteluita.

Myös Savolainen tietää, millä peli tehdään vaikeaksi vastustajalle.

”Kun itse liikumme ja kiekko liikkuu, käy homma aina aika vaikeaksi vastustajalle. Meillä on hyvä give and go -peli, kun sitä haluamme”, Savolainen miettii.

”Koko joukkueelle tuli siitä 2–2-tasoitusmaalistani aikamoinen energia. Ja kaikki ottivat siinä roolia. Kolmannessa erässä meidän piti vain aloittaa peli alusta ja nyt siinä tuli hyvä onnistuminen. Kiva myös, että tuli henkilökohtainen onnistuminen. Maaleja oli mukava tehdä.”

Suomi hakee kiivaasti lohkovoittoa. Se on ollut tavoite alusta asti. Seuraavana on vastassa maanantaina Unkari, joka on Suomen tavoin voittanut Ranskan, mutta hävisi lauantaina Ruotsille. Lisäksi Unkari kohtaa vielä tiistaina Saksan. Suomelle riittää lohkovoittoon tosin vain yksikin piste Unkari-ottelusta. Heikon Ruotsi-pelin alku taisi kuitenkin buustata pelaajien intoa näyttää parempaa osaamista.

”Jos pelaamme kuten pelasimme nyt kolmannen erän, niin eiköhän tästä hyvä tule. Lohkovoitto on nyt itsestä kiinni. Tällaisella pelillä mitä esitimme lopussa Ruotsia vastaan, lohkovoitto tulee varmasti.”