Valtteri Bottaksen silmäkulmaan pilkahti viimeinkin signaali paremmasta

Valtteri Bottas ajoi yhdekstään lähtöruutuun Kiinan GP:n sprintin aika-ajoissa.

Formula 1

Valtteri Bottaksen silmäkulmaan pilkahti viimeinkin signaali paremmasta

Valtteri Bottaksen vauhti Kiinan GP:n sprintin aika-ajojen kuivalla osuudella on Erkki Mustakarin mukaan signaali siitä, että Sauber on ottanut selvän askeleen eteenpäin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

F1-kauden ensimmäisestä sprintti-aika-ajosta Shanghaissa tuli jännitysnäytelmä toisen ajojakson aikana alkaneen sateen vuoksi. Valtteri Bottas onnistui. Hän sai kaasuteltua Sauberinsa mukaan viimeiselle jaksolle asti ja otti lopulta yhdeksännen sijan.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari huomauttaa, että virheettömyys oli onnistumisen tae kiinalaisradalla.

”Jokainen sade on tsäänsi”, Mustakari naurahtaa.

”Aika lottoamiseksi viimeinen aika-ajojakso meni, mutta olosuhde oli kaikille sama. Monilla kuskeilla tuli ajovirheitä olosuhteen vuoksi ja virheettömyys tässä korostui. Kärkikuskeille sattui ja tapahtui sateessa. Max Verstappen ajoi pitkäksi ja Charles Leclerc pyörähti Ferrarillaan. Lando Norris on hyvä ja maltillinen sadeajaja ja se näkyi tuloslistalla.”

McLarenin Lando Norris tarrasi shootoutissa paalupaikkaan, toiseksi nopein oli Mercedeksen Lewis Hamilton ja kolmas sija meni Aston Martinin Fernando Alonsolle.

”Isolta osin lähtöjärjestyksen muodostumiseen vaikutti juuri sadesää. Pakko huomioida, että Hamilton on voittanut Kiinan GP:n kuusi kertaa urallan, joten hän palasi tuttuun ympäristöön vaikka taukoa onkin ollut tuo viisi vuotta. Alonso on myös voittanut tämän GP:n kerran. Ehkä kokemuksella oli merkitystä?”

Sauberille menestys oli täysi jackpot tallin kiinalaiskuski Zhou Gyanyun kotikisassa. Zhou oli aika-ajon kymmenes. Sateesta huolimatta fanit olivat siitä innoissaan.

”Sauber on mennyt eteenpäin. Usein helposti puhutaan, että auto sopii radalle, mutta tämän hetken Red Bullia lukuun ottamatta, muut tallit ottavat hyppäyksiä eteenpäin aina tämän tästä. Sauber näytti kuivalla säällä ajetulla Q1:llä, että kyyti oli nyt vakuuttavampaa. Sitä ehkä toivoisi, että tämä tulos olisi tullut itse GP:n aika-ajossa”, Mustakari hymähtää.

”Bottaksen ehdoton tavoite on MM-pisteet. Sprintissä niitä saa kahdeksan parasta, joten seula on tiukka. Jos sprintti-kisassa sääolosuhde on samanlainen kuin aika-ajossa kaikki on taas enemmän auki. Ja sääkartta muuten näyttää samanlaista säätä mahdolliseksi lauantaina.”

”Se on selvää, että Bottaksen on lauantaina onnistuttava kahdesti. Ensin sprintissä ja sitten vielä myöhemmin GP:n aika-ajossa. Paljon on puhuttu, että Bottaksen nenän edestä ovat sulkeutuneet jo niin Mercedeksen kuin Sauber/Audin ovet uran jatkoa ajatellen. Hänestä on nyt pakko kuoriutua todellinen F1-peto ja tilaisuudet on kyettävä käyttämään hyväksi, jotta neuvottelut jatkuvat jossain ja jotenkin”, Mustakari sanoo.