Der Spiegel: Manchester Citya epäillään vakavista rikkomuksista

Manchester City voitti tiistaina Mestarien liigassa Atlético Madridin 1-0 Kevin de Bruynen osumalla.

JalkapalloValioliiga

Der Spiegel: Manchester Citya epäillään vakavista rikkomuksista

Manchester City on Dier Spiegelin mukaan jälleen väärinkäytösepäilyiden kohteena.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.4.2022 | KUVAT All Over Press

Saksalainen Der Spiegel uutisoi torstaina, että Valioliiga on tutkinut Manchester Citya viimeiset kolme vuotta liittyen erilaisten taloudellisten säännöstöjen rikkomisesta. Lehden mukaan tutkimukset liittyvät laittomiin maksuihin alaikäisille junioripelaajille, salaisiin maksuihin seuran entiselle managerille Roberto Mancinille sekä sponsorisopimusten suuruuden väärentämisestä.

Valioliiga ja Manchester City ovat kieltäytyneet kommentoimasta väitteitä.

Citya syytettiin osin samoista rikkomuksista jo aiemmin. Silloin epäilyt koskivat vuosia 2012-2016. Tutkimusten jälkeen City suljettiin kahdeksi vuodeksi ulos eurocupeista. Kansainvälinen urheilun välitystuomioistuin CAS kumosi kuitenkin tuomion vuonna 2020.

ElmoTV:n jalkapalloasiantuntija Jukka Röngän mukaan Cityyn kohdistuvia syytöksiä on vielä liian aikaista kommentoida.

”Jos Citya on tosiaankin tutkittu kolme vuotta, se on merkki vahvoista ja jopa raskaista epäilyistä, mutta tässä on turha mennä asioiden edelle. On vain odotettava rauhassa, mitä sieltä löytyy ja miten vakavia mahdollisten rikkomukset ovat. Vasta sen jälkeen voidaan alkaa miettiä seuraamuksia.”

”Jos mahdolliset rikkomukset ovat lieviä, siitä voi selviä äärimmillään jopa sakoilla. Sulkeminen määräajaksi eurocupeista, pisteiden vähentäminen ja pelaajakauppojen kieltäminen ovat seuraavan kategorian rangaistuksia. Raskaimpana rangaistuksensa on sarjasta tiputtaminen”, Rönkä sanoo.

Valioliigan aikana yhtään seuraa ei ole pudotettu sarjasta suoraan taloudellisten tai muiden säännösten rikkomisen vuoksi. Kaudella 1989-1990 Swindon Town nousi I divisioonaan, joka oli silloin korkein sarjataso Englannissa. Swindonin nousu kuitenkin torpattiin taloudellisten rikkomusten vuoksi ja seura pudotettiin suoraan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle ja seuran puheenjohtaja tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Vetoomuksen jälkeen Swindon sai kuitenkin II divisioonan sarjapaikan kaudeksi 1990-91.

Swindon rikkomuksissa oli kysymys laittomista maksuista pelaajille.