Casemiron kauppa kertoo, kuinka vaikeaan kurimukseen Manchester United on ajautunut

Casemiron juhli viime kauden päätteeksi La Ligan ja Mestarien liigan voittamista. Mitähän juhlii tämän kauden päätteeksi?

JalkapalloValioliiga

Casemiron kauppa kertoo, kuinka vaikeaan kurimukseen Manchester United on ajautunut

Casemiro ratsastaa pelastamaan kaaoksessa olevaa Manchester Unitedia, mutta Jukka Rönkä muistattaa, että Unitedin ongelmat eivät yhdellä Casemiron hankinnalla ratkea.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Manchester United on päässyt sopimukseen Casemiron siirrosta Real Madridista. Siirtosummaksi on arvioitu 60 miljoonaa puntaa plus 10 miljoonan punnan bonukset. Jukka, mitä sanot Casemiron siirrosta?

Siirrossa on paljon hyviä ja jopa erinomaisia asioita, mutta siinä myös muutama sivumauste, jotka ovat vähintään niin sanottua kysymysmerkkiosastoa.

Hyvää on se, että Casemiro on maailmanluokan puolustava keskikenttäpelaaja. Hän on erinomainen pelin lukija ja pelin tasapainottaja ja hän pystyy järkevän sijoittumisensa kautta suojaamaan myös toppareiden ja koko linjan pelaamista. Tässä mielessä hän on Manchester Unitedille arvokas pelaaja ottaen huomioon, miten huteraa Unitedin toppariparin, Harry Maguiren ja Lisandro Martinezin, pelaaminen on ollut alkukauden aikana.

Hyvää on myös se, että siirto lisää Manchester Unitedin uskottavuutta myös sen tavoittelemien pelaajien silmissä. Nythän tilanne oli ajautunut jo siihen, että jopa b-luokan pelaajat sanoivat Unitedille suoralta kädeltä, että thanks, but no thanks. Casemiron hankinnassa on se viesti, että jos hänen tasoisensa pelaaja siirtyy Old Traffordille, silloin sinne kannattaa muidenkin pelaajien siirtyä.

Kolmas positiivinen asia on se, että hän tuo joukkueeseen johtajuutta ja hänen kauluslaatoissaan on sen verran monta leijonaa, että hän voi ja uskaltaa sanoa suorat sanat myös Cristiano Ronaldolle. Kaiken lisäksi Casemiro ja Ronaldo ovat vanhoja seuratovereita Real Madridin ajoilta, joten siinäkin mielessä hänellä tuskin on samanlaista kynnystä puuttua Ronaldon egoistiseen sooloiluun kuin suurimmalla osalla Unitedin muuta joukkuetta.

Hyvien asioiden vastapainoksi siirrossa on sitten muutamia kysymysmerkkejä.

Ensimmäinen on se, miten hyvin Casemiro istuu Erik ten Hagin jalkapalloon?

SkySportsin Etelä-Amerikan jalkapalloasiantuntija Tim Vickery tiivisti asian hyvin sanomalla, että Casemiro on ten Hagilta enemmänkin yritys tukkia vuotava pato pistämällä sormi vuotokohtaan kuin, että ten Hag rakentaisi joukkueen Casemiron kaltaisten pelaajien ympärille. Te Hagin jalkapallo perustuu dynaamiseen liikkumiseen ja korkealta prässäämiseen, mikä ei ole Casemirolle ominaisinta jalkapalloa.

Toinen paljon kertova asia on se, että Casemiro on jo 30-vuotias ja 70 miljoonaa punnan siirtosumma ja arviolta jopa 350 000 punnan viikkopalkka kertovat siitä, että Manchester Unitedin on pakko maksaa ylihintoja, jotta pelaajat suostuisivat siirtymään tässä kaoottisessa tilanteessa Old Traffordille.

Ilmeisesti Glazeritkin ovat heränneet raakaan todellisuuteen, koska nyt sieltä tuntuukin löytyvän yllättäen jopa 300 miljoonaa puntaa joukkueen vahvistamiseen. Hieno homma, jos näin on, mutta kyllähän tässä pitää kysyä, miksi ihmeessä vasta nyt? Tällainen paniikinomainen poukkoilu vahvistaa vain entisestään sitä, kuinka järkyttävän ruvella Manchester United on seurana – niin urheilullisesti kuin organisaatiotasolla.

Monet pitivät Ralf Rangnckin viimekeväistä lausuntoa, että United on kuusi vuotta Liverpoolia perässä, katkeroituneen miehen puheena, mutta Rangnick tiesi, mistä puhui. Ja surullisintahan tässä on se, että tilanteen tunnistaminen on yksi asia, mutta se varsinainen työ ja haaste on siinä, miten asiat korjataan – ja tämänhetkisillä näytöillä Manchester Unitedissa ei ole sellaista osaamista, että ongelmat voitaisiin näillä käsillä korjata.

