Conten maaginen taika näkyy Tottenhamissa ja viimeistään ensi kaudella helisee

Naby Keitan kanssa pallostavalla kamppailevalla Dele Allilla on elämänsä sauma saada uransa takaisin raiteilleen.

JalkapalloValioliiga

Conten maaginen taika näkyy Tottenhamissa ja viimeistään ensi kaudella helisee

Tottenham ja Liverpool pelasivat mieltä murskaavan 2-2-tasapelin. Jussi Leppälahti on vaikuttunut, millaista työtä Antonio Conte on tehnyt lyhyessä ajassa Spursissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.12.2021 | KUVAT All Over Press

Tottenham-Liverpool 2-2. Olipa ottelu. Jussi, käydään ensin tämän ottelun kuva ja analyysi ennen kuin pureudutaan tarkemmin Tottenhamiin ja Conteen. Miten sinä analysoisit ottelun ja sen käänteet?

Ottelu oli todella kovatempoinen ja kovavauhtinen ottelu. Liverpool pyrki prässäämään ja viemään peliä kohti Tottenhamin päätyä ja Tottenham vastasi tähän tiukalla puolen kentän blokillaan ja erittäin terävillä vastaiskuilla. Nähtiin kaksi erilaista tapaa haavoittaa vastustajaa. Molemmat tavat toimivat tänään ja siksi ottelussa nähtiin kerrassaan loistavaa hyökkäyspeliä molemmilta joukkueilta.

Tottenham hyödynsi Liverpoolin korkeaa puolustuslinjaa riistojensa jälkeen. He pelasivat joko kohdepelaajan kautta tai suoraan Liverpoolin puolustuslinjan selustaan palloja. Antonio Conte oli lukenut mahtavasti tavan, jolla Liverpoolin korkeaa puolustuslinjaa voidaan haavoittaa. Tästä seurasi hurja määrä suuria maalipaikkoja, joita Tottenham ei kuitenkaan hyödyntänyt kovin hyvin. Näin, että Tottenhamilla oli mahdollisuus tehdä 4-5 maalia tuossa ottelussa.

Tottenhamin puolustuspelaaminen toimi muutamia tilanteita lukuun ottamatta ottelun aikana kohtalaisen hyvin. Conte oli matchannut muodot niin, että heidän 5-3-2-muotonsa laitakolmikot puolustivat aggressiivisesti Liverpoolin 4-3-3-muodon laitakolmikoita. Oli mielenkiintoista, miten Tottenhamin laitatopparit pomppivat laitakaistoille tukemaan wing-backeja. Samalla muu puolustuslinja oli kellontarkasti puolustamassa keskikaistalla olevia vaara-alueita.

Välillä Tottenham taas törmäsi Liverpoolin aggressiiviseen vastaprässiin ja näistä tilanteista Liverpool sai hyviä nopeita iskuja. 1-1-tasoitus oli taas sitten toisaalta mahtava pidempi hyökkäys ja hyvin liverpoolimainen eteneminen. Pallo pelattiin leveyteen ja siitä laiturin alijuoksuun todella räjähtävästi. Ensimmäinen yritys epäonnistui, mutta Liverpool reagoi hyvin ja iski toisesta yrityksestä maalin.

Conte on ollut nyt Tottenhamin puikoissa puolitoista kuukautta ja Spurs kohtasi Conten aikana ensimmäisen kerran Valioliigan kärkijoukkueen. Mitä tämä ottelu kertoi Conten Tottenhamista?

Conte on mielestäni saanut nostettua Tottenhamin tasoa jo parilla pykälällä hyvin selvästi.

Ensimmäinen aste nähtiin ihan ensimmäisissä peleissä, kun Conte toi hänelle tyypillisen tiiviyden ja automaattiset etenemiset pallon kanssa. Ero alkukauteen oli räikeä, Conten hyväksi. Nyt joukkue on ottanut toisen askeleen. Tottenham pystyy nyt puolustamaan pitkiä aikoja todella organisoidusti ja haavoittamaan vastustajaa terävästi. Kyllä Conte on aikamoinen valmentaja, kun ajattelee miten tasaisesti hänen joukkueensa pelaa vain puolentoista kuukauden valmentamisen jälkeen.

Tunnet Conten ja contelaiset prosessit. Jos Conten Tottenhamin päälle aikaikkuna, miten näet Conten prosessin kehittyvän?

Conte saa Tottenhamin tällä kaudella Valioliigan kärkikastin holleille, mutta ei aivan kärkeen. Vaikea voitettava tuo joukkue kyllä on jo nyt kenelle tahansa.

Se, mitä seuraavalla kaudella tulee tapahtumaan, on Tottenhamin nousu ihan sarjan kärkeen tai ainakin sen todella välittömään tuntumaan. Toki, Conten on saatava muovattua joukkuetta myös siirtomarkkinoilla, mutta kyllä hän ennen kaikkea on mahtava valmentaja kehittämään näitä olemassa olevia pelaajia. Katsotaan vaikka Dele Allia tai Harry Winksia, kuinka jämäkästi he tuossa sapluunassa pelaavat. Conte on mainettaan parempi pelaajien kehittäjä juuri äärikollektiivisen valmennusotteensa takia.

Conte on perinteisesti rakentanut joukkueensa oman jalkapallonsa näköisistä pelaajista. Miten valmis Tottenham on tässä mielessä? Onko joukkueessa selviä kohtia, joita contelaisen jalkapallon palapelistä puuttuu?

Toppariosasto on iso kysymysmerkki. Jos miettii, että nyt siellä on esimerkiksi Ben Davies topparina, niin eihän hän varmasti ole optimaalinen valinta italialaisluotsille puolustuslinjaan. Odotan, että tuota osastoa vahvistetaan joko tammikuussa tai viimeistään kesällä, jos Conte saa kesällä joukkuetta kehittää.

Toinen asia on keskikenttä. Nythän Tottenham pelasi mielenkiintoisesti 3-1-4-2-muodostelmalla ja keskikentän pohjalla oli Harry Winks. Conte haluaisi satavarmasti, että tällä pelipaikalla on dominoivampi pelaaja, joka pystyy hyökkäämään ja puolustamaan isompaa aluetta.

Toki on sanottava, että nyt pelaajilla on mahdollisuus näyttää. Dele Alli vaikuttaa esimerkiksi pelaajalta, jolla on nyt elämänsä sauma saada oma ura vielä nousujohteiseen suuntaan. Conte selvästi haluaa antaa Allille mahdollisuuden. Nyt Allin on toimittava.