Bayern München palkkasi äärimmäisen mielenkiintoisen ja erikoisen kultakimpaleen

JalkapalloMuut sarjat

Bayern München palkkasi äärimmäisen mielenkiintoisen ja erikoisen kultakimpaleen

Bayern München on Julian Nagelsmannin ohjissa varma menestyjä Saksassa, mutta nuoren saksalaistähden todellinen mittari on Mestarien liiga.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.4.2021

Bayern München ilmoitti tiistaina tehneensä viisivuotisen sopimuksen RB Leipizigin päävalmentajan Julian Nagelsmannin kanssa. Nagelsmann korvaa tämän kauden jälkeen tehtävänsä jättävän Hansi Flickin.

Bayern Münchenin ja Nagelsmannin liitto ei ole yllätys. 33-vuotias saksalaisvalmentaja on Saksan valmentajataivaan mielenkiintoisin uusi tähti ja samalla yksi Euroopan puhutuimmista ja kohutuimmista nuorista valmentajista. Vuosi sitten jopa Real Madrid olisi halunnut palkata Nagelsmannin.

Nagelsmann on siinä mielessä mielenkiintoinen valmentaja, että hänen oma peliuransa katkesi loukkaantumisten vuoksi ennen kuin se oli kunnolla edes alkanut. Nagelsmann ehti nousta 1860 Münchenin U17-joukkueen kapteeniksi ja pelata Augsburgin juniorijoukkueissa, kunnes joutui lopettamaan peliuransa sitkeiden vammojen vuoksi.

Siitä alkoi uusi ura valmentajana – ja jälki oli jäätävää. Nagelsmann eteni nuorten joukkueiden kautta helmikuussa 2016 Hoffenheimin päävalmentajaksi Bundesliigan kaikkien aikojen nuorimpana päävalmentajana – 28-vuotiaana. Hän pelasti kyseisellä kaudella Hoffenheimin putoamiselta ja johti seuraavalla kaudella sen ensimmäistä kertaa seurahistorian aikana Mestarien liigaan. Samalla Nagelsmann valittiin Saksassa Vuoden valmentajaksi.

Kesällä 2019 Nagelsmann tarttui uuteen haasteeseen, RB Leipzigiin, ja johti joukkueen Mestarien liigan välieriin ja Bundesliigassa kolmanneksi. Tällä kaudella Leipzig taisteli pitkään jopa Bundesliigan mestaruudesta, kunnes Bayern Münchenin meni menojaan.

Uuden sukupolven kiintotähti

Nagelsmann on uuden sukupolven valmentaja, jolla on vahva teoreettinen pohja jalkapallossa. Hänen joukkueensa perustavat pelinsä lähtökohtaisesti pallonhallintajalkapalloon, mutta Nagelsmann ei ole saksalaiseen tai mauriziosarrimaiseen tyyliin perinteinen konseptivalmentaja, vaan valmentaja, joka uskaltaa muuttaa pelitapaansa joukkueen materiaalin ja vastustajan mukaan. Välillä Nagelsmannin säätäminen on mennyt jopa yli, mikä on yksittäisissä otteluissa lyönyt sormille – kuten viime kesänä Mestarien liigan yksiosaisessa välieräottelussa PSG:tä vastaan, jonka Leipzig hävisi 0–3.

Nagelsmann hallitsee jalkapallon modernit taktiset vivahteet pallonhallinnasta prässiin ja vastaprässiin, mutta hänen suurin lahjansa on saada joukkueesta sen maksimit irti. Sen hän tekee paitsi modernilla jalkapallolla myös äärimmäisen pitkälle viedyllä täsmävalmentamisella.

Tähän kytkeytyy myös Nagelsmannin toinen merkittävä lahja. Hän ei ole vain tuloksentekijä, vaan saa niitä aikaan äärimmäisen nopeasti. Jalkapallomaailma kohahti, kun Thomas Tuchel korjasi Chelsean pelaamista silmiinpistävällä tavalla vetämällä ennen ensimmäistä otteluaan joukkueelle vain yhdet harjoitukset.

Nagelsmann on saman ääriliikkeen valmentaja. Kysymys ei ole taikuudesta, vaan siitä, että Nagelsmann osaa ja uskaltaa priorisoida asioita. Pistää kuntoon ensimmäisenä ne asiat, jotka voidaan pistää kuntoon ja jotka ovat lopputuloksen kannalta oleellisia. Nagelsmann ei pyydä ja vingu lisää aikaa, sillä hän tietää, että nykyjalkapallossa sitä ei ole.

Olisi ylevää sanoa, että Bayern München toimii valmentajia valitessaan loogisesti. Jos saksalaisjätin valmentajavalinnat pannaan samalle janalle, jana heittelee laidasta laitaan niin paljon, että ainoa logiikka on, ettei mitään logiikkaa ole. On eri pelityylin valmentajia, ja on nimekkäitä ja vähemmän nimekkäitä valmentajia.

Nagelsmann tuo tälle janalle taas uudenlaisen vivahteen. Bayernin onneksi Nagelsmannin tuoma vivahde on äärimmäisen lupaava. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, Bayern München lähtee ensi kaudella lentoon saman tien ja se juhlii kauden päätteeksi Bundesliigan mestaruutta.

Se olisi Nagelsmannin ensimmäinen iso pokaali valmentajana, mutta se on toissijaista: Bundesliigan mestaruus on Bayern Münchenille aina perussuoritus. Todellinen onnistuminen Bayernin valmentajilla mitataan Mestarien liigassa. Niin myös Nagelsmannin.