Belgia ja Italia ovat kisojen suursuosikkeja, mutta toisen heistä on tänä iltana murruttava

Belgia juhtli puolivälieräpaikkaa kaadettuaan Portugalin niukasti 1-0.

EM2021Jalkapallo

Belgia ja Italia ovat kisojen suursuosikkeja, mutta toisen heistä on tänä iltana murruttava

Belgia ja Italia kohtaavat jäätävässä puolivälieräottelussa. Belgialla on saumansa tuhota Italia, mutta Azzurri on silti niukka suosikki,

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 2.7.2021 | KUVAT All Over Press

Perjantain toisessa puolivälieräottelussa kohtaavat kaksi turnauksen suosikkia. Yksi todella kova joukkue putoaa tässä ottelussa jatkosta pois.

Belgia pelasi Portugalia vastaan odotetusti passiivisuuden ja kyttäämisen kautta. Se laukoi kerran ja teki kaukolaukausmaalin. Muuten se keskittyi ottelun kontekstistakin johtuen passiiviseen kyttäilyyn ja yliturvalliseen pallonhallintaan. Belgialla oli pallo vain 42-prosenttisesti. Portugali ei löytänyt tähän lääkkeitä.

Italia on toista maata. Se pelaa aktiivisuuden kautta. Italia paineistaa etenkin pallonmenetystensä jälkeen 4-3-3-muodossaan vastustajaa, eikä ole näköpiirissä signaaleja siitä, että se muuttaisi isoa filosofiaansa Belgiaakaan vastaan. Mielenkiintoista on se, miten Belgia toimii pallollisesti Italian paineistavaa 4-3-3-blokkia vastaan. Löytääkö se esimerkiksi lähtökohtaisesti vapaita wing-backejaan vai jääkö se riistojensa jälkeen prässin alle pysyvästi?

Italian paine vastaan Belgian pallollinen pelaaminen

Belgia

Italia oli yllättävän ahtaalla Itävaltaa vastaan. Paikka puolivälierissä irtosi lopulta 2-1-voitolla.

Varmaa on, että Belgia on harjoituksissaan keskittynyt Italian uskomattoman aggressiivisen tilanteenvaihtoprässin purkamiseen. Koska jos se siihen kykenee, voivat Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku ja Eden Hazard saada tiloja, joihin pallon kanssa juosta. Se merkitsisi Italian tuhoa.

Italia antaa noin 12 syöttöä vastustajalleen keskimäärin ennen kuin se yrittää riistopelitekoa. Tämä on keskikastia turnauksessa ja kertoo siitä, ettei sen prässi ole poikkeuksellisen aggressiivista pidempinä puolustushetkinä. Mutta, menetysten jälkeen se prässää. Ja kun se prässää, se tekee sen todella aggressiivisesti.

Italia on tehnyt paljon maaleja niin sanotuista transition transitioista. Toisin sanoen se on menettänyt pallon, riistänyt sen heti takaisin ja hyökännyt kohti vastustajan vähän avoinna ja jo pallonhallintavaihetta startannutta muotoa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Belgian on löydettävä riistojensa jälkeen vapaa pelaaja ja sen jälkeen Kevin De Bruynen sekä Romelu Lukakun liikkeitä. Belgia tulee todennäköisesti valumaan puolikorkeaan 5-2-3-blokkiin ja saamaan katkoja paljon puolustuslinjassaan, kun Italia pääsee etenemään kohtalaisen syvälle. Näissä hetkissä on jalkapallossa usein ottelun ratkaisu, mutta etenkin tänään, kun vastassa on passiivista blokkia ja todella aggressiivista tilanneprässiä viljelevät joukkueet.

Belgian aseet

Belgian hyökkäyspeli on ollut tukkoista, mutta se on nauttinut sattuman, onnen ja tulikuumana käyvän Lukakun tuomista tuloksista. Belgia loi alkulohkossa 3,9 maalia odotusarvoja, mutta ylitti odotusarvot 3,1 maalilla.

Trendi jatkui Portugalia vastaan. Siinä ottelussa Belgia teki maalin ainoasta maalia kohti menneestä laukauksestaan. Rangaistusalueen sisältä Belgia ei laukonut kertaakaan, vaan kaikki laukaukset olivat kohtalaisen pienten todennäköisyyksien laukauksia.

Tällainen ylisuorittaminen ei ole kestävää, mutta riittääkö se tässä turnauksessa, on toinen kysymys. Jäljellä olisi enää kolme ottelua. Varmaa on, että Belgia tulee olemaan vaarallinen, jos sen positiivinen tilanteenvaihto toimii. Tätä silmällä pitäen on ratkaisevaa nähdä, millainen on Belgian puolustussuunnitelma positiivista tilanteenvaihtoa ajatellen.

Tämä ottelu ratkeaa joko Italian luomaan paineeseen tai Belgian nopeaan tai puolinopeaan iskuun. Tai rangaistuslaukauksiin.

Tulosveikkaus: Belgia–Italia 0-1