Ulososto edessä? John Tortorellakin näki Rasmus Ristolaisessa pelaajan aivan NHL:n pohjasakasta

Rasmus Ristolaisen maalineduskovuus ei enää riitä John Tortorellalle.

JääkiekkoNHL

Ulososto edessä? John Tortorellakin näki Rasmus Ristolaisessa pelaajan aivan NHL:n pohjasakasta

Rasmus Ristolaisen alkukausi Philadelphia Flyersin takalinjoilla on ollut kaikilla mittareilla heikko. Ristolaisen keväällä 2027 päättyvä ja vuosittain 5,1 miljoonan dollarin verran palkkakatosta lohkaiseva sopimus näyttää juuri nyt Flyersin kannalta kammottavalta.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 8.11.2022 | KUVAT All Over Press

Alkukaudella loukkaantumistenkin kanssa paininut Rasmus Ristolainen on Philadelphia Flyersin päävalmentajan John Tortorellan mukaan täydessä pelikunnossa. Vain neljässä ottelussa tällä kaudella pelannut Ristolainen jäi kuitenkin pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle Flyersin edellisessä ottelussa Ottawa Senatorsia vastaan.

Tortorella myös totesi, ettei ole lainkaan varmaa, että Ristolainen mahtuisi kokoonpanoon ensi yön kotiottelussa St. Louis Bluesia vastaan.

”Hänen täytyy olla kaikessa parempi”, kuului päävalmentajan yksiselitteinen vaatimus Flyersin lehdistötilaisuudessa. Myös Ristolaisen peliesitykset ja tilastot tukevat tätä kovasanaista vaatimusta täydellisesti.

Tilastot koko NHL:n pohjasakkaa

Vaikka otanta on vielä kovin lyhyt, ovat pelin kannalta olennaiset tilastot suorastaan kammottavaa luettavaa. Hälyttävin tilasto Ristolaisen kannalta on maaliodottamasuhde.

Kun Ristolainen on jäällä, maaliodottamasuhde Flyersilla on suhteessa vastustajaan 13,6 prosenttia. Toisin sanoen Ristolaista vastaan vastustajat luovat maalipaikkoja lähes liukuhihnalta, kun taas Flyers ei näinä hetkinä pysty luomaan juuri mitään.

Ristolaisen lukema on koko sarjan heikoin vähintään 40 minuuttia pelanneista pelaajista. Toki Flyersin lukema on myös heikko, vaikka Ristolainen ei olisi jäällä. Silloin joukkue jää hieman alle 40 prosentin.

Samaa tarinaa kertovat myös laukaisuhallintatilastot. Flyers kirjauttaa myös näissä selvästi heikoimpia numeroita Ristolaisen ollessa jäällä verrattuna yhteenkään muuhun joukkueen pelaajaan.

Edistyneiden tilastojen lisäksi myös perustilastot ovat heikkoja. Ristolainen kirjauttaa yhden miinusmerkinnän peliä kohti, eikä ole tehnyt tällä kaudella vielä tehopisteitä.

Peli puhuu tilastojen kanssa samaa kieltä

Ristolaisen kohdalla heikot tilastot peilaavat mainiosti myös hänen peliään. Ristolaisen peli on yksiselitteisen typerää.

Ristolaisen pelipaikkaa NHL:ssä on usein perusteltu kovuudella. Ristolaisen kovuus on kuitenkin näennäistä. Näennäiskovuus on myös Ristolaisen suurin ongelma.

Isokokoinen ja juuri nyt kankealta näyttävä Ristolainen hakee näyttäviä taklauksia. Liian usein kuitenkin Ristolainen pelaa itsensä ulos tilanteesta, kun hän hakee taklausta pelin kannalta väärin motiivein.

Jos Ristolainen ei ole jo taklaushalukkuudellaan pelannut itseään tilanteesta ulos, jää kankeus yhä ongelmaksi. Harvasen kesä hurjaksi voimanpesäksi ja fysiikkaharjoittelijaksi kehuttu Ristolainen jää liian usein nykyjääkiekossa taitavien ja pienikokoisten hyökkääjien kiertämäksi.

Herääkin kysymys, onko Ristolainen keskittynyt liian pitkään fysiikkaharjoittelussa vääriin asioihin, kun kiistatta raamikas puolustaja näyttää kausi kaudelta kankeammalta kaukalossa? Nykyajan NHL:ssä kun voimaa ei tarvita määräänsä enempää, varsinkaan liikkeen kustannuksella.

Hyökkäyspelaamisesta Ristolaisen kohdalla on turha edes puhua. Sitä kun käytännössä ei enää juuri ole.

Merkitys Ristolaisen katsomokomennuksen ja Tortorellan kommenttien takana

Vaikka Ristolaisen tilastot ja pelisuoritukset ovat laahanneet useamman kauden ajan, ovat Tortorellan antama katsomokomennus ja kipakat kommentit varsin merkittävä käänne Ristolaisen uralla. Eikä se käänne tapahdu positiiviseen suuntaan.

Ristolainen on pitkään ratsastanut kovan pelaajan maineella. Häntä on pidetty hämmentävän pitkään puolustavana puolustajana, jonka kovuus omalla alueella on ollut asia, jota ei ole voinut tilastoilla mitata.

Kun vanhan liiton valmentaja, kuten Tortorella, jolla katse karsastaa edistyneiden tilastojen kohdalla, antaa kritiikkiä, on viestillä erilainen painoarvo. Nyt viimeinenkin kate Ristolaisen maineelle puolustuspeliosaajana alkaa olla syöty.

Tortorella myös palkattiin Flyersiin talkoisiin, joissa organisaation arvot haluttiin laittaa uuteen järjestykseen. Tämän kaltaisissa järjestelytalkoissa usein organisaatiosta siivotaan pois myös palasia, jotka eivät uuteen arvomaailmaan sovi.

Ristolaisen 5,1 miljoonan dollarin vuosiansiot ja kevääseen 2027 kattava sopimus on Flyersille nyt sellainen rasite, että jopa ulososto palkkakattorangaistuksista huolimatta voi tulla Philadelphiassa kyseeseen. Ristolaisen sopimus on ainakin sellainen, että sen kauppaaminen lienee käytännössä mahdotonta.