Barcelonaa ei kannata lynkata, vaikka se horjuukin tällä hetkellä uhkaavasti

Karim Benzema iski avausmaalin Barcelonan verkkoon jo 12 minuutin pelin jälkeen.

Il PinturicchioJalkapallo

Barcelonaa ei kannata lynkata, vaikka se horjuukin tällä hetkellä uhkaavasti

Barcelona kärsi kauden avaustappion La Ligassa, kun Real Madrid kaatoi sen El Clásicossa. Ongelmat ovat ilmeisiä, muttei niin suuria kuin esimerkiksi C Moren studio piirsi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 16.10.2022 | KUVAT All Over Press

Real Madrid kaatoi kauden ensimmäisessä El Clásicossa Barcelonan 3-1 (2-0). Tulos oli selkeämpi kuin itse ottelu, vaikka esimerkiksi C Moren studio lynkkasi Barcelonan lähes pystyyn. Ymmärrän, että tappion hetkellä hävinnyttä joukkuetta on helppo lyödä, mutta Barcelona ei ollut ollut niin reippaasti Real Madridin jaloissa kuin studiossa sanottiin. Marginaalit olivat – kuten ne usein tällaisten isojen seurojen otteluissa ovat – paljon pienempiä mitä tulos väittää.

Barcelonalla oli ottelussa toki ongelmia, mutta vastaavasti sillä oli ottelun sisällä useampia selkeitä jaksoja, joissa se hallitsi ja kontrolloi pelitapahtumia. Myös Barcelonan ottelusuunnitelma oli lähtökohtaisesti toimivampi kuin Real Madridilla, mutta sen toteutus ei vain toiminut.

Jalkapallo on joukkuepeli, mutta se ei poista sitä, että Barcelona hävisi tänään myös kriittisiä pelaajaparien taisteluja. Kesällä suurella kohuttu hankittu Rapinha oli oikealla laidalla täysin hampaaton taistelussa Ferland Mendyä vastaan. Jos tukkimiehen kirjanpitoni piti paikkaansa, Rapinha ei päässyt kertaakaan ranskalaisen ohi.

Myös Barcelonan puolustus on haavoittuva, vaikka joukkue oli ennen sunnuntaina päästänyt tällä kaudella vain yhden maalin. Ottamatta mitään pois Barcelonan tämän kauden muilta vastustajilta, nyt oli kuitenkin vastassa sellainen joukkue, joka oikeasti mittasi Barcelonan puolustuskonseptin toimivuuden.

Sergi Roberto oli jatkuvasti vaikeuksissa Vinícius Júniorin kanssa, mutta suurin ongelma Barcelonalla on tällä hetkellä kuitenkin keskikentällä. Sergio Busquets on yksi kaikkien aikojen kuutospaikan pelaajista ja hän pystyy edelleen pyörittämään hyvin peliä ylöspäin, mutta alaspäin pelatessa aika on valitettavasti tehnyt tehtävänsä ja 34-vuotias ikoni alkaa olla jo niin suuri ongelmaa Barcelonan alaspäin pelaamisessa, ettei häntä pitäisi enää peluuttaa avauksessa.

Busquetsin heikkoudet tulivat hyvin esille Federico Valverde 2-0-osumassa. Maali oli loistavasti rakennettu ja Mendyn syöttö Valverdelle oli erinomainen, mutta Busquets luki tilanteen väärin ja lähti seuraamaan väärää pelaajaa, eikä nähnyt, että todellinen uhka on Valverde. Jos Busquets olisi lukenut tilanteen paremmin, hän olisi ehtinyt blokkaamaan Valverden laukauksen. Nyt Barcelonan puolustuslinjan edessä oleva tila oli tyhjänä ja Valverde pääsi vapaasti rokottamaan Barcelonaan.

***

Barcelonan nykyinen joukkue on materiaaliltaan epätasainen. Varmasti Xavi tietää saman, mutta seuran vaikea taloudellinen tilanne ei anna juurikaan mahdollisuuksia vahvistaa joukkuetta ja paikata vuotokohtia.

Xavilla on edessään muutenkin iso urakka. Epätasaisen materiaalin lisäksi myös joukkueen esitykset ovat olleet epätasaisia. Toisena iltana Barcelonassa on näkynyt vanhaa taikaa, mutta seuraavana iltana joukkue on ollut pelillisesti täysin kadoksissa. On selvää, että Real Madridin tasoista joukkuetta vastaan sellaiseen heittelyyn ei ole varaa – kuten ei myöskään siihen, että Barcelonan keskikenttä häviää näin selvästi oman taistelunsa Real Madridin keskikentälle tai Rapinhan riisutaan näin täydellisesti aseista tai että Barcelonan puolustuslinja ei saa kunnolla edes hippaa Vinícius Júniorista tai Karim Benzemasta.

***

On mielenkiintoista nähdä, miten näiden kahden jättiläisen kaudet etenevät.

Kuten jo sanoin, Barcelonan tilanne ei ole helppo. Joukkue valitsi kesällä riskialttiin strategian satsaamalla valtavia summia joukkueeseen rakentamiseen, vaikka sen kassa oli kesän alussa vielä pakkasella. Strategian takana oli ajatus, että parempi menestys tuo niin paljon lisää tuloja, että kassa pysyy jotenkin kasassa.

Nyt tilanne on tässä suhteessa uhkaava. Mestarien liiga on joukkueille rahantekokone, mutta Barcelona uhkaa jäädä rannalle Mestarien liigan rahakkaista jatkopeleistä. Tällä vauhdilla myös La Ligassa sillä on tekemistä, vaikka ero sarjaa johtavaan Real Madridiin onkin vain kolme pistettä.

Barcelona pelaa lähiviikkoina ja lähikuukausina isoista asioista. Vaikka sen pelissä ja joukkueessa onkin ongelmia, Barcelonaa ei kannata kuitenkaan täysin tyrmätä. Synkeiden pilvien takana kajastaa myös valoa – ainakin pelillisesti.

***

Real Madridin tilanne on täysin päinvastainen. Täytyy vain ihmetellä ja nostaa hattua, miten hyvin Carlo Ancelotti on saanut Real Madridin pelaamaan. Carlito ei välttämättä ole maailman modernein ja peliseksikkäin valmentaja, mutta hän tietää, miten joukkueen pelaaminen kentällä pitää organisoida niin ylös- kuin alaspäin pelatessa, ja hän tietää, miten hän saa hyödynnettyä maksimaalisella tavalla joukkueen kriittiset ratkaisupelaajat, Karim Benzeman, Vinícius Júniorin ja Federico Valverden.

Oikeastaan ainoa huoli tai kysymysmerkki on se, mitä Real Madridille tapahtuisi, jos esimerkiksi joku kolmikoista loukkaantuisi ja olisi pidempään sivussa. Carliton nipussa on paljon taitoa, mutta se on myös pelottavan kapea nippu.

Mutta ei manata piruja seinälle, vaan nautitaan Real Madridin pelistä ja tuloksista.