Tuhannen taalan kysymys: Kestääkö Alfa Romeon iskukyky, kun isot koirat alkavat ulvoa?

Alfa Romeo ja Valtteri Bottas ovat olleet kauden yllättäjiä.

Formula 1Muu urheilu

Tuhannen taalan kysymys: Kestääkö Alfa Romeon iskukyky, kun isot koirat alkavat ulvoa?

Erkki Mustakari sanoo, että pikkutallien on nyt kerättävä MM-pisteensä ennen kuin suuret tallit pääsevät eroon lastentaudeistaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.4.2022 | KUVAT All Over Press

F1-kauden kahta ensimmäistä kisaa on värittänyt erikoinen asia: MM-pistetilinsä on avannut kaikki muut tallit paitsi Williams ja Aston Martin. Kokenut F1-toimittaja Erkki Mustakari ei kuitenkaan usko samanlaisen leveän rintaman ilotulituksen jatkuvan pitkää.

”Pienempien tallien on iskettävä MM-pisteisiin kiinni nopeasti, sillä kauden edetessä pisteiden saalistus käy pienemmille talleille koko ajan hankalammaksi. Isommat tallit tulevat kehittymään ja palaavat ”omille” sijoilleen. Tämä on opittu aikaisempina kausina. Juuri nyt on siis se aika, kun Haasin, Aston Martinin ja Alfa Romeonkin pitää iskeä, koska monet isommat tallit vielä etsivät itseään”, Mustakari sanoo.

Uusi kausi ja sen tuomat uudistukset F1-autoihin ovat tuoneet pientä kaaosta nokkimisjärjestykseen. Mercedes, McLaren ja Williams ovat olleet altavastaajia, kun Ferrarit ja Red Bullit korjaavat palkinnot.

”Joskus on ajateltu, että kulukatto toisi tallit samalle viivalle, mutta ei se niin ole. Ne, joilla on enemmän rahaa, on enemmän kaikkea muutakin”, Mustakari muistuttaa.

Mercedes vaikeuksissa

Varsinkin Mercedes on ollut kauden alussa jopa yllättävän surkea. Lewis Hamilton oli Bahrainissa palkintopallilla kolmantena lähinnä vain onnenkantamoisen turvin. Australian GP:n perjantain harjoitukset eivät nostaneet liikaa toiveita paljon paremmasta Mercedeksestä.

”Autoissa on tällä kaudella paljon uutta ja olemme nähneet ennenkin, että monet isot tallit ovat vaikeuksissa uudistusten kanssa. McLaren on yksi tällainen talli ja erityisesti sitä on Mercedes.”

”Mersun tilannetta on hieman vaikeaa ymmärtää, mutta sellaisen analyysin voi vetää, että talli on vuodesta 2014 nojannut koko ajan vahvaan moottoriinsa. Mersu sai nauttia kuusi vuotta moottorinsa tuomasta ylivoimasta. Nyt Hondan ja Ferrarin moottorit ovat saaneet eron kiinni, ja Honda on saattanut jopa ohittaa Mercedeksen tällä rintamalla.”

Mercedeksellä on oikeasti syytä huoleen. Hondan lisäksi Ferrarin vahva moottori auttaa myös Ferrarin asiakastalleja menestymään.

”Mersun ongelma voi myös olla, että vahvan moottorin vuoksi pienet puutteet auton aerodynamiikassa ovat jääneet tähän kauteen asti hieman vähemmälle huomiolle. Nyt se kostautuu, kun muillakin on vahvat moottorit.”

Mustakarin mukaan Mercedes on kuitenkin niin iso talli, ettei sitä pysäytä lopulta mikään. Talli pystyy rakentamaan vaikka kokonaan uuden auton, jos muutosta ei muuten saada aikaan.

”Takavuosina McLaren joutui rakentamaan autonsa kerran uudelleen, kun Nigel Mansell ei mahtunutkaan autoon. Mika Häkkiselle asia ei ollut silloin ongelma.”

Alfa Romeo myötätuulessa

Alfa Romeo on aloittanut Valtteri Bottaksen kautensa lupaavasti, vaikka se on aiemmin ollut niin sanottujen pikkutallien kastissa. Mustakari uskoo kuitenkin, että Alfa Romeo pysyvät hyvin taistelussa mukana kiinalaisrahoituksensa turvin.

”Olen varma, että Alfa Romeo nousee pois häntäpään ryhmästä. Tallilla on tänä vuonna mahdollisuus nousta vahvasti keskikastiin. Alfan suurin ilo on juuri se, että Ferrarin moottori on niin hyvä. Ja samasta ilostahan nauttii Haas-talli, joka on myös Ferrarin asiakastalli.”

”Pienempien tallien menestyksestä kauden alussa kannattaa iloita, sillä on selvää, että isommat tallit pääsevät lastenvaivoistaan ja nousevat takamatkalta ylöspäin tuloslistoilla.”