Hurjassa vireessä olevan Carolinan tähtiketjulla on suomalaiset ja venäläiset superaivot

JääkiekkoNHL

Hurjassa vireessä olevan Carolinan tähtiketjulla on suomalaiset ja venäläiset superaivot

Carolina Hurricanes on voiton päästä jatkopaikasta hurjan ykkösketjunsa ansiosta. Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ja Andrei Svetšnikov ymmärtävät peliä.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 3.8.2020 | KUVAT All Over Press

Carolina Hurricanes on tarrannut tiukasti kiinni ottelusarjan voittoon New York Rangersia vastaan NHL:n pudotuspelien karsintakierroksella.

Voitot ovat 2–0 Carolinalle, joka voitti ensimmäisen ottelun 3–2 ja toisen 4–1. Joukkueen kuumin vitja on ollut Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen ja Andrei Svetšnikovin ykköshyökkäysketju.

Svetšnikov takoi maanantain ottelussa hattutempun ja Aho tahditti kolmella syötöllä. Kolmikko oli jo runkosarjassa joukkueensa tehokkain ja yksi NHL:n parhaista.

Svetšnikovin, Ahon ja Teräväisen nerokkuus perustuu pelin ymmärtämiseen.

Kiekonriistäminen on taito

Käsillä on kolme hyvin peliä ymmärtävää jääkiekkoilijaa, joiden pelaamisessa on kuitenkin myös eroja. Olennaista on se, että Carolinassa on rakentunut kokonaisuus, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Ei Teräväinen, Aho tai Svetšnikov ole – ainakaan vielä – sellaisia leuat loksauttavia pelaajia, jotka kykenevät jatkuvasti yksinään tekemään taikatemppuja kuin tyhjästä. Mallia Connor McDavid tai Auston Matthews.

Kyseessä on kolme erinomaista jääkiekkoilijaa, jotka osaavat toimia osana kollektiivia. Heidän nerokkuus perustuu siihen, että vierellä on samalla tavalla peliä ymmärtäviä pelaajia.

Huomionarvoista on muuten se, että Svetšnikov on vasta 20-vuotias. Kuluvalla, toisella NHL-kaudellaan hän takoi runkosarjassa liki piste per ottelu -tahtia, ja nyt pudotuspelit ovat käynnistyneet räväkästi.

Paljon konkretisoituu esimerkiksi siihen, miten kolmikko toimii kamppailutilanteissa laitojen lähellä. Svetšnikov, Aho ja Teräväinen eivät ole erityisen vahvoja kamppailijoita, mutta heillä on erinomainen kyky riistää kiekko. Toki he ovat fyysisesti riittävän jänteviä, että pystyvät myös antamaan ja ottamaan iskuja laitojen lähellä menettämättä tasapainoa.

Kiekonriistämisessä on kyse paljon, paljon muustakin kuin fyysisestä voimasta. Ennen kaikkea siinä on kyse ajoituksesta ja vastustajan yllättämisestä sekä mailatekniikasta ja mailankäsittelyn nopeudesta. Taidosta.

Carolinan vitja on laitojen lähellä ovela ja ennen kaikkea taitava. He käyttävät mailaansa tehokkaasti, iskevät oikealla hetkellä ja riistävät kiekon. Sen jälkeen mennään kovaa kohti vastustajan maalia.

Vahva kulmapelissä ja suorissa hyökkäyksissä

Svetšnikov, Aho ja Teräväinen taitavat niin suorahyökkäyspelaamisen salat kuin kulmapelaamisen niksit.

Suorahyökkäyspelaamisessa etenkin Ahon ja Teräväisen kyky kuljettaa kiekkoa, luoda itsestä uhka, houkutella vastustaja ja syöttää juuri oikealla hetkellä on ihailtavaa. Svetšnikov pääsi esimerkiksi maanantain ottelussa nauttimaan Ahon taidokkaasta esityöstä.

Alla olevalla videolla nähdään hyvin se, mihin ketjun pelaaminen perustuu ja erityisesti, miten iso tekijä Aho siinä usein on. Ensin Aho iskee äärimmäisen nopeasti kiekon kanssa haparoivaan puolustajaan, riistää kiekon, lähtee räjähtävästi liikkeelle ja salaa viimeiseen asti syöttönsä Svetšnikoville.

 

 

Kulmapelaamisessa kolmikko pystyy ja pyrkii välttämään kamppailutilanteita. Se tapahtuu erittäin nopean kiekonliikuttamisen myötä.

Kulmapelissä on hyvin hiottuja automaatioita, joiden myötä kolmikko liikuttaa pelivälinettä usein niin nopeasti, että vastustajan on vaikea pysäyttää peliä laidan lähelle. Ja vaikka peli pysähtyisikin kulmaan, kiekko saadaan sieltä pienillä siirroilla usein irti.

Svetšnikov, Aho ja Teräväinen pystyvät puolustajien tuella hyvin usein vaihtamaan hyökkäysalueella painopistettä ja kääntämään puolustavan viisikon rintamasuuntaa toisteisesti. Tämä on NHL:ssä elinehto tehokkaalle hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiselle, sillä keskusta on erittäin helppo sulkea, jos vastustaja ei liikuta kiekkoa nopeasti eikä puolustava viisikko joudu kääntämään rintamasuuntaansa.

Alla olevalla videolla nähdään hyvin se, miten Carolinan ykkösvitja parhaimmillaan pystyy nopeasti liikuttamaan kiekkoa hyökkäysalueellaan ja luikertelemaan laitojen läheltä irti ennen kuin vastustaja pääsee iholle. Kiekko käytetään nopeasti syvässä, vaihdetaan puolta, pelataan viivaan, tuodaan saman tien takaisin syvään ja sen jälkeen Rangersin viisikko onkin jo auki.

 

NHL:ssä on paljon erittäin hyviä pelaajia, mutta melko vähän hyviä ketjuja, sellaisia kokonaisuuksia, jotka ymmärtävät tilan ja ajan shakkipelin mekanismit hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa.

Svetšnikov, Aho ja Teräväinen ymmärtävät sen ja siksi kolmikko on yksi NHL:n parhaista ketjuista.

 

Toimi nopeasti ja tilaa Elmo 4 kk 35 e. Tilaus alkaa elokuun Elmosta!

 

Lue heinäkuun Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä.