Barcelonan dramaattisin suomalaiskisa pani isot miehet itkemään

Oi niitä aikoja, muistelee Erkki Mustakari. Michael Schumacher starttasi vuoden 2001 Barcelonan GP:hen paalulta, kunnes Häkkinen ohitti - kuullakseen viimeisellä kierroksella McLarenistaan kohtalokkaan äänen.

Formula 1

Barcelonan dramaattisin suomalaiskisa pani isot miehet itkemään

Erkki Mustakari nostaa vuoden 2001 dramaattisen kisan hänen uransa ikimuistoisemmaksi Barcelonan GP:ksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.5.2022

Espanjan GP ajetaan viikonloppuna Barcelonassa. Kisaa on ajettu Katalonian radalla vuodesta 1991 alkaen. Vaikka rataa on muuteltu ja mietitty uudelleen,  pitkäaikainen F1-toimittaja Erkki Mustakari kaipaa yhä lisää jännitystä Espanjan GP:hen.

”Valitettavasti Barcelona on sellainen rata, että siellä nähdään usein tosi tylsiä kilpailuja. Jos formula ykkösissä ei tapahdu ohituksia, kisat ovat usein pitkäveteisiä. Pitkien suorien päässä olevien mutkien pitäisi olla paljon hitaampia, jotta niissä jouduttaisiin jarruttamaan tosissaan. Sellaisessa tilanteissa joku saattaisi iskeä ja tehdä ohituksen. Se toisi jännitystä kilpailuun”, Mustakari sanoo.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

On Barcelonan kisoissa silti jännitystäkin riittänyt. Mika Häkkinen menestyi siellä yleensä hyvin, mutta vuoden 2001 dramaattisessa kisassa onni ei hymyillyt suomalaiselle. Tuo kisan ja sen loppuhetket ovat myös Mustakarin mieleenpainuvin muisto Circuit de Barcelona-Catalunyalta.

”Muistan tuon kisan hyvin. Olimme Kyllösen Matin kanssa silloin selostuskopissa. Mika lähti GP:n viimeiselle kierrokselle 40 sekunnin johtoasemassa. Sitten häneltä hajosi yllättäen vaihdelaatikko ja auto jäi radanvarteen. Takana tullut Michael Schumacher kaasutti ohi ja kisan voittoon.”

”Kun tulimme selostuskopista ulos, näimme ryhmän suomalaismiehiä pukeutuneina sinivalkoisiin vaatteisiin ja Väinämöisen hattuihin kulkevan ohitsemme. Suomen liput olivat rypyssä kiinni puristetuissa nyrkeissä – ja nämä isot miehet itkivät. En voinut uskoa sitä, mutta formula ykköset olivat siihen maailman aikaan niin tärkeät. Häkkisen menestykseen ja menestymättömyyteen eläydyttiin täysillä. Oi niitä aikoja”, Mustakari hymyilee.