Pesäpalloliiton johtoon nousee leppoisalta näyttävä piinkova ja armoton päätöksentekijä

Joensuussa juhlittiin kahta peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 2018 ja 2019.

Pesäpallo

Pesäpalloliiton johtoon nousee leppoisalta näyttävä piinkova ja armoton päätöksentekijä

Pesäpalloliiton uudeksi puheenjohtajaksi on nousemassa Joensuun Mailan menestystarinan keskeisin arkkitehti Ari Mononen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.11.2022 | KUVAT All Over Press

Joensuun Mailan yhdeksi Superin valtaseuroista nostaneesta Ari Mononesta on tulossa Pesäpalloliiton uusi puheenjohtaja. Asiasta on ElmoTV:n tietojen mukaan jo sovittu pesäpallon kulisseissa. Monosen valintaa pidetään niin selvänä, ettei hänelle todennäköisesti tule edes vastaehdokasta marraskuun syysliittokokouksessa.

Pesäpalloliiton nykyinen puheenjohtaja Ossi Savolainen jättäytyy puheenjohtajan paikalta omasta tahdostaan. Hän on johtanut Pesäpalloliittoa kahdeksan vuotta.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffmanin mukaan Monosen nousulle puheenjohtajaksi valettiin pohja jo kaksi vuotta sitten, kun Mononen valittiin liiton varapuheenjohtajaksi ja Savolainen ilmoitti toimikautensa olevan viimeinen. Kysymys oli sen jälkeen enää siitä, suostuuko Mononen itse tehtävään.

”Kun Mononen ilmoitti lokakuussa olevansa käytettävissä puheenjohtajaksi, asia oli käytännössä sillä selvä. Nyt kulisseissa ajetaan Pesäpalloliiton erikoisen ja persoonallisen ”demokratiakäsityksen” mukaisesti vaalitoimikunnan kilven alla kokoon liittojohtokunnan kokoonpanoa. Nekin neuvottelut alkavat olla paketissa. Nyt vain jäädään odottamaan sitten itse syyskokousta”, Arffman sanoo.

Arffman suhtautuu Monosen valintaa ristiriitaisin tuntein.

”Pidin itsekin Monosen valintaa kaksi vuotta sitten liiton varapuheenjohtajaksi positiivisena asiana. Mononen on ollut keskeisin voima JoMan nostamisessa Suomensarjasta Superin huipulle, mikä jo itsessään on kova näyttö. Mononen on itse yritysjohtaja ja hän luonut JoMan taakse todella vaikuttavan yritysverkoston ja saanut muutenkin Joensuun Mailan toiminnan sellaiselle tasolle, että sitä on voitu perustellusti pitää Superin parhaimmin hoidettuna seurana.”

”Mutta tämä varapuheenjohtajakausi ei ole mitenkään vakuuttanut. Varsinkin Monosen toiminta kaksilla rattailla on närästänyt muita seuroja. Mikko Huotarin palkkaamisen liitosta JoMan pelinjohtajaksi voi selittää vielä sillä, että Huotarin mitta liittoa kohtaan oli jo muutenkin täynnä ja hän olisi lähtenyt joka tapauksessa.”

”Sitä muissa seuroissa ei sen sijaan ole vieläkään nielty, että Mononen oli siunaamassa ratkaisua, jossa JoMan entinen pelaaja ja toimitusjohtaja Jonne Kemppainen sai Pesäpalloliiton myyntijohtajan tehtävistä lähdettyään hoidettavakseen oman yrityksensä kautta samanaikaisesti sekä liiton myyntiä että toimia Hyvinkään Tahkossa seuran suurimpana operatiivisen vallan käyttäjänä. Syyttämättä Kemppaista mistään, ymmärrän hyvin muiden seurojen närkästyksen tällaista mallia kohtaan.”

”Toisaalta tällaiset päätökset kuvaavat hyvin Monosta. Hänestä saa leppoisan ja miellyttävän kuvan, mutta sen kuvan takaa löytyy piinkova ja armoton päätöksentekijä. Tässä mielessä on mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin Mononen ottaa liiton puheenjohtajana ja millaisen aseman hän saa pesäpallon ykkösjohtajana. Hän käyttää edelleenkin suurinta valtaa JoMassa, vaikkei virallisti olekaan Super-Joma Oy:n puheenjohtaja.”

Pesäpalloliiton puheenjohtaja ja liittojohtokunta valitaan syysliittokokouksessa 25. marraskuutta Tampereella.