Charles Leclercin julkinen kritiikki kiihdyttää entisestään Ferrarin natisemista liitoksissaan

Charles Leclerc ei jaksa pitää enää kaikkia mölyjä sisällään.

Formula 1

Charles Leclercin julkinen kritiikki kiihdyttää entisestään Ferrarin natisemista liitoksissaan

Ferrari on ajautumassa heikkojen tulosten seurauksena vaaralliseen tilanteeseen, jossa tallin liitokset ovat alkaneet natista kiihtyvällä tahdilla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.6.2023 | KUVAT All Over Press

Ferrarin odotettua heikommat tulokset ovat nostaneet paineet niin korkeiksi, että tallin liitokset ovat alkaneet natista. Yhteishenki on koetuksella, osa teknisestä henkilökunnasta on luiskahtanut tai luiskahtamassa muihin talleihin ja kaiken lisäksi tallin ykköshevonen Charles Leclerc potkii heikkoja tuloksia julkisesti.

Ongelmat ponnahtivat näkyvästi esille juuri Leclercin julkisen purkauksen vuoksi Kanadan GP:n jälkeen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ymmärtää Leclercin tuskan, mutta pohtii silti, onko asioiden vatvominen kuitenkaan paras tapa ratkaista asioita.

”Olen ihmetellyt usein, miten formulakuskit jaksavat kiukutella ja leikkiä prinsessaa, vaikka meno hieman sakkaisikin. Maailman noin kahdeksasta miljardista ihmisestä kuitenkin vain 20 tekee tätä työtä päätoimenaan.”

”Toisaalta kysymys on huippu-urheilijoista ja heidän kunnianhimostaan. Kun alkuhuuma F1-sarjaan pääsystä on kaikonnut, tilalle astuu jokaiselle huippu-urheilijalle ominainen menestysnälkä. Jos formula ykkösissä haluaa voittaa maailmanmestaruuden tai maailmanmestaruuksia, aika niiden ajamiseen on rajallinen. Sinä aikana mestaruudet ja palkinnot on kerättävä.”

”Leclerc uskoo olevansa mestariainesta, joten ahdistus kasvaa, kun hän joutuu rämpimään jo toisena kautena peräkkäin eikä pysty tosissaan haastamaan ykkösenä kurvaavaa hollantilaispoikaa ja tämän limufirman autoa. Jokainen tällainen vuosi on harakoille heitetty vuosi ja sen Leclerc tuntee nyt nahoissaan. Voiko häntä siitä syyttääkään?”

Mustakarin mukaan Suomessa ei välttämättä ymmärretä, miten kova paikka Leclerecin kaltaiselle kunnianhimoiselle huippukuljettajalle kärkiautojen takana kyntäminen on.

”Me suomalaiset olemme saaneet ylenpalttisesti F1-menestysherkkua osaksemme, kun Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen olivat voittoisia ja ajoivat parhaissa talleissa. Sellainen onni ei potki kaikkia F1-gridillä. F1-kuskit saavat toki fanit innostumaan, vaikka eivät olisikaan sarjan suurimpia staroja, mutta kaikille kuljettajille muiden mukana ajaminen ei tai kannattajien fanitus eivät riitä – ja Leclerc on yksi näistä kuljettajista.”

”Pidän terveen huippu-urheilijan merkkinä sitä, että hän haluaa menestyä ja jos menestystä ei tule, silloin aletaan potkia tallin seiniä. Huippu-urheilija haluaa ylittää itsensä, vaikka kuuluisi kuinka harvalukuiseen joukkoon hyvänsä”, Mustakari sanoo.

Ferrarin ongelmat näkyvät myös siinä, että se on menettänyt viime aikoina enemmän huipputason teknistä väkeä F1-tallistaan kuin palkannut sitä. Tallista lähti jo David Sanchez takaisin McLarenille ja kisainsinööri Laurent Mekies on pian lähdössä AlphaTaurille.

”Ferrarilla on teknisen henkilökuntansa kanssa yksi ongelma ylitse muiden. Talli odottaa työntekijöidensä muuttavan Italiaan, eivätkä kaikki halua sinne muuttaa. Esimerkiksi Adrian Neweyn siirtyminen punaleiriin on kaatunut juuri Italiaan muuttopykäkään”, Mustakari uskoo.

”Ferrari on joka tapauksessa kova kasvattamaan teknisiä osaajia, joita muut tallit houkuttelevat usein isollakin rahalla pois Maranellosta. Kysyntää tällä rintamalla on ainakin juuri nyt, mikä varmasti ärsyttää Maranellossa.”

Uusi tallipäällikkö Fred Vasseur on joutunut viime aikoina toimimaan eri tallin työryhmien välisissä kiistoissa sovittelijana.

”Vasseur osaa jonglöörata eri tahojen kanssa ja pystyy sitä kautta rakentamaan vahvaa yhteishenkeä. Hänen tehtävänsä on kuitenkin tällä hetkellä varsin mittava ja haasteellinen pitkän menestymättömyysputken vuoksi”, Mustakari sanoo.