Bayern München teki kesällä kaksi päätöstä, joilla voi olla kallis hinta tällä kaudella

Joshua Kimmichilla ja Thomas Müllerilla riitti lauantaina miettimistä, kun Bayern München pelasi Bundesliigassa jo kolmannen tasapelin peräkkäin sarjan tyvitaisteluihin juuttunutta VfB Stuttgartia vastaan.

Mestarien liiga

Bayern München teki kesällä kaksi päätöstä, joilla voi olla kallis hinta tällä kaudella

Bayern München kohtaa Mestarien liigan tiistai-illan tähtiottelussa Barcelonan. Kenenkään ei tarvitse kysyä tämän kauden tulosten perusteella, kuka Bayernista mahtaa puuttua.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.9.2022 | KUVAT All Over Press

Julian Nagelsmann on valmentajana uudenlaisessa tilanteessa, kun Bayern München kohtaa tiistaina Allianz Arenalla Barcelonan.

Kysymys ei ole vain siitä vihlovasta tuskasta, jonka putoaminen viime keväänä Mestarien liigan puolivälierissä Villarrealille jätti Nagelsmannille. Nyt Saksassa ihmetellään, mitä ihmettä Bayernille on tapahtunut Bundesliigassa.

Bayern aloitti Bundesliiga-kauden kolmella voitolla, mutta kolmessa edellisessä ottelussaan se on joutunut tyytymään jokaisessa tasapeliin – Borussia Mönchengladbachia, Union Berliniä ja VfB Stuttagartin vastaan. Kaiken lisäksi tasapeleistä kaksi on tullut kotoisella Allianz Arenalla.

***

Bayern ratsasti viime kaudella Nagelsmannin johdolla Bundesliigan mestariksi vakuuttavalla tavalla. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Borussia Dortmundiin oli lopulta kahdeksan pistettä.

Ylivoimaisesta Bundesliigan mestaruudesta voisi päätellä, että Nagelsmann onnistui heti avauskaudellaan ajamaan oman filosofiansa vaivatta Bayern Müncheniin. Nagelsmann itse oli kuitenkin eri mieltä. Hän ymmärsi, että hänen harjoitusmetodinsa ja ennen kaikkea otteluun valmistavat prosessinsa olivat liian täsmällisiä ja sitä kautta liian monimutkaisia.

3.60 for Barcelona to beat Bayern München! Play now at LeoVegas!

Siksi hän muutti Bayernin harjoittelua ja otteluihin valmistautumista. Kun viime kaudella Nagelsmann laati jopa 13-15 erilaisista skenaariota, mihin otteluissa oli varauduttava, hän pudotti määrän täksi kaudeksi 5-8:aan skenaarioon. Samalla hän siirsi painopistettä vastustajan tekemisestä enemmän oman joukkueen tekemiseen.

Nagelsmann suosi viime kaudella aiemminkin käyttämäänsä kolmen linjaa. Tällä kaudella hän on pelannut Bundesliigassa jokaisessa kuudessa ottelussa neljän linjalla. Kesällä harjoiteltua ja Nagelsmannin itsensä kaavailemaa 4-2-2-2-muotoa hän on käyttänyt vain kerran, kotitasapelissä Borussia Mönchengladbachia vastaan. Nyt muoto on vaihdellut 4-2-3-1:n ja 4-4-2:n välillä. Myös viikko sitten Interiä vastaan Mestarien liigassa Nagelsmann käytti 4-2-3-1-muotoa.

***

Mikä siis Bayernilla mättää vai mättääkö vielä mikään?

Vastaus on lyhyt: pelillisesti ei mikään.

Isoin ero viime kauteen verrattuna on ollut se, että joukkueesta puuttuu yksi pelaaja – tiistaisen vastustajan riveihin kesällä siirtynyt Robert Lewandowski  ja hänen viime kaudella tekemänsä 50 maalia.

Lewandowskin poissaolo on näkynyt siellä, missä sen jokainen voi kuvitella näkyvän: maalin edustalla.

Bayern Münchenin ongelmana ei tilastojen mukaan ole ollut maalien määrä, sillä Bayern on tehnyt kuudessa Bundesliigan ottelussaan 19 maalia, mikä on eniten koko sarjassa. Tässä kohtaa tilastot eivät kerro kuitenkaan koko totuutta. Maaleista 15 syntyi kolmessa ensimmäisessä ottelussa, joiden joukossa olivat 6-1-voitto Eintracht Frankfurtista ja 7-0-voitto Bochumista. Sen jälkeen pelatuissa kolmessa ottelussa on syntynyt vain neljä maalia.

***

Kun Bayernin peli on rullannut, se on tehnyt hyvänä päivänä tuhoisaa jälkeä, kuten Eintracht Frankfurt ja Bochum -voitot osoittavat. Mutta mitä on tapahtunut huonompana päivänä?

Ongelmana ei ole ollut silloinkaan itse peli, vaan se, että Bayernilta ovat puuttuneet Lewandowskin maalit. Tämän kertovat myös tilastot – toiset tilastot:

Bayern Münchenilla pitäisi sen pisteodottaman mukaan olla tällä hetkellä 15,17 pistettä, mikä on ylivoimaisesti korkein pisteodottama koko Bundesliigassa. Toiseksi korkein pisteodottama on sarjakakkosena olevalla Freiburgilla – 11.00 pistettä. Freiburgilla on kuitenkin 2,00 pistettä enemmän kuin sillä pisteodottaman mukaan pitäisi olla. Bundesliigaa johtava Union Berlin on ylittänyt pisteodottamansa vieläkin rajummalla tavalla – 6,73 pisteellä, kun kolmantena olevalla Bayernilla on 3,17 pistettä pisteodottamaa vähemmän.

***

Pisteodottama perustuu teoreettiseen laskentaan, mutta se antaa silti suuntaa, missä Bayern München tällä hetkellä menee.

Ongelma ei ole pelissä, ei Nagelsmannin tekemissä muutoksissa pelitapaan, harjoitteluun tai lähestymistapaan otteluissa. Ongelma on siinä, ettei Lewandowskin jättämään aukkoa ole helppo paikata.

Bayern Münchenin ei olisi ollut pakko päästää Lewandowskia lähtemään, sillä puolalaisella oli vielä vuosi sopimusta jäljellä. Bayern teki kuitenkin ratkaisunsa – tai itse asiassa se teki niitä kaksi:

Se päästi Lewandowskin lähtemään ja se päätti, ettei Lewandowskille hankita tänä kesänä suoraa korvaajaa. Liverpoolista hankittu Sadio Mané on toki loistava hyökkääjä, muttei ysipaikan maalintekijä.

Lewandowskin päästämisen voi vielä jotenkin ymmärtää, mutta se, ettei häntä korvattu, voi olla kohtalokas riski – ei välttämättä Bundesliigassa, mutta Mestarien liigassa. Kuka iskee ne ratkaisevat maalit, kun vastassa on Euroopan parhaat puolustukset ja jokainen maali on kortilla?

Bayernilla on Lewandowskin seuraaja valmiiksi katsottuna – Tottenhamin Harry Kane. Kane on Lewandwoskin kaliiperia oleva maalintekijä, mutta kannattiko häntä jäädä odottamaan, varsinkin, kun Kanen saaminen ensi kesänä on yhtä epätodennäköistä kuin se oli tänä kesänä.

Tuossa ratkaisussa voi olla Bayern Mücnhenin tämän kauden oleellisin kysymys.