Wilma Murto hyppäsi sensaatiomaisesti Euroopan mestariksi uudella Suomen ennätyksellä

Wilma Murto toi kahdeksaan vuoteen ensimmäisen yleisurheilun Euroopan mestaruuden Suomeen.

YleisurheiluYleisurheilun EM

Wilma Murto voitti huikean kilpailun jälkeen seiväshypyn Euroopan mestaruuden. Murto paransi kisassa kolmesti Suomen ennätystä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.8.2022 | KUVAT All Over Press

Wilma Murto hyppäsi sensaatiomaisesti Euroopan mestariksi Münchenin EM-kisojen seiväsfinaalissa keskiviikkona. Murto paransi EM-kultatiellään kolmesti Suomen ennätystä ylittämällä ensin 475 ja heti perään 480.

Eikä siinä vielä kaikki: Murto ylitti kisan jo ratkettua vielä korkeuden 485.

Tulos on maailman tämän kauden ulkoratojen kärkitulos ja sivuaa EM-kisaennätystä.

Murron aiempi ennätys ennen EM-finaalia oli 472 eli hän paransi omaa ennätystään 13 senttiä.

Murto pelasi kisan aikana kovaa peliä. Hän pudotti ensimmäisellään korkeuden 470, minkä jälkeen hän jätti kaksi yritystä korkeuteen 475.

EM-hopeaa vei Kreikan Aikateríni Stefanídi  ennen Slovenian Tina Sutej’ta, Molemmat ylittivät korkeuden 475.

Elina Lampela sijoittui seipään finaalissa 11:nneksi. Hänen tuloksensa oli 440.

Murto koetti kaivaa kisan jälkeen Ylen haastattelussa ”takaraivostaan”, mitä oikein tuli tehtyä. Hän kertoi myös mielenkiintoisesta käsimerkkikeskustelusta valmentajansa Jarno Koivusen kanssa kisan aikana.

”Kisan kulku oli mielenkiintoinen. Tuntui, että olin jossain kuplassa, kunnes mitali varmistui. Sitten se flow lähti ja ajattelin, että nyt pannaan peliin niin paljon kuin vähänkin lähtee. Jarno  näytti, että älä hyppää enää sitä kasiviitosta, mutta minä ajattelin, että kyllä minä vielä koitan”, Murto sanoi.

”Jarnon kanssa puhuttiin ennen kisaa, että päästää vain kaiken ulos, mitä on vuosikaudet tehty. Ei tarvitse tehdä mitään uutta, vaan sitä, mitä 15 vuoden aikana on tehty ja oppinut. Tämä on tosi hieno palkinto koko tiimille siitä työstä, mitä tässä on tehty.”

Murron mitali oli Suomen 11:s seiväshypyn EM-mitali seiväshypyssä – ja neljäs mestaruus. Aiemmat Euroopan mestaruudet toivat Eeles Landström 1954 ja 1958 ja Pentti Nikula 1962.

Suomi voitti edellisen kerran Euroopan mestaruuden yleisurheilussa kahdeksan vuotta sitten, kun Antti Ruuskanen voitti keihään Euroopan mestaruuden Zürichissa. Ruuskanen oli ennen Murtoa myös edellinen EM-mitalisti Ruuskasen voitettua EM-pronssia 2016 Amsterdamissa.

Suomalaisten naisten superillan Münchenissä täydensivät moukarinaiset. Silja Kosonen sijoittui moukarin finaalissa viidenneksi tuloksella 69,45 ja Krista Tervo kahdeksanneksi tuloksella 67,85, Euroopan mestaruuden vei  Romanian Bianca Ghelber tuloksella 72,72.

Wilma Murto oli huikeassa vireessä ja paransi kolmesti Suomen ennätystä matkallaan Euroopan mestariksi.