Chelsea on yllättävän listan ykkönen 0,003 prosentin erolla ennen Arsenalia
Minkä seurojen akatemioista Valioliiga-pelaajat tulevat? Vastaus voi yllättää, sillä listan ykkösenä on siirtomarkkinoiden suurin rohmu.
@JukkaRonka
Chelsea on hankkinut itselleen kyseenalaisen maineen ostamalla uusia pelaajia Todd Boehlyn reilun vuoden kestäneen valtakauden aikana 947 miljoonalla punalla eli yli 1,1 miljardilla eurolla. Summa on suurempi kuin mitä kaikki La Liga -seurat ovat käyttäneet yhteensä pelaajakauppoihin samana aikana.
Chelsea saadaan jättikauppojen seurauksena useiden erilaisten listojen kärkiseuraksi, mutta kohuttu ja kiistelty lontoolaisseura on myös yhden yllättävämmän listan kärjessä.
Uutistoimisto PA selvitti viime kaudella Valioliigassa pelanneiden seurojen akatemiaseurat ja laski yhteen heidän peliminuuttinsa. Syntyi vertailu parhaista akatemioista. Listalla olivat niin englantilaisseurojen akatemiat kuin kaikkein muidenkin maiden akatemiat riippuen siitä, missä akatemiassa pelaajat ovat saaneet jalkapalloilullisen koulutuksensa.
Ja mikäs seura se listan kärjessä komeilee?
Chelsea.
***
Chelsean akatemian kasvatit pelasivat viime kaudella PA:n selvityksen mukaan Valioliigassa yhteensä 21 031 minuuttia ja 44 sekuntia. Täysiksi 90 minuutin otteluiksi muutettuna lukema vastaa 233 ottelua.
Chelsean voitto oli kuitenkin äärimmäisen niukka, sillä toiseksi eniten peliaikaa saivat Arsenalin akatemian kasvatit, jotka pelasivat vain 37 sekuntia (!) vähemmän kuin Chelsean akatemian pelaajat – eli 21 031 minuuttia 7 sekuntia.
Prosenteiksi muutettuna ero tarkoittaa 0,003 prosenttia.
Kolmanneksi eniten peliaikaa saivat Manchester Cityn akatemian kasvatit, 19 458 minuuttia.
Aiempien neljän selvityksen ykkösseura, Manchester United, oli uusimmassa listassa vasta neljäs. Sen akatemia kasvatit pelasivat viime kaudella Valioliigassa 18 533 minuuttia.
Huippuakatemian maineessa pitkään ollut Southampton oli selvityksessä viides 16 570 minuutilla.
Paras ulkomaalainen akatemiaseura oli Ajax, joka oli listalla Southampton jälkeen kuudes ennen Liverpoolia ja Tottenhamia.
Valioliigassa pelasi viime kaudella kaikkiaan 277 seuran akatemiakasvatteja. Listan viimeisenä oli mielenkiintoinen tapaus – ruotsalainen Lagans AIK, jonka puolustaja Emil Krafth pelasi viime kaudella PA:n selvityksen mukaan 3 minuuttia ja 22 sekuntia Newcastlessa.
Lagan oli yksi 190 seurasta, joiden akatemiasta pelasi vain yksi pelaaja viime kaudella Valioliigassa. Yksikin pelaaja saattoi heittää joukkueen peliaikatilastoissa korkealla. Brentfordin maalivahti David Raya oli ainoa Blackburnin akatemian pelaaja Valioliigassa, mutta Raya pelasi yksinään kunnioitettavat 3 765 minuuttia
***
Peliminuutit on yksi tapa panna akatemiaseurat paremmuusjärjestykseen. Toinen on katsoa Valioliigassa pelaavien akatemiapelaajien määrää – ja heidän laatuaan.
Chelsealla oli myös määrällisten eniten akatemiapelaajia viime kaudella Valioliigassa, 16. Manchester Unitedin akatemiapelaajia pelasi 15, Manchester Cityn 14, Arsenalin ja Southamptonin 13, Liverpoolin 11 ja Tottenhamin 10.
Nämä seurat olivat ainoat, jotka ylittivät viime kaudella kymmenen akatemiapelaajan pyykin Valioliigassa.
Laadullinen vertailu on sitten viheliäisempi asia.
Manchester Cityn triplamestarijoukkueessa pelasi neljä oman akatemian kasvattia, mutta heistä vain Phil Foden oli suuremmassa roolissa.
Erään toisen seuran akatemiapelaajilla oli sen sijaan paljon vahvemmin sormensa pelinsä Cityn triplassa – Benficalla. Benfican akatemiapelaajia Cityssa olivat loistokkaalla viime kaudella Bernado Silva, Rúben Dias, Ederson ja kesken kauden Bayern Müncheniin lainatta João Cancelo. Ei huono rekordi.
Myös ammattilaispelaajien äänestyksen Vuoden pelaaja -ehdokkaiden lista on mielenkiintoista luettavaa. Vuoden pelaajaksi valittu Erling Braut Håland on norjalaisen Molden akatemian kasvatti. Listalta löytyy toinenkin norjalainen akatemiahelmi: Arsenalin Martin Ødegaard aloitti uransa Strømsgodsetin akatemiassa ennen siirtymistään 15-vuotiaana Real Madridiin.
Seurojen omien akatemioiden kasvattaja viime kauden kärkipelaajista olivat Arsenalin Bukayo Saka, Tottenhamin Harry Kane ja Manchester Unitedin Marcus Rashford.
Manchester City sai listalle 2+1-pelaajaa. Hålandin lisäksi seitsemän pelaajan ehdokaslistalla oli myös Kevin De Bruyne, joka on Gentin akatemian tuote.
Mutta kuka on tuo +1.
Hän on Newcastlen puolustaja Kieran Trippier. Trippier sai peruskoulutuksensa Manchester Cityn akatemiassa, mutta suuruuden portit eivät koskaan auenneet Etihadilla.