Chelsealle asetettiin rajut pakotteet, mutta sen tilanne voi kääntyä nopeasti päälaelleen

Chelsean pelaajat osoittivat tukeaan Ukrainalle yhtymällä yleiseen mielenilmaisuun sunnuntaisessa Burnley-ottelussa.

JalkapalloValioliiga

Chelsealle asetettiin rajut pakotteet, mutta sen tilanne voi kääntyä nopeasti päälaelleen

Chelsealle asetettiin rajut pakotteet osana Roman Abramovitšin ja Venäjän vastaisia toimia. Jukka Rönkä uskoo kuitenkin, että Chelsean tilanne ei ole niin paha kuin miltä se näyttää.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.3.2022 | KUVAT All Over Press

Britannian hallitus määräsi Chelsealle ennätyksellisen laajat pakotteet torstaina. Jukka, mitä kaikkea nämä uudet pakotteet koskevat?

Lyhyesti sanottuna Roman Abramovitšilta suljetaan kaikki kanavat ja mahdollisuudet tehdä rahaa Chelsean avulla. Näin ollen hän ei saa myydä Chelseaa, eikä Chelsea saa myydä tai ostaa pelaajia, se ei saa enää myydä uusia lippuja otteluihin ja jopa Chelsean fanikauppa suljetaan. Lisäksi muun muassa vierasotteluiden matkakustannukset on rajoitettu 20 000 puntaan ja kotiotteluiden järjestämisen kustannukset eivät saa ylittää 500 000 puntaa per ottelu.

Pakotteiden ulkopuolella on henkilöstö siltä osin, että heille voidaan maksaa palkkaa normaalisti.

Mitä nämä pakotteet tarkoittavat käytännön tasolla?

Ensimmäinen iso kysymys on Chelsean myyminen. Abramovitš ilmoitti aiemmin myyvänsä Chelsean, mutta nyt tämä prosessi on blokattu. Blokki ei ole kuitenkaan lopullinen, sillä Britannian hallitus voi myöntää erityisluvan, mikä mahdollistaa Chelsean myymisen. Päätös ei kuitenkaan ole enää yksin Abramovitšin käsissä. Tarvitaan lupa ja ennen kaikkea sellainen ostaja, jonka myös Britannian hallitus hyväksyy.

Toinen konkreettinen asia on se, mitä tapahtuu Chelsean pelaajille. Pelaajia ei voida ostaa eikä myydä, eikä heille voida tarjota uusia sopimuksia. Pahimmat kauhukuvat ovat toki rankkoja, mutta niiden maalaamisessa kannattaa olla maltillinen. Tämä kaikki tulee todennäköisesti nopeuttamaan Chelsean omistajanvaihdosta ja jos kauppa toteutuu ennen kesää, silloin tosiasialliset seuraamukset pelaajakauppojen osalta jäävät vähäiseksi. Kun Chelsealle saadaan uusi omistaja, palataan normaaliin päiväjärjestykseen.

Mutta tietenkin jos Chelsean kauppa ei toteutuisi ja pakotteet pysyisivät voimassa, silloin Chelsea olisi kesällä haastavassa paikassa. Luonnollisesti pelaajat, joiden sopimus päättyy, voivat siirtyä minne tahansa, mutta kaikki muut pelaajakaupat – niin ostot kuin myynnitkin – ovat kiellettyjä, kuten myös uusien sopimusten tekeminen. Tämä olisi Chelsealle takaisku, mutta ei sekään romuttaisi ensi kautta. Chelsealla säilyisi edelleen kilpailukykyinen joukkue, varsinkin, kun kaikki Conor Gallagherin ja Arman Brojan kaltaiset lainassa olevat pelaajat saataisiin hälytettyä apuun.

Uusia pääsylippuja Chelsean otteluihin ei siis voida enää myydä, mikä myös suomalaisten kannattajien kannattaa ottaa huomioon. Jos joku on jo lipun ostanut, hän pääsee edelleen katsomaan otteluita, kuten myös kausikorttilaiset. Se, mikä lipun ja matkan jo ostaneiden suomalaisten kannattaa tarkistaa, on, onko heidän ostamansa lippu jo maksettu vai onko matkanjärjestäjä tehnyt vasta varauksen lipun ostamisesta Chelsealta. Jos matkanjärjestäjä ei ole vielä maksanut lippua Chelsealle, silloin lippu on ainakin tällä tietoa blokattujen asioiden listalla. Toki moni käytännön asia on vielä auki, mutta Chelsean kotiotteluihin matkustavien kannattaa olla nyt tarkkana.

Heijastuuko tämä uusin päätös kentälle asti?

Eihän tämä mikään optimaalinen tilanne ole pelaajien ja valmentajien kannalta, enkä olisi yllättänyt, jos tämä näkyisi jopa pelinkin tasolla. Toki Chelsealla on kokenut joukkue ja pelaajat ovat ammattilaisia, joten eivät nämä pakotteet Chelseaa myöskään täysin lamauta. Torstai-illan otteluun Norwichia vastaan tuli joka tapauksessa ylimääräinen vivahde.

Jos nämä pakotteet jatkuvat eikä Chelsean omistajanvaihdosta saataisi syystä tai toisesta toteutettua nopeasti, silloin näillä pakotteilla ja Chelsean epävarmaan tilanteeseen liittyvillä tekijöillä olisi laajempiakin seurauksia. Vaikka siirtoikkuna avautuu virallisesti vasta kesällä, kulisseissa käydään koko ajan neuvotteluja kesän siirroista. Näiden päätösten ollessa voimassa Chelsea ei pysty hankkimaan uusia pelaajia, eikä kukaan halua muutenkaan siirtyä seuraan, jos sen toiminnan perusta on epävarmalla pohjalla.

Mutta uskon edelleen siihen, että Chelsealle löytyy nopeasti uusi omistaja ja elämä palaa sen jälkeen normaaliksi.

Britannian hallituksella on joka tapauksessa nostettava hattua tästä päätöksestä. Tällaisia niiden pakotteiden pitää olla.