Valtteri Bottaksen murheet syvenevät – liian kiltti, onneton auto ja tallikaveri antaa nokkaan

Valtteri Bottas vilkuili Monzan säätä perjantaina varikolta.

Formula 1

Valtteri Bottaksen murheet syvenevät – liian kiltti, onneton auto ja tallikaveri antaa nokkaan

Valtteri Bottaksen surkeaan kauteen ei ole näköpiirissä helpotusta - ainakaan nopealla Monzan radalla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.9.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari nostaa luuppiinsa kysymyksen, josta yleensä ei otsikoita revitä. Hän kysyy suoraan, onko Valtteri Bottas liian kiltti F1-kuljettajaksi.

Kysymys nousi ajankohtaiseksi viime viikonloppuna ajetussa Hollannin GP:ssä, kun Bottaksen hyvä kisa kaatui tallin päätökseen olla vaihtamatta renkaita sateen alkaessa kisan alussa. Kisan jälkeen Bottas nurisi tallin ratkaisulle.

”Se nyt vaan on niin, että kuskin on vaadittava palvelua varikolta, jos sitä ei muuten tule. Kisan jälkeen voidaan aina nurista ja harmitella, mutta silloin se on myöhäistä”, Mustakari sanoo.

”Valtterin kohdalla on ennenkin pohdittu, onko hän liian kiltti kuljettaja. Pohdinta on aiheellinen ja valitettavasti tilanne on se, että Valtterilla on taipumusta hyvän tallihengen ja joustavuuden nimissä tinkiä omasta parhaastaan – kuten Zandvoortissa nähtiin.”

” Ehkä hän oppi sellaisen kiltteyden toimintakulttuurin Mercedes-aikoinaan, kun Lewis Hamilton aina kukkoili ja sai sillä haluamansa. Bottas jäi silloin enemmän taka-alalle vinkumaan.”

” Jopa Heikki Kovalainen on jälkeenpäin myöntänyt, että hänkin oli F1-urallaan liian kiltti vaatimaan enemmän. Kuski tietää parhaiten mitä autossa tapahtuu ja sitä pitää varikon kuunnella – ja omaa kantaansa pitää puolustaa.”

Who will be the king on Monza? Check all odds for Formula One weekend and play at Stake.com!

Mustakari on muutenkin pettynyt Bottaksen kauteen.

”Valtterin kausi on ollut heikompi kuin pystyin edes ennakoimaan. Varmasti myös Valtteri itse on pettynyt.”

”Talli on mennyt tänä vuonna läpi suurta murrosvaihetta, kun tallipäällikkö vaihtui, Alfa Romeo on astumassa ulos sponssipaikaltaan ja Audi tekee vähitellen tuloaan. Nämä ovat olleet isoja muutoksia ja talli on varmasti sekaisin. Kaikkien on varmasti jossain määrin hankalaa työskennellä muutoksen ilmastossa, joka jatkuu vielä jonkun aikaa.”

Bottaksen kauden kuvaa on synkentänyt se, että hän on saanut nokkaansa tallikaveri Zhou Guanyulta. Myös Hollannissa kiinalaiskuljettaja oli Bottasta edellä, mutta keskeytti kisan lopulta luisuttuaan märällä kelillä ratavalliin.

”Zhou on osoittanut ajotaitoja ja rohkeutta. Ei Valtteri huonolle kuskille häviä, silloin kun Zhou on häntä parempi. Painotan silti yhä ja aina, että oma tallikaveri pitää lyödä, koska kuskit ajavat samanlaisella kalustolla.”

”Zhou on hyvä haastamaan. Hän kasvaa vielä F1-kuskina ja on hyvin kunnianhimoinen. Tosin yhteistyö Valtterin kanssa tulee näillä näkymin päätökseen kauden päätteeksi, mutta uskon, että hän on myös oppinut Valtterilta paljon.”

Bottas sanoi lähtevänsä jahtaamaan Monzassa tänä viikonloppuna jälleen MM-pisteitä. Mustakari ei ole sen suhteen toiveikas.

”Se tuntuu utopistiselta ajatukselta. Rata ei sovi nykyisessä iskussa olevalle Alfa Romeolle. Tämä on nopea rata ja Alfa viihtyy hitaammilla näyttämöillä. Jos Valtteri änkeäisi kympin joukkoon normikelillä Monzassa, kysymys olisi sensaatiosta. En odota sitä”, Mustakari sanoo.