Oulun Lipon jatko vaakalaudalla – myös ensi kauden lisenssien jako menossa uusiksi

Oulun Lippo pelasi viimeksi Superissa 2018. Sen jälkeen se on hakannut päätänsä Superin seinään neljänä syksynä.

Pesäpallo

Oulun Lipon jatko vaakalaudalla – myös ensi kauden lisenssien jako menossa uusiksi

Oulun Lipon jääminen rannalle Superin nousukahinoista jo nyt heittää Pekka Arffmanin mukaan kysymysmerkin Lipon tulevaisuuden päälle. Myös syksyn lisenssipeli on menossa uusiksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.8.2022 | KUVAT All Over Press

Oulun Lipon nousu Superin murskaantui neljäntenä syksynä peräkkäin, kun Hamina voitti sen sunnuntaina kotiutuslyöntikisan jälkeen 2-1. Pekka, taitaa olla Oulussa paljon vakavampien asioiden pohdiskelu edessä kuin se, miksi tässä taas näin kävi?

On. Lippo lähti kauteen selvänä ennakkosuosikkina, mutta kauden aikana sen taivaalle alkoi nousta sellaisia pilviä, että eihän tämä varsinainen yllätys enää ole. Lipon talousvaikeudet olivat laajalti tiedossa ja jokainen ymmärtää, että tällaisessa talousahdingossa, jossa pelaajien palkat ovat myöhässä, raha ei riitä vieraspelimatkoilla pelaajien ruokailuihin ja pelaajille kerrotaan, että olette vapaita siirtymään kauden aikana muualle, ei ole helppo pelata. Kaiken lisäksi pelaajienkin takaraivossa kummitteli varmasti se mahdollisuus, että Lippo ei todennäköisesti olisi saanut Superpesis-lisenssiä, vaikka se olisikin noussut.

Toki sitä voitaisiin miettiä, miksi Lippo ei kestänyt pelillisesti Haminan iskua, mutta kuten sanoit, nyt Oulussa on paljon vakavampien kysymysten aika. Mikä on ylipäätään Lipon tulevaisuus? Voiko se enää näin jatkaa vai löytyisikö Oulusta taas joku innokas rahamies, joka syytäisi muutaman vuoden rahaa Lippoon, kunnes hänen mittansa tulisi samalla tavalla täyteen kuin Mika Lähteenmäellä, joka rahoitti Lippoa muutaman vuoden, muttei ole enää missään tekemisissä seuran kanssa.

Tässä on oikeastaan turha lähteä ennakoimaan sen enempää Lipon kohtaloa, sillä avaimet ovat nyt Lipolla itsellään, mutta eihän tämä kieltämättä hyvältä näytä. Harmi sinällään, sillä kyllä Oulu Superpesiksen kartalle mahtuisi.

Ykköspesiksen kausi oli muutenkin yllättävä, sillä Puijon Pesis oli ennen kautta kaikkien puheissa Lipon jälkeen selvä kakkossuosikki sarjassa, mutta sen kausi oli alavireinen ja lopulta paikka karsinnoissa ratkesi vasta viimeisellä kierroksella ja nyt tuli sitten stoppi sarjakakkosen eli Alajärven käsittelyssä. Toivottavasti usko Kuopiossa ei lopu, vaan siellä laitetaan uutta syöttiä mertaan ensi kaudella.

Ykköspesiksestä nousee joko Alajärvi tai Hamina ja Superista putoaa joko Kankaanpään tai Koskenkorva – eivätkä viime syksynä lisenssinsä kanssa liipaisimella olleet Seinäjoki ja Pattijoki putoa. Miten tämä asetelma vaikuttaa syksyn lisenssiratkaisuihin?

Se onkin hyvä kysymys. Ykköspesiksen ohjausryhmä ilmoitti omana kantanaan kesällä, että Hamina täyttää Superin kriteerit, mutta uskoisin myös, että Alajärvi saisi noustessaan lisenssin. Kysymys ei niinkään ole Alajärven kohdalla, miten suuret tulot heillä on, vaan miten pienet heidän menonsa ovat. Joukkue on todella halpa enkä usko, että Alajärvi lähtisi joukkuetta radikaalisti vahvistamaan, vaikka se nousisi. Muutenkin nousijan tai nousijoiden kohtalona on pelata joka tapauksessa ensi kaudella Superin jäännössijoista ja kamppailla 4-5 seuran kanssa karsintojen ja putoamisen välttämisestä.

Kankaanpään putoamista pidän selvänä ja Kossu kyllä täyttää Superin lisenssiehdot, jos ja kun se säilyttää sarjapaikkansa Ykköspesiksen kakkosen kanssa pelattavissa karsinnoissa.

JymyJussien ja Pattijoen tilanne on sen sijaan mielenkiintoisempi. JymyJussit on ollut Lipon kanssa kesän toinen kriisijoukkue ja kyllähän henki on ollut, ettei se saisi lisenssiä syksyllä. Mutta tietäen JymyJussien nokkamiehen Ossi Viljasen suuren vaikutusvallan, en olisi yllättänyt, että viime syksyn kovat puheet tiukoista lisenssiehdoista unohdettaisiin ja JymyJussitkin saisi lisenssin.

Pattijoki selvitti lisenssiriman viime syksynä toisella yrittämisellä, mutta PattU:n tilanne on edelleen kireä, eivätkä sen yleisömäärät ja sitä kautta lipputulot olleet mitään ihmeellisiä. Kaiken lisäksi Pattijoki ilmeisesti söi viime syksynä lisenssin saamiseksi tulevien vuosien yhteistyöeuroja, joten kyllä siellä tekemistä riittää. Toisaalta joukkue on nuori ja halpa, joten siinä mielessä Pattijoki voisi kyllä selvitä ja täyttää lisenssin ehdot.

Mutta pelataan nyt ensin karsinnat loppuun ja katsotaan sitten, mikä tilanne karsintojen jälkeen on – ja jännitetään kauden jälkeen, millaisia pelejä kabineteissa pelataan.