Carlos Sainz ajoi likimain puukko vatsasta sensaation, joka oli riemuvoitto koko lajille

Carlos Sainz oli Australian valtias.

Formula 1

Carlos Sainz ajoi likimain puukko vatsasta sensaation, joka oli riemuvoitto koko lajille

Ferrari otti Australiassa sensaatiomaisen kaksoisvoiton Max Verstappenin keskeytettyä. Se teki Erkki Mustakarin mukaan lajille höpöä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.3.2024 | KUVAT Scuderia Ferrari

Ferrarin Carlos Sainz teki pienen ihmeen ja ajoi Australian F1 GP:n voittoon sunnuntaina. Voittomahdollisuuksia paransi mittavasti Red Bullin Max Verstappenin tekniset ongelmat ja keskeytys osakilpailun alkukierroksilla.

”Sainz hämmästytti suorituksellaan erityisesti siksi, koska sanoi vielä lauantain aika-ajon jälkeen olevansa hieman puolikuntoinen umpilisäkeleikkauksensa jäljiltä. Sinnikäs äijä. Ennen Verstappenin keskeytystä Sainz onnistui kuitenkin myös ohittamaan Verstappenin”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari miettii.

Ferrari ajoi kaksoisvoittoon, kun kisan toisen sijan otti Charles Leclerc. Hän jäi tallikaverilleen lopulta 2.366 sekuntia, mutta ajoi kisassa kuitenkin nopeimman kierrosajan. Edellisen kerran Ferrari-kaksikko on ajanut kaksoisvoiton Bahrainissa 2022. Silloin Leclerc tuli voittajana ruutulipulle.

”Sainzin, ja ylipäätään Ferrarin, menestys on suuri riemuvoitto lajille ja teki Verstappenin ylivoimaisuuden vastapainoksi tosi höpöä. Ferrari oli nyt jälleen ykkösenä ja se on iso asia F1-kannattajien mielissä. Ferrari on F1-sarjan legendaarisin talli ja viime kaudet ovat olleet sille hyvin turbulenttisia. Uutta nousua Red Bullin ja Mercedeksen valtakausien jälkeen odotetaan ainakin Italiassa kieli vyön alla.”

Sainz tietää jo, että ajaa Ferrarin punaisissa haalareissa viimeistä kauttaan. Tilalle on ensi kaudella tulossa seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton.

”Jos Sainz vetää nyt massiivisen menestysputken ja alkaa vihdoin lunastamaan häneen asetettuja kovia odotuksia, voi Ferrari-konsernin ylimmän johdon mieli vielä muuttua sopimusten kanssa. Leclerc on kasvanut Ferrarilla, mutta Ferrari-perhettä kiinnostaa lopulta vain menestys. Jos kisavoitto tulee, Ferrari voittaa, jos tulee pataan, se on kuskin vika.”

”Mikään sopimus ei Ferrarilla ole kiveen hakattu. Opimme tämän kivuliaasti jo Kimi Räikkösen Ferrari-aikana. Tosin, ehkä Ferrarikin oppi siitä muuvistaan jotain tärkeää.”

”Ferrari ei ole ollut viime kausina vahvimmillaan, jotta kumpikaan kuljettaja olisi välttämättä pystynyt näyttämään parastaan, mutta nyt ranskalaistallipäällikkö Frédéric Vasseurin johdolla putkessa on valoa. Ehkä ranskalaistallipäälliköiden ja Ferrarin yhteismenestyksessä on sittenkin jotain perää. Tosissaan se mitataan tietysti vasta kaudella 2026, kun mittavat sääntöuudistukset astuvat voimaan.”, Mustakari sanoo.