Dušan Vlahovićin siirto Arsenaliin on Valioliigan siirtoikkunan kuumin puheenaihe

JalkapalloValioliiga

Dušan Vlahovićin siirto Arsenaliin on Valioliigan siirtoikkunan kuumin puheenaihe

Dušan Vlahovićin mahdollinen siirto Arsenalin on noussut tammikuun siirtoikkunan ykköspuheenaiheeksi. Jukka Rönkä pitäisi siirtoa kovan luokan kaappauksena Arsenalilta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.1.2022 | KUVAT All Over Press

Maailman seuratuin siirtoikkuna eli Valioliigan siirtoikkuna on ollut auki nyt kaksi viikkoa. Jukka, millainen siirtoikkuna on ollut tähän mennessä?

Ei tämä nyt vielä mitään ilotulitusta ole ollut, mutta ei tämä toisaalta mikään yllätys ole. Koronakriisi pudotti selvästi seurojen ostohalukkuutta viime vuonna, ja vaikka Valioliigan seurat käyttivät siirtoihin yli miljardi puntaa (1,2 miljardia euroa), summa oli kolmanneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Ja viime vuoden tammikuun siirtoikkunassa Valioliigan seuran polttivat vain 70 miljoonaa puntaa, kun vielä vuotta aiemmin rahaa oli käytetty 220 miljoonaa puntaa. Mutta katsotaan nyt, tammikuuta on kaksi viikkoa jäljellä ja paljon ehtii vielä tapahtua.

Palataan tuohon kohta, mutta mitkä asiat nostaisit tähän mennessä esille siirtoikkunassa?

Ensimmäinen asia on se, että Newcastlella on selvästi vaikeuksia houkutella aivan kovimpia tähtiä St. James’ Parkille. Toki Newcastle on käyttänyt kahteen siirtoon jo 37 miljoonaa puntaa, mutta Chris Woodin ja Kieran Trippierin hankinnat eivät ole mitään megaluokan siirtoja, vaan keskitason hätäisiä hankintoja.

Wood on maksimissaan Valioliigan perustason hyökkääjä ja Trippierin tähti on kovassa laskussa. Jokainen ymmärtää, että kun vaihtaa Mestarien liigan loppukahinoissa pelaavan seuran Valioliigan putoamistaistelussa mukana olevaan seuraan, silloin ei puhuta enää ykköskorin pelaajasta. Trippier on ollut parhaimmillaan maailmanluokan pelaaja ja toki hänen jaloissaan on vielä pelivuosia, mutta parasta ennen -päivä on ollutta ja mennyttä.

Uskon kuitenkin edelleen, että Newcastle saa vahvistettua joukkuetta siirtoikkunan aikana sen verran, että se tulee säilyttämään sarjapaikkansa, mutta ei sekään ole mitenkään varmaa.

Toinen merkittävä asia on Aston Villa. Seuralla on selkeästi rahaa käytössään Jack Grealishin myynnin seurauksena ja Steven Gerrardilla on kova vetovoima ja kunnioitus pelaajien keskuudessa. Barcelonasta loppukaudeksi lainattu Philippe Coutinho ja Evertonista 25 miljoonalla punnalla ostettu Lucas Digne korostivat molemmat Gerrardin merkitystä siinä, että he valitsivat useista tarjolla olleista vaihtoehdoista Aston Villan. Kun tämän päälle lisää Gerrardin tuoman positiivisen kehityksen kentällä, Villa on menossa todella lupaavaan suuntaan.

Kolmas asia on Manchester United, jossa selvästi kuplii ja kiehuu, eikä seuran sisälläkään tunnuta tietävän, mihin suuntaan ja kenen ohjissa urheilullisella puolella pitäisi mennä. United oli vieläkään päässyt eroon niistä pelaajista, joista se haluaisi päästä eroon, mutta vastaavasti se ei ole edennyt omissa ostosuunnitelmissaan. Se, mitä kahden viimeisen viikon aikana Old Traffordilla tapahtuu, on arvoitus kaikille.

