Englannissa pelätään yllättävää ukkosmyrskyä ensi kaudella uudistuvassa Mestarien liigassa

Mestarien liigan finaali pelataan kesäkuun 1. päivänä Wembleylla.

JalkapalloMestarien liiga

Englannissa pelätään yllättävää ukkosmyrskyä ensi kaudella uudistuvassa Mestarien liigassa

Mestarien liigan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen parit on arvottu. Jukka Rönkä avaa, mistä muusta eurokentillä tänä keväänä taistellaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.12.2023

Mestarien liigan pudotuspelien ensimmäiset otteluparit arvottiin maanantaina. Jukka, muuttiko arvonta voimasuhteita tai arvioita Mestarien liigan suosikeista?

Ei muuttanut. Se, että lohkovoittajat eivät voi kohdata toisia lohkovoittajia, esti sen, että suurimmat suosikit eivät kohtaa toisiaan vielä pudotuspelien avauskierroksella.

Lisäksi arpakin oli armollinen ennakkosuosikeille. Vaikka PSG on kompuroinut Luis Enriquen alaisuudessa tällä kaudella, PSG oli varmasti se joukkue, jota monet lohkovoittajat pitivät lohkokakkosista mörköjoukkueena. Nyt PSG:n sai niskaansa Real Sociedad, joka ei lukeudun Mestarien liigan suosikkeihin.

Jos San Sebastianissa harmiteltiin arpaonnea, Pariisissa sitä varmasti juhlittiin. Luis Enriquella on nyt kaksi kuukautta aikaa saada PSG:n peli sellaiseen moodiin, että Newcastlelle ja AC Milanille Mestarien liigassa aiemmin syksyllä kärsityt tappiot pyyhkiytyvät historiaan.

En pidä PSG:tä vielä Mestarien liigan suurimpana ennakkosuosikkina, mutta se on potentiaaliltaan ilman muuta sellainen sikermä, joka voisi olla kevään musta hevonen Mestarien liigassa. Nyt suosikit ovat samat, jotka nostin esille jo viikko sitten – Manchester City, Bayern München, Real Madrid ja Arsenal.

Manchester City saa vastaan FC Kööpenhaminan ja pidän myös Arsenalia selvänä suosikkina FC Portoa vastaan, vaikka lontoolaiset eivät olekaan vielä vakuuttaneet eurocupeissa Mikel Artetan aikana.

Bayern München on ilman muuta suosikki Laziota vastaan, mutta RB Leipzig voi olla yllättävänkin sitkeä vastus Real Madridille. Olisi kuitenkin yllätys, että Arsenal, Bayern München ja Real Madrid eivät menisi jatkoon ja jättiyllätys, jos Kööpenhamina lähettäisi Manchester Cityn lauluun.

Englannissa on puhuttu uudesta uhkakuvasta liittyen ensi kaudella uudistuvaan Mestarien liigaan. Mikä Mestarien liigassa muuttuu ja heijastuvatko nämä muutokset jo tämän kauden Mestarien liigaan?

Eivät. Tämä kausi pelataan samoilla säännöillä ja samalla tavalla kuin nytkin.

Mestarien liigan formaatti muuttuu vasta tämän kauden jälkeen. Näiden muutosten seurauksena Mestarien liigan lohkopeleissä pelaavien joukkueiden määrä nousee 32 seurasta 36 seuraan. Nämä neljä lisäpaikkaa ovat pelipöydällä jo tällä kaudella siten, että tämän kauden tulokset ja menestys Mestarien liigassa, Eurooppa-liigassa ja Konferenssiliigassa ratkaisee sen, mitkä maat saavat nuo lisäpaikat.

Neljästä lisäpaikasta kaksi menee tämän kauden eurocupeissa kahdelle parhaimmin menestyneelle maalle, yksi viidenneksi parhaalle maalle ja yksi kymmenen parhaan ulkopuolelle jäävän maan mestarijoukkueelle, joka ei muuten ole selviytynyt Mestarien liigaan.

Paremmuuden määrää kaikissa kolmessa eurocupissa tällä kaudella pelattujen otteluiden tulokset sekä se, miten pitkälle turnauksessa kunkin maan joukkueet menestyvät.

