Englannin kompuroiminen jo ensimmäisellä MM-esteellä olisi katastrofi

Harry Kane on edelleen Englannin tärkein talismaani.

Jalkapallon MM2022

Englannin kompuroiminen jo ensimmäisellä MM-esteellä olisi katastrofi

Englanti aloittaa MM-kisaurakkansa Irania vastaan. Kaikki muut tulokset kuin voitto olisivat tyrmäävä takaisku Englannille.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut 21.11.

Englanti-Iran

Ma klo 15.00 (Yle TV2)

Englannilla on takanaan kuusi peräkkäistä maaottelua ilman voittoa ja sen tilanne näyttää MM-kisojen alkaessa vähintään epävarmalta. Maanantaina vastassa on kuitenkin niin matala este, että sillä kompuroiminen olisi katastrofi – olkoonkin, että kokenut Carlos Queiroz on tehnyt hyvää työtä Iranin päävalmentajana.

Englannin suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, lähteekö Gareth Southgate otteluun kahdella vai kolmella topparilla – ja valitseeko hän Harry Maguiren ja/tai Eric Dierin John Stonesin rinnalle. Hyökkäyspäässä samanlainen luottokysymys kohdistuu siihen, saako kautensa heikosta aloittanut Raheem Sterling armon Bukayo Sakan tai Phil Foden kustannuksella. Viimeiset tiedot brittimediassa kertovat, että Maguire, Saka ja Sterling aloittaisivat, mutta Foden olisi penkillä ja Englanti pelaisi 4-3-3;lla.

Iranilta puuttuu keskikentältä kokenut Omid Ebrahimi, joka joutuu jättämään kisat väliin loukkaantumisen vuoksi Myös Bayer Leverkusenin hyökkääjän Sardar Azmounin pelaaminen on epävarmaa.

Senegal-Hollanti

Ma klo 18.00 (Yle TV2)

Senegal koki kisojen alla pahimman mahdollisen takaiskun, kun huippuvireisen Sadio Manén vamma osoittautui niin pahaksi, että Bayern Münchenin tähtipelaaja joutuu jättämään kisat kokonaan väliin. Samalla Senegal menetti tärkeimmän aseensa.

Hollannillakin on ollut haasteita kokoonpanonsa kanssa, mutta ainoa merkittävä poissaolija maanantaina Memphis Depay, mutta hänenkin pitäisi olla pelikunnossa vielä alkulohkon aikana.

Hollanti ja Senegal ovat A-lohkon selvät suosikit menemään jatkoon, mutta Ecuador osoitti sunnuntaina, ettei se ole mikä tahansa ylikäveltävä joukkue. Varsinkin Senegalille tappio maanantaina olisi kylmäävä, sillä se lähtisi siinä tapauksessa lohkon viimeiseen otteluun parhaimmillaankin tasapisteissä Ecuadorin kanssa – ja silloin paineet olisivatkin sitä luokkaa, että siinä ottelussa voisi käydä mitä tahansa ilman Manéa.

USA-Wales

Klo 21.00 (MTV3)

USA ja Wales ovat erilaisilla käyrillä. USA:lla on useilla avainpaikoilla nuoria tulevaisuuden pelaajia, joilla nämä kisat tulevat todennäköisesti liian aikaisin. Tähtäin on alun perinkin asetettu neljän vuoden päähän, jolloin USA isännöi MM-kisoja yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

Walesin parhaat hevoset, Gareth Bale ja Aaron Ramsey, ovat sen sijaan parhaat päivänsä nähneet, Joukkueessa on toki myös nuorta potentiaalia, mutta Balen ja Ramseyn parhaiden päivien laatua Walesin MM-ryhmässä ei ole.

B-lohko on siinä mielessä avoin, että siinä on vain yksi ykköskorin joukkue, Englanti, joka sekin horjuu ja huojuu. Toinen jatkopaikka on sekä Walesin että USA:n otettavissa. Siksi maanantaina pelataan suurista panoksista, sillä kummankaan ei olisi vara hävitä avausotteluaan.

Siksi ottelu on mielenkiintoinen taktinen shakkiottelu. Onko parempi painaa kaasua vai kytätä ja iskeä vastaiskuilla? Pelattiinpa miten päin tahansa, punnukset ovat tasaiset ja marginaalit pienet.

Arvio

  • Päivän selvin ottelu on Englannin ja Iranin kohtaaminen. Vedonlyöntiyhtiöt pitävät Englannin voittoa lähes 70-prosenttisen varmana. Vaikka Englanti huutaa kuuden voitottoman ottelun jälkeen voittoa, se huutaa myös suurta voittoa. 3-4 maalin voitto ei ole mahdoton, eikä Harry Kanen kahden maalin MM-avaus.
  • Hollanti on myös suosikki Senegalia vastaan. Sadio Manén puuttuminen voi olla jopa niin kriittinen asia, että Senegal jää ilman maalia ottelussa. Voitto Hollannille.
  • Vedonlyöntitoimistot pitävät USA:ta ottelussa suosikkina, mutta ottelun luonne ja panokset huomioiden taktista käsikirjoitusta tulee todennäköisesti leimaamaan varovaisuus. 1-1-tasapeli ei ole huono haku vedonlyönnissä.