Chelsea osti potentiaaliltaan sellaisen timantin, joka voi olla yksi ensi kauden sensaatioista

Raheem Sterlingin pelipaidan väri tummenee ensi kaudella.

JalkapalloValioliiga

Chelsea osti potentiaaliltaan sellaisen timantin, joka voi olla yksi ensi kauden sensaatioista

Raheem Sterling siirtyy 47,5 miljoonalla punnalla Manchester Citysta Chelseaan. Jukka Rönkä pitää kauppaa yhtenä kesän tapauksista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 13.7.2022

Chelsea julkisti hankkineensa Raheem Sterlingin Manchester Citysta. Siirtosummaksi on mainittu 47,5 miljoonaa puntaa. Jukka, millainen kauppa vai peräti kaappaus Chelsealta?

Tässä kohtaa on ensin tehtävä yksi ylimääräinen mutka. On kysyttävä, kuka kaupasta Chelseassa päätti?

Chelsea on ollut perinteisesti yksi niistä seuroista, joissa pelaajia on ostettu miten sattuu. On hankittu suuria ja seksikkäitä nimiä ja sitten ihmetelty, että oho, miten 97,5 miljoonan punnan mies voi olla niin saamaton? No onhan se saamaton, jos se ei istu managerin pelitapaan, kuten viimeksi nähtiin Romelu Lukakun kohdalla.

18.00 for Chelsea to win the Premiership in 2022/2023! Play now at LeoVegas!

Chelseassa vaihtui toukokuussa omistaja ja kieltämättä ensimmäiset signaalit kuulostavat hälyttäviltä. Roman Abramovitšin viimeisinä vuosina hänen oma roolinsa pelaajakaupoissa oli vähentynyt ja pelaajien ostamisesta ja myymisestä päätettiin edes jollakin tasolla säällisellä tavalla. Nyt vaikuttaa siltä, että uusi pääomistaja Todd Boehly on työntämässä omat amatöörisormensa pelaajakauppoihin. Tästä paras esimerkki on – jos mediatiedot pitävät paikkaansa –, että Boehly haluaisi ostaa esimerkiksi Cristiano Ronaldon, mutta manageri Thomas Tuchel ei. Kysyn vaan, että kuinka vahvalla pohjalla Chelsea seisoo, jos joukkueen rakentamisesta päättää jalkapallon suhteen täydellinen amatööri.

Sterlingin kaupassa on mitä ilmeisemmin kysymys siitä, että hän – kuten myös Napolista tulossa oleva toppari Kalidou Koulibaly – on nimenomaan sellainen pelaaja, jonka Tuchel haluaa. Tässä mielessä tilanne on aivan erilainen kuin jos Tuchel vastustaisi Sterlingin hankintaa.

Siksi nostan myös Sterlingin kaupan yhdeksi kesän ehdottomasti merkittävimmistä siirroista Valioliigassa. Sterling on erittäin kiistelty pelaaja Englannissa, sillä monet tahot pitävät häntä täysin yliarvostettuna pelaajana. Minä kuulun puolestaan siihen siipeen, joka on päinvastaista mieltä. Sterling on toki tehnyt jo tähän mennessä hienon uran ja pelannut Englannin maajoukkueessa 77 kertaa, mutta sanoisin silti, että hänessä on vielä myös käyttämätöntä potentiaalia.

Siksi avainkysymys onkin, pystyykö Tuchel löytämään Sterlingille sellaisen roolin, jossa hänen koko potentiaalinsa ulosmitataan? Jos pystyy, Sterling voi olla ensi kaudella yksi kauden suurista sensaatioista.

Sanoit, että Sterling on kiistelty pelaaja Englannissa. Miksi?

Tärkein syy siihen on se, että Sterling on hukannut uransa aikana ison määrän sellaisia maalipaikkoja, joista monien mielestä jopa ”meidän mummokin” olisi tehnyt maalin. Nämä räikeät avopaikkojen tuhlaamiset ovat piirtyneet ihmisten verkkokalvoille ja muokanneet kuvaa Sterlingistä.

Näitä munauksia ei toki voi kiistää, mutta jalkapallo on paljon kompleksisempi peli kuin se, tuhlaako pelaaja kaudessa yhden tai kaksi tällaista avopaikkaa.

Paljon oleellisempi tilasto Sterlingin kohdalla on katsoa sitä, kuinka tehokkaasti hän on pystynyt viimeistelemään niin sanotuista huippupaikoista. Hänellä oli Pep Guardiolan aikakaudella Manchester Cityssa 132 huippupaikkaa, joista hän teki 63 maalia. Hänen konversionsa oli toisin sanoen 47,73 prosenttia, kun esimerkiksi Kevin De Bruynella se oli 48.88 ja Liverpoolin Mohamed Salahilla 47.98.

Toinen hyvä lukema on Sterlingin maaliodottama. Hän teki Guardiolan aikana 85 maalia, kun hänen xG:nsä oli 81,82 maalia.

Tilastojen perusteella kuva Sterlingistä maalipaikkojen tuhlarina on harhakuva.

Mitä Chelsea saa Sterlingin mukana?

Vastaus riippuu siitä, missä roolissa Tuchel tulee Sterlingia käyttämään. Hänessä on ilman muuta maalintekijän potentiaalia, mistä kertoo se, että hän teki parhaalla kaudella Manchester Cityssa 20 liigamaalia. En kuitenkaan vielä vertaisi Sterlingia maalintekijänä Harry Kaneen tai Mohamed Salahiin, mutta jos Tuchel tekee hänestä tärkeimmän maaliruiskunsa, 20 maalin rajan rikkominen ei ole mitenkään mahdotonta, vaikka Sterling teki kahdella edellisellä kaudella Cityssa yhteensä vain 23 liigamaalia.

Sterling on kuitenkin erittäin monipuolinen pelaaja ja hän pystyy pelaamaan monessa eri roolissa hyökkäyspäässä. Sterlingin roolia on kuitenkin vaikea vielä arvioida, sillä Chelsea on selkeästi ostomoodissa ja The Bridgelle tulee kesän aikana varmasti vielä muitakin maailmantähtiä. Jokainen ymmärtää, että jos Chelsea hankkisi esimerkiksi Ronaldon, se vaikuttaisi dramaattisesti Sterlingin rooliin joukkueessa.

Sterlingin potentiaali on kuitenkin kiistaton ja jos Todd Boehly ei sekoita pakkaa omien mieltymystensä vuoksi, Sterlingilla voi olla edessään todella hurja kausi. Cityssa hänen roolinsa kaventui selvästi Jack Grealishin hankinnan myötä ja tässä mielessä Sterlingilta itseltään oli hyvä veto lähteä etsimään uusia haasteita ja uutta roolia muualta. Jää nähtäväksi, saako hän Chelseassa itsensä kannalta unelmaroolin vai joutuuko hän taas enemmän säestäjän rooliin.

Darwin Nunez