Börje Salmingin tarinassa on myös iljettävä puoli, jonka vuoksi NHL-perheen kiitosten joukossa tulisi olla anteeksipyyntö

Vaikka Börje Salming sairasti ALS-tautia, osallistui hän vielä tässä kuussa Torontossa Hall of Fame -kunniatilaisuuteen.

Hampton RoadJääkiekkoNHL

Börje Salmingin tarinassa on myös iljettävä puoli, jonka vuoksi NHL-perheen kiitosten joukossa tulisi olla anteeksipyyntö

Tie, jonka Börje Salming raivasi eurooppalaisille NHL:ään oli kuoppainen, ja myös hyvin vastenmielinen.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 25.11.2022

Jääkiekkoperheeseen laskeutui surun varjo, kun uutiset Börje Salmingin kuolemasta tavoittivat tiedotusvälineet. Ruotsalainen Salmingin tiedettiin sairastaneen ALS-tautia ja hänen tiedettiin olleen taudin uuvuttamana jo heikossa kunnossa.

Tieto Salmingin kuolemasta tuli silti yllättäen. Hän ehti osallistua vielä noin kaksi viikkoa sitten Torontossa jääkiekon Hall of Famen juhlallisuuksiin.

Yksi asia on kaikille selvää: Salming jää historiaan yhtenä jääkiekon suurista ikoneista.

Hän pelasi 16 NHL-kauden ajan Toronto Maple Leafsin joukkueessa, uransa viimeisen kauden hän vietti puolestaan Detroitissa. Yhteensä Salming pelasi 1148 NHL:n runkosarjan ottelua ja keräsi peräti 787 tehopistettä.

Mutta kun puhutaan Salmingista, puhutaan nopeasti myös sankarista ja tienraivaajasta eurooppalaisille.

Ja tie, jonka Salming joutui raivaamaan, oli kuoppainen ja myös vastenmielinen.

Salming joutui vastaanottamaan nyrkkiä, mailaa ja verbaalista häirintää niin paljon, että esimerkiksi suomalaisen jääkiekon legendoihin lukeutuva Veli-Pekka Ketola kuvasi tuoreeltaan julkisuudessa, miten Salmingia hakattiin käytännössä joka pelissä.

”Se oli enemmän wrestlingiä kuin jääkiekkoa. Börje joutui ottamaan niin paljon punishmentia vastaan, että se oli jotain käsittämätöntä. Nykypelaajat eivät voi edes kuvitella, minkä henkisen ja fyysisen kovuuden se kaveri kävi läpi. Hän kulki NHL:ssä sellaisen ladun, että se oli niin rosoinen kuin vain rosoinen voi olla”, Ketola sanoi Iltalehdessä.

Monen mielestä Salming on jääkiekkoilija, joka on urallaan joutunut kohtaamaan enemmän väkivaltaa ja solvauksia kuin yksikään pelaaja jääkiekon historiassa.

Koska Salming kesti sen kaiken, nousi sen yläpuolelle ja lopulta voitti, häntä pidetään enemmän kuin ansaitusti sankarina.

***

Salmingin tarinassa nimittäin on se toinen puoli.

Jos Salming on tarinan sankari, konna on NHL:n sen aikainen läpimätä ja punaniskainen kulttuuri, jossa ruotsalainen Salming oli täysin avoimesti vain ”Chicken Swede”, jota sai ja suorastaan piti hakata kuin vierasta sikaa.

Ei siihen näyttäneet lajipiirit pystyvän puuttumaan, jos edes haluttiin. Mitä enemmän tarinaa pysähtyy miettimään, ei ole suuri ihme, että jääkiekkoa on pidetty usein ulkopuolelta katsovien toimesta junttilajina.

Sillä mitä muuta kuin junttia ja punaniskaista Salmingin kohtaama toiminta ja suhtautuminen oikeastaan oli?

Miksi Salmingin piti sietää kaikki ne nyrkin ja mailan iskut? Kaikki ne solvaukset? Miksi kukaan ei tehnyt mitään – tai ainakaan riittävästi?

Sekin puoli Salmingin tarinasta, pitäisi nimittäin pohjoisamerikkalaisen jääkiekkoväen pitäisi pystyä käymään läpi.

Siitäkin huolimatta, että Salming ei koskaan uhriutunut tai valittanut kokemastaan ikinä. Maailma on toden totta muuttunut paremmaksi – ainakin joltain osin. Suomalainen NHL-tähtikin voi mediassa valitella jo kokemastaan somepalautteesta pukeutumistaan kohtaan.

***

Helppoa se ei ainakaan tule olemaan, sillä monessa muussakin kysymyksessä pohjoisamerikkalainen lajikulttuuri on osoittanut olevansa monelta osin luolamiehen tasolla.

Tappeluihin ja päähän kohdistuneisiin taklauksiin on toki puututtu, mutta lähinnä näennäisesti, vaikka tiedämme enemmän kuin koskaan päävammojen aiheuttamista haitoista.

Jotain kertoo myös Kanadassa seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja häirintään liittyviä vastenmielisiä tapauksia ja Kanadan jääkiekkoliiton sinnikkäät yritykset lakaista kaikki tuo maton alle.

Vain vuosi sitten tuli tietoon myös Kyle Beachin tapaus, jossa hän kertoi tulleensa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi vuonna 2010 ollessaan NHL-seura Chicago Blackhawksin organisaation sopimuspelaaja. Blackhawks lakaisi asian maton alle ja hän sai kuulla osalta joukkuetovereistaan homofobisia solvauksia.

Luetteloa voisi – valitettavasti – jatkaa.

***

Tänään on kuitenkin aika pysähtyä kunnioittamaan Salmingin upeaa uraa ja elämää.

Harva on pelannut NHL:ssä, mutta vielä harvempi on muuttanut sitä ja sen ajattelutapoja.

Börje Salming muutti sitä omalta osaltaan, vaikka hänen ei koskaan olisi pitänyt kohdata niitä asioita, joita hän joutui kohtaamaan.

Siksi nyt, kun NHL eri tahoineen on kerääntynyt kiittämään ja kunnioittamaan Salmingia – olisi yhtä perusteltua pyytää myös anteeksi.