Chelsea joutuu kaatamaan kokonaisen seinän päästäkseen eroon tarpeettomasta romusta

Joao Felix palaa lainasopimuksensa päätyttyä Atlético Madridiin ja myös Raheem Sterling joutunee etsimään kesällä uuden seuran.

JalkapalloValioliiga

Chelsea joutuu kaatamaan kokonaisen seinän päästäkseen eroon tarpeettomasta romusta

Chelsea järjestää kesän siirtoikkunassa yhden kaikkien aikojen rajuimmista tyhjennysmyynneistä. Myös hankintalistalla voi säkenöidä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.5.2023 | KUVAT All Over Press

Chelsea: Kesän siirtoikkuna

Lähtötilanne

Chelsean kausi oli kaikilla mittareilla mitattuna absurdi. Uudet omistajat Todd Boehlyn johdolla upottivat vuodessa rahaa uusiin pelaajiin lähes 600 miljoonaa puntaa, mutta lopputuloksena oli kahdet manageripotkut, Frank Lampardin luokaton kevät kauden kolmantena manageri sekä jääminen Valioliigan lopullisessa sarjataulukossa sensaatiomaisesti sijalle 12. Se oli yksi Valioliigan järkyttävimmistä epäonnistumista.

Boehlyn valtakauden paras uutinen on toistaiseksi ollut Mauricio Pochettinon palkkaaminen uudeksi manageriksi. Hänen kauluslaatuoissaan on sen verran monta leijonan kuvaa, että Pochettinoa kuunnellaan niin pukukopissa kuin seuran johtoportaassakin. Pochettino on riittävän kokenut manageri käsittelemään Chelsean nykyistä sekamelskaa ja tuomaan jotain järkeä ja vakautta Chelsean tekemiseen.

Se on sitten eri asia, tuleeko Chelseasta Pochettinon alaisuudessa koskaan liigamestaria tai Mestarien liigan voittajaa, mutta jos haluaa juosta, on opeteltava ensin kävelemään. Juuri siinä tilassa Chelsea tällä hetkellä on.

Ketkä lähtevät?

Chelsealla on yli 35 kansainvälisen tason pelaajaa, joten on selvää, että yhden oven avaaminen The Bridgella ei riitä. On kaadettava yksi seinä, jotta kaikista tarpeettomista pelaajista päästään ja Chelsea saadaan mahtumaan edes jotenkuten taloudellisen reilun pelin säännöstön raameihin, varsinkin, kun joukkuetta halutaan myös vahvistaa.

Lähtevien listalla on Raheem Sterlingin, Pierre Emericki Aubemayngin, Callum Hudson-Odoin ja Andrey Santosin johdolla pelaajia, joista Chelsea haluaa eroon. Myös lainalla loppukauden pelannut Joao Felix on päätetty lähettää takaisin Atlético Madridiin.

Sen lisäksi on iso määrä Christian Pulisicin, Edouard Mendyn, Hakim Ziyechin, Conor Gallagherin, Kalidou Koulibalyn, Marc Cucurellan ja Lewis Hallin kaltaisia pelaajia, joiden jatkaminen Chelseassa on epävarmaa.

Kolmas kategoria ovat pelaajat, joista Chelsea haluaisi pitää kiinni, mutta jotka itse harkitsevat siirtymistä muualla. Näitä pelaajia ovat muun muassa Mason Mount ja Thiago Silva.

Interissä lainalla ollut Romelu Lukaku on sen sijaan saamassa uuden mahdollisuuden Chelseassa – ainakin pre-seasonin ajaksi. Pochettino saattaa tehdä muitakin yllättäviä peliliikkeitä siirtomarkkinoilla muokatessaan joukkuetta omaan hanskaansa sopivaksi.

Ketkä tulevat?

Christopher Nkunkun 50 miljoonan punnan siirrosta RB Leipzigista on mitä ilmeisemmin jo sovittu. Toinen lähellä siirtoa oleva pelaaja Sportingin keskikenttäpelaaja Manuel Ugarte.

Sen jälkeen alkaakin mielenkiintoinen ruletti – ketä Pochettino ja Chelsea oikeasti haluavat ja ketä he saavat?

Jo nyt tiedetään, että Chelsea etsii uutta maalivahtia. Myös toppariosastolle kiikaroidaan kuumeisesti lisää voimaa, varsinkin, jos Thiago Silva jättää The Bridgen.

Mutta kyteekö kaiken kohun takana kuitenkin vielä yksi tai jopa kaksi Chelsean profiiliin sopiva megasiirtoa – ja jos kytee, ketkä pelaajat sopisivat sellaisen siirron raameihin?

Nkunku ja Ugarte eivät sitä ole, ei myöskään joku David Rayan kaltainen mahdollisesti hankittava maalivahti.

Mutta entä kaksi kesän siirtomarkkinoiden kohunimeä – Neymar tai Harry Kane?

Molemmat ovat pelanneet Pochettinon alaisuudessa ja tuntevat argentiinalaismanagerin. Ainakin Kane myös arvostaa häntä äärimmäisen korkealle. Jos Tottenham edes vihjaa, että se voisi myydä Kanen toiselle Valioiiga-seuralle, Pochettino ja Chelsea olisivat jonossa saman tien.

Analyysi

Chelsean tilanne saattaa vaikuttaa kaoottiselta, mutta kaiken sekasotkun takana on niin paljon laatua, että taitavissa käsissä sinisestä savesta saa muovattua menestyvän joukkueen.

Pochettino lisännee Nkunkun ja Ugarten lisäksi pakkaansa vielä 2-3 omaan jalkapalloonsa sopivaa pelaajaa. Nkunku on laatuhyökkääjä, mutta yhdellä raskaansarja maalintekijällä Chelsea tuskin lähtee uuteen kauteen. Siksi katseet kohdistuvat ensisijaisesti siihen, löytääkö Chelsea kesällä yli 20 tai jopa yli 25 maalin maalitykin.

Kane olisi sellainen maalikone, mutta hänen saamisensa on vaikeaa. Lukakussa on myös potentiaalia, mutta sen potentiaalin kaivaminen vaatisi Pochettinolta melkoista taikatemppu.

Jos Chelsea ei löydä toista maalitykkiä kesällä, Nkunku on silloin kovassa paikassa. Ja samalla myös Pochettino. Mestaria hän ei tee Chelseasta ensi kaudella, mutta hyvillä hankinnoilla hän voi tehdä Chelseasta joukkueen, joka palaa vuoden päästä Mestarien liigaan.