Brasilia liittyi lattiaan lyötyjen kerhoon, mutta se on edelleen suurin mestarisuosikki

Oho.

Jalkapallon MM2022

Brasilia liittyi lattiaan lyötyjen kerhoon, mutta se on edelleen suurin mestarisuosikki

Brasilia ja Portugali hävisivät molemmat alkulohkon viimeiset ottelunsa - mutta ne tappiot ovat nyt ollutta ja mennyttä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 2.12.2022 | KUVAT All Over Press

MM-kisoissa ratkaistiin perjantaina viimeiset jatkopaikat. Brasilia ja Portugali olivat jo varmistaneet jatkopaikan ja ne säilyttivät myös lohkojensa piikkipaikan, vaikka molemmat hävisivät omat ottelunsa – Portugali Etelä-Korealle 1-2 ja Brasilia Kamerunille 0-1.

Qatarissa lähes jokainen ennakkosuosikki on pettänyt viimeisen kierroksen ottelussa, joten EteläKorean ja Kamerunin voitot olivat linjassa aiempien tulosten kanssa. Etelä-Korea nousi voittonsa myötä jatkopeleihin, mutta Kamerun pelasi ottelun pitkälti laukut pakattuina

Neljäs jatkopaikan ottanut maa oli Sveitsi, joka kaatoi Serbian 3-2.

***

Brasilia otti odotetusti lohkovoiton, vaikka tämä viimeisten alkulohko-otteluiden kirous kosketti myös Brasiliaa. Brasilia oli Kamerunia vastaan lukuisia huippupaikkoja, mutta kun maalit jäivät tekemättä, Kamerun kiitti ja kumarsi ja otti voiton. Harmi vain Kamerunin kannalta, että voitolla oli merkitystä ainoastaan kunnian kannalta.

Brasilian pelityyli on aina yhdistetty näyttävyyteen ja hyökkäävään pelitapaan, mutta nyky-Brasilia on paljon muutakin. Joukkue on hyvin sitoutunut juoksemaan ja tekemään töitä. Tämän lisäksi Brasilia on taktisesti hyvin organisoitu ja sen puolustuslinja on toiminut hyvin yhdessä.

Brasiliaa vaivaavat muutamat loukkaantumiset, joista Neymarin poissaolo on merkittävin. Joukkueesta löytyy kuitenkin laatua jokaiselle pelipaikalle kahteenkin kertaan. Jopa 39-vuotias Dani Alves näytti Kamerunia vastaan olevansa edelleen loistava pelaaja.

Kaiken järjen mukaan Brasilia hoitaa Etelä-Korean seuraavalla kierroksella ja mikäli Neymar pystyy vielä osallistumaan turnaukseen, on Selecao hyvin vahva ehdokas maailmanmestariksi.

***

Sveitsi kairasi itsensä jatkoon voittamalla todellisen trillerin Serbiaa vastaan alkulohkovaiheen viimeisellä kierroksella. Serbian suoritus ei yksinkertaisesti ollut riittävä, eikä se saanut hyökkäystykistöstään oikein mitään irti. Joukkueen kollektiivi petti ja lopputulos oli sen mukainen.

Sveitsi on yksi MM-kisajoukkueista, jotka ovat pelanneet kurinalaisesti ja tehneet peleissään paljon töitä.

Sveitsi kohtaa seuraavaksi Portugalin ja sillä on realistiset mahdollisuudet jatkoon hyvän kahden suunnan pelaamisen turvin. Portugalin on kyettävä omaan parhaaseensa, mikäli he meinaavat jatkaa turnauksessa. Portugali kantaa suosikkina paineet, mikä sekin on hyvä asetelma Sveitsin kannalta.

Lohkovoittaja Portugali on kiinnostava joukkue jatkopeleissä. Joukkue pystyi parantamaan peliään alkulohkon aikana, vaikka viimeinen ottelu Etelä-Koreaa vastaan olikin enemmän virkamiesmäistä suorittamista.

Portugalilla tuntuu olevan vielä yksi vaihde lisää hihassaan – ja sitä tarvitaan jo neljännesvälierissä, kun vastaan tulee Sveitsi. Portugali on toki otteluparissa suosikki vahvan pallollisen pelaamisensa ansiosta.

Ronaldosta on puhuttu paljon myös pitkin MM-turnausta. Ronaldo on kaiken kritiikin keskellä pelannut kohtalaisesti. En ihmettelisi, jos CR7 pääsisi jälleen kerran hiljentämään arvostelijoitaan iskemällä maalin Sveitsiä vastaan tiistaina.

Portugalin vastuunkantajat hyökkäyspelissä ovat kuitenkin Bruno Fernandes, Bernardo Silva ja Joao Cancelo. Alakertaa johtaa Ruben Dias. Ronaldolla on sivurooli halusi hän sitä tai ei, mutta se voi olla hyvinkin tärkeä sivurooli.

Son Heung-Minin johtama Etelä-Korea nousi haudasta jatkoon voittamalla viime hetken maalilla Portugalin. Seuraavaksi vastaan asettuu MM-kisojen tähän saakka vakuuttavin joukkue, Brasilia. Etelä-Korean on toivottava Brasilian epäonnistumista ja siihen päälle lyötävä 5-4-1 matala blokki, jolla brassit on yritettävä hyydyttää. Tehtävä on vaikea – itse asiassa liiankin vaikea. On vaikea nähdä, että Etelä-Korea voisi oikeasti yllättää kisojen suurinta suosikkia.

***

Nämä lukuisat yllätykset jo alkulohkovaiheessa ovat näyttäneet, kuinka kovat paineet ja henkinen taakka pelaajilla on Qatarin nurmilla. Siksi taistelu maailmanmestaruudesta kulminoituu pitkälti siihen,  mikä joukkue kestää nämä paineet ja odotukset ja on siihen päälle hyvin valmennettu.

Hyvä valmennus tukee tätä paineidensietoa toimivan pelisuunnitelman tuoman turvan ansiosta, mutta olemme jo nähneet, kuinka hyvinkin organisoidut joukkueet ovat murentuneet tiukassa tilanteessa, esimerkkinä vaikka Espanja Japania vastaan.

Edessä on huimat viimeiset viikot MM-näyttämöllä.