Ja neljäs asia on se ääni, mikä Tottenhamista tällä hetkellä kuuluu koskien siirtoja. Antonio Conte on tehnyt selväksi, että Tottenhamia on pakko vahvistaa, mutta Conten viimeaikaisten kryptisten lausuntojen perusteella herää epäilys, kunhan Spursissa ei vaan taas olisi tuttu ongelma nostamassa päätään eli manageri ja seuran puheenjohtaja Daniel Levyn välinen yhteistyö. Conte on niin fiksu ja kokenut konna, että hän tietää kyllä, mitä hän tiedotustilaisuudessa sanoo ja mitä hän sanomisillaan viestii. Ja nyt siinä viestissä on kieltämättä hieman erikoinen sivumaku.

Siirtoikkuna on vielä auki kaksi viikkoa. Mitä ja missä tapahtuu?

Suurin mielenkiinto kohdistuu ilman muuta Arsenaliin, joka on pitkään tavoitellut Fiorentinan 21-vuotiasta serbihyökkääjää Dušan Vlahovićia, joka johtaa Serie A:n maalintekijätilastoa. Hän on tehnyt 20 pelaamassa ottelussaan Violan 34 liigamaalista 16 eli 47 prosenttia kaikista maaleista. Se on kova lukema.

Viimeisimpien mediatietojen mukaan Vlahovic olisi valmis siirtymään Arsenaliin, vaikka sitäkin on epäilty, ja ilmeisesti seurat ovat pääsemässä sopuun myös siirtosummasta, joka liikkunee 58-64 miljoonan punnan luokassa riippuen siitä, siirtyykö Fiorentinassa nyt lainalla oleva Lucas Torreira samassa kaupassa pysyvästi Violaan ja mikä hänen hinnakseen arvioidaan. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, Vlahovićin mahdollinen siirto voi hyvinkin olla tammikuun siirtoikkunan suurin siirto Englannissa.

Arsenalille Vlahović olisi kovan luokan kaappaus, sillä häntä pidetään Erling Braut Hålandin jälkeen Euroopan tämän hetken kuumimpana nuorena hyökkääjänä. 190-senttinen serbi istuisi ainakin paperilla täydellisesti Arsenalin 4-2-3-1-pelimalliin ja korvaisi maalintekijänä otteensa täysin kadottaneen Pierre Emerick Aubameyangin.

Sen lisäksi Arsenal hankkii ilman muuta yhden keskikenttäpelaajaa. Vahvin skenaario on tällä hetkellä Juventuksen Arthur Melon lainaaminen loppukaudeksi.

Seuraisin myös ilman muuta Tottenhamia. Adama Traorén siirto Wolvesista tuntuu vaihteeksi olevan vastatuulessa, mutta jos Conte ei saa vahvistettua joukkuetta tammikuussa, hänen sulakkeensa alkavat paukkua huolestuttavalla tahdilla. Nyt on Tottenhamin on toimittava, sanoisin jopa pakko toimia.

Toki tammikuussa voi tulla jokunen suursiirto myös puskista. Liverpoolissa varmasti mietitään , miten haavoittuva joukkue on ilman Mohamed Salahia ja Sadio Manéa, enkä olisi yllättynyt, jos jotain pidemmässä siimassa olevaa hankintaa aikaistettaisiin jo tammikuussa.

On vaikea uskoa, että Manchester Unitedin kaaoksessa tapahtuisi mitään suuria hankintoja ennen kuin tiedetään, kuka joukkuetta ensi kaudella valmentaa.

Manchester Citylla ja Chelsealla on myös rahaa liikahtaa milloin tahansa, mutta ainakaan mistään suuremmasta ja radikaalisti ei ole uutisoitu, varsinkin, kun Romelu Lukaku -kriisi saatiin painettua villaisella.