Nuorten huippulukkareiden ratkaisut ravistelevat ja sekoittavat lukkarimarkkinoita

Imatran lukkari Rasmus Surakka on herättänyt kiinnostusta etenkin Kiteen Pallossa.

Pesäpallo

Nuorten huippulukkareiden ratkaisut ravistelevat ja sekoittavat lukkarimarkkinoita

Nuorten huippulukkareiden pitkät sopimukset ja siirtoratkaisut sekoittavat lukkarimarkkinoita. Pekka Arffman avaa, miten.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.2.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Alajärven Ankkureiden Elmeri Iivonen on uusin nuori lukkari, joka on tehnyt jatkosopimuksen nykyisen seuransa kanssa. Iivosen uusi sopimus ulottuu kauden 2025 loppuun. Pekka, jääkö lukkarimarkkinoille juuri mitään liikkuvia osia?

Jää toki, mutta nuoret huippulukkarit alkavat olla kiinnitettyjä ainakin vuoteen 2025 saakka. Elmeri Iivosen lisäksi Pattijoen Topi Stillillä on sopimus vuoteen 2025 saakka ja Petteri Alasella vuoteen 2026 saakka.

Aapo Komulainen on siirtymässä ensi kauden jälkeen Manseen ja on selvää, että Manse ei ole lyönyt Komulaisen eteen mitään vuoden mittaista paperia.

Jos Komulainen odotusten mukaisesti siirtyy Manseen, silloin neljä nuorta huippulukkaria on poissa markkinoilta lähivuosina. Alanen ja Komulainen olivat jo päättyneellä kaudella Superin kaksi parasta lukkaria, Still on heidän heidän perässään ja Iivonen löi myös itsensä läpi viime kaudella kärkilukkareiden aateliin.

Jos sarjan kaksi parasta lukkaria sekä Still ja Iivonen ovat poissa markkinoilta, miten näet lukkaripalapelin elävän tulevina vuosina?

Kiinnostavin kysymys on ilman muuta Sotkamon lukkaritilanne, jos ja kun Komulainen siirtyy Manseen.

Omista kasvateista ei välttämättä ole vielä kasvamassa valmista lukkaria, joten Sotkamo joutuu miettimään, pitäisikö sen palkata lyhyemmän aikavälin paikkaaja vuodeksi tai kahdeksi, kunnes Stillin, Alasen ja Iivosen kaltaisilta nuorilta lupauksilta loppuvat sopimukset tai omista junioreista pomppaa oma kasvatti.

Silloin vaihtoehdoiksi nousee ilman muuta Juha Puhtimäki ja onhan Sotkamossa on mietitty jopa Ville Väliahon hankkimista takaisin Jymyyn. Puhtimäki olisi siinä mielessä optimaalisempi vaihtoehto, että hän toisi myös kotiutus- ja sisäpelivoimaa, kun Väliahon rooli sisäpelissä on marginaalinen.

Kempeleessä Jani Lassilalla on sopimus vuoteen 2025 saakka. Sen jälkeen Lassila voi harkita jopa lopettamisesta, mutta jos Kempele ei löydä Lassilan tilalle hänen tasoista korvaajaa, hän tuskin jättää Kempelettä pulaan.

Joensuussa on tällä hetkellä kaksi hyvää vaihtoehtoa – Väliaho ja 17-vuotias Ukko Schroderus. Schroderusta on hehkutettu aiheesta, mutta Väliaho näytti viimeksi TalviSuperin ottelussa Sotkamoa vastaan, ettei hän ole sanonut vielä viimeistä sanaansa lukkareiden valtataistelussa.

Kouvolalla Elias Pitkänen on ilman muuta lahjoiltaan kärkijoukkueen lukkari, mutta heittokädessä olevat vammat ovat lukkareiden kannalta aina huolestuttavia. Pitkäseltä meni käsileikkauksen takia viime kausi pipariksi ja vaikka hän on nyt palaamassa lautasen ääreen, Pitkäsen yllä on ainakin pieniä kysymysmerkkejä.

Vimpelissä Teemu Kinnusella on sopimus kausista 2024 ja 2025, joten siinä mielessä Vimpelillä ei ole suurta painetta löytää uutta lukkaria kahteen vuoteen – ja sen jälkeenhän esimerkiksi Iivosen ja Stillin sopimukset loppuvat.

Haastajissa mielenkiintoisin tilanne on Kiteellä, joka harkitsee Rasmus Surakan hankkimista Imatralta kaudeksi 2025. Surakka voi hyvinkin olla liikuteltavissa, sillä Imatralla on kasvamassa hänelle hyvä seuraaja, Pietu Vesterinen. Lisäksi Imatra on yksi niistä seuroista, jonka yllä on ensi kaudella putoamispeikko, joten siinäkin mielessä Imatralla riittää haasteita.

Nuorista lukkarilupauksista Topi Still ja Elmeri Iivonen ovat tehneet jatkosopimukset sellaisten joukkueiden kanssa, jotka eivät taistele välttämättä mitaleista. Onko jääminen haastajatason seuraan oikea ratkaisu?

Jokainen lukkari on oma tapauksensa, eikä kysymykseen ole olemassa yhtä oikeaa tai yhtä väärää vastausta. Esimerkiksi Toni Kohonen nousi joukkueensa ykköslukkariksi vasta 21-vuotiaana kaudella 1997 Kiteellä. Näin ollen Still ja Iivonen ehtivät huoletta kasvaa ja kypsyä vielä Pattijoella ja Alajärvellä.

Pienempään seuraan jääminen voi palvella nuoren lukkarin kehittymistä siinä mielessä jopa paremmin, että hän voi vapaammin etsiä rajojaan ja kokeilla erilaisia asioita. Lukkarit joutuvat kuitenkin tekemään jatkuvasti itsenäisiä ratkaisuja ja pienemmässä seuroissa näiden ratkaisujen tekemisestä voidaan hankkia kokemusta paineettomammin kuin kärkiseuroissa.

Monet seurat ovat viime vuosina satsanneet myös lukkarivalmennukseen. Esimerkiksi Haminan lukkareiden taustavalmentajana on Toni Kohonen,  Alajärvellä Iivosen kehittymistä seuraa Matti Iivarinen,  Lassilan tukena Kempeleessä on Janne Kivipelto, Joensuussa Petri Pennanen on tehnyt paljon töitä JoMan lukkareiden kanssa ja Eero Pitkäsen silmä valvoo Kouvolan lukkareita.

Sitten on esimerkiksi Imatra, jossa yksistään joukkueessa pelaa Surakan ja Vesterisen lisäksi neljä itsekin lukkarina pelannutta pelaajaa – Juho Hakomäki, Toni Laakso, Ville-Veikko Olli ja Joona Sikiö. Tietoa ainakin Surakan ja Vesterisen takaa löytyy.