5.20 for Manchester United to beat Liverpool at home. Play now at LeoVegas!

Liverpool oli aikoinaan samanlainen dynastia kuin Manchester United oli Sir Alex Fergusonin aikana, mutta kun juna suistui raiteilta, seuraavan liigamestaruuden voittamiseen kulahtikin 30 vuotta. Manchester Unitedin edellisestä mestaruudesta on mennyt nyt yhdeksän vuotta ja seuraavan liigamestaruuden arvioidun laskeutumisajan kohdalla on nyt vain pitkä viiva.

Manchester Unitedin tilanne on todella haastava niin pidemmässä kaaressa kuin tämän kauden kuvassa. Tässä tilanteessa on pakko yrittää jotakin ja näen Casemiron hankinnan juuri tätä taustaa vasten: on yritettävä edes jotakin – mutta yhdellä Casemiron hankinnalla United ongelmat eivät ratkea.

Mitä muuta liikkeitä odotat Manchester Unitedin tekevän ennen kuin siirtoikkuna sulkeutuu syyskuun ensimmäisenä kello 23 paikallista aikaa?

Old Traffordilla siirrellään tällä hetkellä mannerlaattoja ja on selvää, että ennen siirtoikkunan sulkeutumista nähdään vielä muitakin isoja liikkeitä.

Tällä hetkellä pisimmällä näyttäisi olevan Ajaxin laiturin Antonyn uudelleen tapetille noussut siirto. Siinäkin siirtosumma nousee yli 70 miljoonan punnan. PSV:n Cody Gapko on toinen vaihtoehto laituriksi, jos Ajax ei päästä Antonya lähtemään.

Manchester United etsii kuumeisesti myös uutta maalintekijää, mutta tässä vaiheessa kesää United on auttamatta myöhässä. Toki maksamalla övereitä asioita voidaan korjata, mutta helppoa se ei ole ja riskinä on, että kysymys on taas padon vuotokohdan paikkaamisesta kuin aidosti sellaisesta pelaajasta, jonka varaan ten Hag suunnittelisi Unitedin tulevaisuutta.

Varmasti United yrittää loppuun asti vääntää myös Frenkie De Jongin kauppaa, mutta sen toteutuminen on edelleen todella epävarmaa.

Liverpool to beat Manchester United & both teams and Mohamed Salah to score. Boosted odds 4.50. Play now at LeoVegas!

Lähtijöistä suurin kysymys on tietenkin Cristiano Ronaldo. Ronaldo itse haluaisi lähteä ja sanoipa ten Hag mitä tahansa, myös United yrittää päästä Ronaldosta eroon, mutta ottajat ovat kortilla ja pahimmassa tapauksessa United joutuu kärvistelemään Ronaldon kanssa ainakin koko syksyn.

Harry Maguiren siirtoon Chelseaan on vaikea uskoa. United voisi vaikka hänet päästääkin lähtemään, mutta Maguiren kohdalla alkaa olla hieman sama kysymys kuin Cristiano Ronaldon kohdalla, että kuka hänet haluaisi hänet ostaa. Maguire on toki mainettaan parempi toppari, mutta olisihan se Chelsealta hurja veto ostaa Maguire vakauttamaan Chelsean tilanne.

Manchester United kohtaa maanantai-iltana Liverpoolin. Mitä ottelusta voidaan odottaa?

Tässä on kaksi tasoa. Ensimmäinen on se, mitä tapahtuu kentän ulkopuolella. Toissa kaudella vastaava ottelu jouduttiin perumaan Unitedin kannattajien murtauduttua porttien läpi kentälle ennen ottelua. Myös nyt on puhuttu Jürgen Kloppia myöten avoimesti siitä, että jos tämän illan ottelu joudutaan fanien protestoinnin vuoksi siirtämään, pitäisikö ottelu tuomita Unitedin luovutusvoitoksi.

Jos ottelu kuitenkin pelataan, siitä tulee kyllä mielenkiintoinen näytös. Liverpool antaa paljon tasoitusta, sillä siltä puuttuu Thiagon lisäksi kolme hyökkääjää – pelikiellossa oleva Darwin Nunez ja loukkaantuneina olevat Roberto Firmino ja Diogo Jota. Mohamed Salah ja Luis Diaz pystyvät kuitenkin ratkaisemaan otteluita ja siksi pidän selvänä, että Liverpool hakee OT:lta pisteet – varsinkin, kun se menettänyt kahdessa ensimmäisessä liigaottelussa kahden tasapelin myötä jo neljä pistettä.

Ja kun ottaa huomioon, miten järkyttävässä kunnossa Unitedin pelaaminen oli etenkin Brentfordia vastaan, en olisi yllättänyt, vaikka lukemat olisivat rumat. Jopa tuollaista 0-4- tai jopa 0-5-luokkaa.