Cristiano Ronaldon loisto on katoamassa – tilastot puhuvat rumaa kieltä

Mikä on Cristiano Ronaldon tulevaisuus Manchester Unitedissa? Joko kesällä kaikki on toisin.

Il PinturicchioJalkapalloValioliiga

Cristiano Ronaldon loisto on katoamassa – tilastot puhuvat rumaa kieltä

Cristiano Ronaldo on joutunut rajun kritiikin kohteeksi Manchester Unitedissa. Onko kritiikki perusteltua vai ei?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 11.2.2022 | KUVAT All Over Press

Cristiano Ronaldo on odotetusti ollut yksi Valioliiga-kauden suurista puheenaiheista. Kausi ei ole kuitenkaan sujunut sen enempää Ronaldolta kuin Manchester Unitediltakaan odotusten mukaisesti. Siksi myös Ronaldo on saanut esityksistään ruoskaa, vaikka onkin iskenyt jo monta tärkeää maalia Unitedille.

Ronaldolla on sama ongelma kuin Lionel Messillä. Hän on asettanut oman rimansa niin korkealle, että jos hän ei pääse samanlaisiin maalimääriin kuin aiemmin, kritiikki on rankkaa. Jotakin muuta pelaaja samasta maalimäärästä voitaisiin hehkuttaa, mutta ei Ronaldoa.

Ronaldo on edelleen pelaajana poikkeuksellinen monilla osa-alueilla. Hänen terävimmät aseensa ovat kuitenkin iän myötä kiistatta tylsyneet. Ronaldo ei ole onnistunut luomaan nahkaansa täydellisesti uudelleen tai kehittämään korvaavia ominaisuuksia, joilla hän voisi olla pelistä toiseen joukkueelleen korvaamaton tai ainakin äärimmäisen tärkeä pelaaja.

Siitä on jo aikaa, kun Ronaldo pystyi tekemään maaleja hyvin laajalla säteellä maalista tai ottamaan kymmeniä tempokuljetuksia, jotka saivat vastustajan puolustajat näyttämään pubipelaajilta. Viime vuodet Ronaldo on iskenyt maalinsa boksin sisältä.

Jäljellä on ehkä hiukan kärjistäen fyysisiltä ominaisuuksiltaan loistava ja teknisesti laadukas pelaaja, joka on loistava maalintekijä.

***

Loistava fysiikka tarkoittaa Ronaldolla sitä, että hän pystyy edelleen 37-vuotiaana vastaamaan huipputason fyysisiin haasteisiin kentällä. Hänen on nähty tällä kaudella esimerkiksi ottavan enemmän juoksuja puolustussuuntaan kuin koko Real Madrid -urallaan yhteensä. Varsinkin Ralf Rangnickin tultua Manchester Unitedin manageriksi Ronaldon puolustussuunnan pelaamiseen ja prässipelaamiseen on tullut uutta tehoa.

Ronaldon pääasiallinen tehtävä kentällä on kuitenkin aina ollut maalinteko. Se on myös Ronaldolle itselleen kaikki kaikessa. Häntä on kritisoitu yksilöurheilijaksi ja hänen on sanottu välittävänsä vain omasta maalimäärästään. Toki totta osittain, mutta ilman tällaista asennetta Ronaldo ei välttämättä olisi ikinä päässyt pelaajana tällaiselle tasolle. Meistä ei yksikään voi kritisoida häntä tästä asiasta. Ronaldo haluaa olla paras ja hän on tehnyt kaikkensa sen ja maaliensa eteen.

Lionel Messi on parempi jalkapalloilija ja siksi hän on kyennyt kokonaisvaltaisemmin vaikuttamaan joukkueen pelaamiseen ja näyttäytyy enemmän joukkuepelaajana kuin Ronaldo.

Tässä on myös yksi syy, miksi Ronaldo on ollut vaikeuksissa tällä kaudella Manchester Unitedissa.

United ei ole sarjaansa hallitseva joukkue, minkä seurauksena Ronaldo ei ollut päässyt ulosmittaamaan täysmääräisesti omia vahvuuksiaan. Hän on ollut selkeästi pelaajana poissa omalta mukavuusalueeltaan. Ronaldo on jäänyt tässä Unitedin sekavassa ympäristössä monesti pelien ulkopuolelle ja vähille kosketuksille.

