Virta ei vie vieläkään pudotuspeleihin

Pekka Virralta vaaditaan SaiPan kanssa kärsivällisyyttä vielä tulevallakin kaudella.

JääkiekkoLiiga

Virta ei vie vieläkään pudotuspeleihin

Pekka Virran valmennusosaaminen ei tee vielä SaiPasta pudotuspelijoukkuetta. Projekti nytkähtelee eteenpäin vain hyvin hitaasti, koska tärkeitä palasia uupuu.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 1.9.2022 | KUVAT Mikko Lieri / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Lappeenrannan SaiPa

Joukkueen materiaali

SaiPalla on Niclas Westerholmissa erinomainen ykkösmaalivahti. Viime kauden tilastot heikossa joukkueessa eivät kerro kaikkea. Maajoukkuedebyytti ei tule tyhjästä.

Westerholmilla on kuitenkin hurja urakka edesssään, sillä kakkosmaalivahti Jere Huhtamaa tulee TUTO Hockeyn paidasta ilman liigakokemusta. Jos maalivahtiosastolle ei tuoda kokemusta, uhkaa Westerholmin taakka käydä liian raskaaksi. Jaroslav Januksen ja Juho Markkasen siirrot olisi paikattava jollain.

SaiPan puolustus tulee syyskaudella olemaan paljolti Kalle Maalahden varassa, kun Nuutti Viitasalo on vielä pitkään sivussa. Greg Moro ja Seamus Donohue ovat ECHL ja NCAA-taustoillaan totaalisia arpoja liigatasolle. Aaron Irving teki vajaat puoli pistettä per peli Tshekin pääsarjassa viime kaudella ja on lupaava tekijä SaiPan takalinjoille. Simo-Pekka Riikola ja Filip Pyrochta ovat merkittävimmät lähtijät pakistosta.

Hyökkäyspäässä SaiPa menetti Ville Petmanissa paljon. Seattle Krakenin sopimuspelaaja päästettiin AHL:ään, vaikka SaiPalla olisi ollut mahdollisuus neuvotella lainasta. Projektin jatkuvuuden kannalta 22-vuotiaan laatuhyökkääjän pitäminen olisi ollut todella oleellista.

Laatuhankintojakin on toki hyökkäykseen tullut. Kristian Pospisil palaa Pekka Virran alaisuuteen. Kovan pisteidentekopotentiaalin lisäksi välillä läikkyy myös pahasti yli, kuten jo harjoituskaudella on nähty.  Jason Deschaneu tulee Turusta hakemaan uutta nostetta uralleen.

Jarno Koskirannan kunnosta riippuu paljon SaiPan keskikaistan pelaaminen. Osaamista on yhä.

Joensuun Kiekkopojista Lappeenrantaan saapunut tshekkiläinen keskushyökkäjä Nicolas Werbik on mielenkiintoinen haku, kun sarjaporrasta alempana pisteidenteko vaikutti olevan varsin vaivatonta. Veikko Loimaranta lienee seuraava nuori, josta SaiPan olisi hyvä pitää kiinni.

Valmennus

Virta ei tingi pelitavasta. Myös viime kaudella SaiPa yritti loppuun asti pelata, kuten Virta haluaa. Vajavainen materiaali kuitenkin tarkoitti väkisin virheitä, kun joukkue yritti toteuttaa totaalijääkiekkoa. Tappiot rassasivat ja kierre oli pahimmillaan syvä.

Kasvukipuja näkyy varmasti myös vielä tulevalla kaudella. SaiPa on kuitenkin jatkuvasti valmiimpi pelaamaan Virran haluamalla tavalla. Jossain vaiheessa tuloskin seuraa, jos SaiPa vain pystyisi pitämään kiinni tärkeimmistä runkopaloistaan, jotka pitkään projektiin kuuluvat.

Virran totaaliseen jääkiekkoon kuuluu vahva kiekkokontrolli, aktiivinen puolustaminen joka puolella kenttää ja pitkät hyökkäykset, joissa kiekottomien paikat vaihtuvat.

Pelitapa vaatii fysiikkaa ja pelipäätä poikkeuksellisen paljon. Ne kehittyvät pelaajilla SaiPassa kausi kaudelta.

Tiimissä Virta vetää pelillisistä naruista ja pitää liekaa kireällä. Ville Hämäläisellä lienee rooli olla lähellä pelaajia.

Odotukset ja realismi

SaiPa ei ole vielä valmis. Joukkue on parempi kuin viime kaudella, mutta materiaalissa on vielä selviä puutteita.

Lappeenrantalaiset haluavat osallistua kilpajuoksuun pudotuspelipaikoista, mutta nyt paremmat joukkueet saattavat olla liian hyviä. Viime kauden toiseksi viimeinen sija voi kuitenkin olla hyvinkin parantumassa.

Arvio

SaiPan sijoitusodotus asettuu sijoihin 11–15, kuitenkin mielummin välin ylemmälle puoliskolle.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Neljäntenä vuorossa on Lappeenrannan SaiPa.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: SaiPaÄssätPelicans, Sport