Chelsea teki huippuoston, mutta sen pelitapa hukkaa osan Timo Wernerin taidoista

Timo Werner pelaa ensi kaudella Chelseassa. Häntä tavoitteli pitkään myös Liverpool.

JalkapalloValioliiga

Chelsea teki huippuoston, mutta sen pelitapa hukkaa osan Timo Wernerin taidoista

Huippuiskussa oleva Timo Werner ei välttämättä tehnyt parasta valintaa siirtyessään Chelseaan.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 19.6.2020 | KUVAT All Over Press

Chelsea saa ensi kaudeksi riveihinsä RB Leipzigista saksalaisen Timo Wernerin. 24-vuotias Werner on tällä hetkellä yksi Euroopan kuumimmista hyökkääjistä siirtomarkkinoilla. Tällä kaudella Werner on iskenyt 32 maalia 43 ottelussa, kun otetaan huomioon kaikki kilpailut.

50 miljoonaa euroa maksava Werner teki Chelsean kanssa viiden vuoden sopimuksen, mikä kielii Chelsean tulevaisuuden suunnitelmista. Chelsea on pyrkinyt nuorentamaan ryhmää ja löytämään tuleville vuosille uutta pelaajasukupolvea.

Päävalmentaja Frank Lampard vie seuraa eteenpäin nuorta ryhmää jalostamalla. Hyökkäyksen kulmakiviä ovat 22-vuotias Tammy Abraham, 21-vuotias Christian Pulisic, 21-vuotias Mason Mount. 19-vuotiaasta Callum Hudson-Odoista odotetaan myös vakioaloittajaa tuleville vuosille. Tällä kaudella joukkueen nuoruus on maksanut pisteitä, mutta jos Lampard onnistuu työssään, voi strategia tuottaa hedelmää pitkällä jänteellä.

Werner sopii Chelsean nykyiseen pelaajapolitiikkaan.

Wernerin vahvuudet vastaavat muiden Chelsean hyökkäyspään pelaajien vahvuuksia. Hän on nopea liikkeissään, loistava tempokuljettaja ja pystyy pelaamaan erittäin korkeatempoista jalkapalloa kentän pystysuunnassa. Wernerin ominaisuudet sopivat korkeaan prässiin ja nopearytmiseen hyökkäämiseen.

Wernerin henkilökohtainen maaliodottama on ollut tällä kaudella peräti 0,76 maalia ottelua kohden. Werner on tällä kaudella yrittänyt maalintekoa 425 kertaa rangaistusalueen sisältä ja vain 63 kertaa rangaistusalueen ulkopuolelta. Wernerin maaliodote laukausta kohden on ollut tällä kaudella 0,20, eli hän tarvitsee keskimäärin vain viisi laukausta maalia kohden.

Hän siis priorisoi modernien huippuhyökkääjien tavoin rangaistusalueen sisällä olevia maalintekoalueita ja osaa liikkua oikealla ajoituksella vapaaksi maalipaikkoihin.

Jännä kysymys on se, mikä merkitys Wernerin kuumassa kaudessa on ollut Leipzigin päävalmentajalla Julian Nagelsmannilla. 32-vuotias huippuvalmentaja on nostanut Wernerin pelaajana uusille tasoille. Wernerin henkilökohtaiset maaliodottamat ovat nousseet 20 prosentilla viime kaudesta. Werner on Nagelsmannin alaisuudessa antanut kaksi kertaa niin paljon avainsyöttöjä kuin ennen Nagelsmannia.

Yksi asia on se, että RB Leipzigin nopearytminen pelaaminen on sopinut Wernernille. Hänellä on myös kollektiivin sisällä hänen vahvuuksiinsa sopiva rooli. Werner on pelannut nimittäin sisäkaistahyökkääjänä Nagelsmannin 3-4-3-muodossa.

Mutta miten käy Chelseassa? Frank Lampard ei ole Nagelsmannin veroinen pelaajien jalostaja. Lampardin Chelsea ei myöskään ole yhtä tarkasti roolitettu kuin Nagelsmannin Leipzig.

Lampardin Chelsean hyökkäysmuoto on usein hajanainen ja epäorganisoitu. Siksi negatiiviset tilanteenvaihdot ovat joukkueen heikko kohta. Ja siksi omissa soi liian usein. Tällä kaudella Chelsean maalissa on soinut peräti 39 kertaa 29 ottelussa.

Lampardin tulisi oppia yhdistämään hyvää ideaansa nopearytmisestä pystysuunnan jalkapallosta ja organisoidusta muodosta. Tällä hetkellä vain ensimmäinen toteutuu, jolloin kokonaisuus kärsii – ja Wernerin kaltaiset pelaajat uhkaavat pelata alle oman potentiaalinsa.