Juventuksen viime kausi oli tuloksellisesti katastrofi, mutta vaikeuksista huolimatta Vanha rouva oli monessa pelissä dominoiva osapuoli. Näin myös Ronaldo kykeni edelleen pelaamaan vahvuuksiensa kautta. Hän teki 33 sarjaottelussa hurjat 29 maalia – joskaan sekään ei tyydyttänyt kaikkia. Ronaldoa pidettiin jo viime kaudella ongelmana Juventuksessa.

***

Ronaldo palasi kesällä takaisin Manchester Unitediin. Odotukset olivat kaikilla korkeilla, mutta Ronaldo löysi Old Traffordilla joukkueen, jonka rakenteet olivat miten sattuu Ole Gunnar Solskjærin alaisuudessa. Ronaldo onnistui tästä huolimatta tekemään maaleja, kunnes Unitedille alkoi peleissä nousta seinä vastaan.

Ralf Rangnick on tuonut manchesterilaisten tekemiseen järkeä ja tulokset ovat seuranneet saksalaisvalmentajaa. Ronaldo on kuitenkin osunut Rangnickin alaisuudessa ’’vain’’ kahdesti yhdeksässä pelissä ja kriitikot ovat jälleen heränneet.

Kritiikki Ronaldon kohdalla on oikeutettua vasta siinä kohtaa, kun hän ei laita palloja maaliin. Hän ei ole peliä rakentava valeysi tai jatkuvasti muille tilaa ja paikkoja luova pelaaja. Hän on aina pyrkinyt rakentamaan itselleen maalipaikkoja. On siis kohtuutonta vaatia häneltä maailmanluokan kokonaisvaltaista pallollista peliä, sillä se ei ole ollut ikinä hänen vahvuutensa.

Ronaldo on laukonut Valioliigassa tällä kaudella 66 kertaa, mikä on toiseksi eniten Valioliigassa. Näistä laukauksista vain kahdeksan on mennyt maaliin. Ronaldon konversio maaleiksi on siis vaatimaton 12,1 prosenttia. Se on Valioliigan varteenotettavista hyökkääjistä toiseksi huonoin alkukauden harhailleen Tottenhamin Harry Kanen jälkeen. Kaiken lisäksi Ronaldon kahdeksasta maalista kaksi on syntynyt rangaistuspotkuista.

Vertailun vuoksi Liverpoolin Mohamed Salahin maalikonversio on 20, Diogo Jotan 17 ja jopa haulikolla tunnetusti laukova Sadio Manén 13 prosenttia.

Heikosta viimeistelystä kertoo myös Ronaldon maalipaikkojen maaliodote 10,48. Hän on siis maalipaikkojen laatuun nähden 2,5 maalin miinuksella. Se on heikko luku Ronaldolle, joka on urallaan kyennyt parhaimmillaan yli 8 maalin ylisuoritukseen maaliodotteeseen nähden. Salah on esimerkiksi iskenyt tällä kaudella 16 liigamaaliaan 15,6 maaliodotteella.

***

Ronaldon tulevaisuudesta on spekuloitu paljon. Varmasti Ronaldo itsekin miettii kesällä, jääkö hän Old Traffordille, mutta hänen tilanteensa ei riipu pelkästään enää hänestä itsestään. Suuren portugalilaisen asema on muutenkin tukala.

Ronaldolla on loppukaudella edessään tulos tai ulos- tilanne. Joko hän iskee keväällä maaleja kovalla tahdilla tai muuten hän tuskin jatkaa Old Traffordilla. Kaikkeen muuhun kuin maalintekoon Unitedilta löytyy laadukkaampia pelaajia huomattavasti pienemmällä palkalla.

Saadakseen maalihanat kunnolla auki, Ronaldon tarvitsee joukkueen laadukasta suoritusta ja omien tunteidensa kontrollointia. Ronaldo on äärimmäisen kilpailuhenkinen urheilija, ja jos hän ei tee maaleja ja jos pokaaleita ei sada ovista ja ikkunoista entiseen malliin, silloin alkaa kipunoida. Ronaldon turhautumisesta on saatu merkkejä tälläkin kaudella.

Ja juuri tässä – tunteidensa kontrolloinnissa – saattaakin olla suurin haittatekijä Ronaldon pelaamisessa tulevina vuosina.