Se, miksi nämä lisäpaikat ovat nousseet nyt otsikoihin Englannissa, on, että Manchester Unitedin ja Newcastlen heikot tulokset ja jääminen omassa Mestarien liigan alkulohkossaan pudotti Englannin maarankingissa Saksan ja Italian jälkeen kolmanneksi.

Tähän saakka yhden lisäpaikan menemistä Valioliigan seuroille on pidetty itsestäänselvyytenä, ja Englannissa on puhuttu yleisesti, että Valioliigasta pääsee ensi kaudeksi viisi parasta seuraa Mestarien liigan. Tämänhetkisen tilanteen perusteella ei kuitenkaan pääse.

Ukkosen jyrinä on kuitenkin eri asia, että myrsky osuisi omalle naamalle. Myös Valioliigan kiintiöpaikkojen tilanne ehtii muuttua loppukauden aikana vielä moneen kertaan.

Englantilaisseuroista Manchester City ja Arsenal jatkavat Mestarien liigassa, Liverpool, West Ham ja Brighton Eurooppa-liigassa ja Aston Villa Konferenssiliigassa. En olisi kovinkaan yllättänyt, jos tällä kattauksella kaikkien eurocupien voittaja olisi tällä kaudella englantilainen seura – ja vaikkei olisikaan, uskon englantilaisseurojen naaraavan kuitenkin tuolla miehityksellä niin paljon maapisteitä, että Valioliigasta menee ensi kaudeksi Mestarien liigaan viisi seuraa.

Miten Mestarien liigan formaatti muuttuu ja parantaako se HJK:n mahdollisuuksia päästä Mestarien liigaan?

Mestarien liigaan selviytyy ensi kaudella 36 joukkuetta, jotka kaikki pannaan samaan lohkoon ja samaan sarjataulukkoon. Näiden lohkojen sisällä kukin joukkue pelaa kahdeksan ottelua ja lohkovaiheen jälkeen joukkueet pannaan paremmuusjärjestykseen pisteiden ja maalierojen perusteella.

Vastustajat arvotaan jakamalla ne tasonsa ja aiemmin menestyksensä mukaisesti arvontakoreihin, jolla pyritään siihen, että vastustajat jakautuvat tasollisesti tasaisesti kaikkien seurojen kesken. Uutta on myös se, että joukkueet kohtaavat eri vastustajansa vain kerran eli jokainen joukkue pelaa kahdeksaa eri joukkuetta vastaan.

Pudotuspeleihin pääsee suoraan kahdeksan parasta joukkuetta ja sarjataulukossa sijoille 9-24 sijoittuneet joukkueet pelaavat kaksiosaisen esikarsinnan lohkopelien ja varsinaisten pudotuspelien välissä. Siitä eteenpäin jatketaan normaalisti.

Suomalaisseurojen eli HJK:n osalta lisäpaikkajunan hyöty meni jo, sillä Suomi on UEFA:n seurajoukkuerankingissa vasta sijalla 39. HJK voi toki edelleen päästä Mestarien liigan lohkopeleihin mestarijoukkueiden polkua pitkin. Tätä kautta lohkopeleihin pääsee 10 joukkuetta ja HJK voi nykyisen karsintamallin mukaisesti päästä tähän ryhmään.

Mestarien liigan pudotuspelien avauskierros

Port–Arsenal

Napoli–Barcelona

Paris St.Germain–Real Sociedad

Inter–Atletico Madrid

PSV Eindhoven–Borussia Dortmund

Lazio–Bayern München

FC Kööpenhamina–Manchester City

RB Leipzig–Real Madrid

Ensimmäiset osaottelut pelataan 13.–14. ja 20.–21. helmikuuta ja toiset ottelut 5.–6. ja 12.–13. maaliskuuta.

Eurooppa-liigan play-off-kierros

Feyenoord–Roma

Lens–Freiburg

Benfica–Toulouse

Galatasaray–Sparta Praha

AC Milan–Rennes

Young Boys–Sorting Lissabon

Sporting Braga–Qarabag

Shakhtar Donetsk–Marseille

Ottelut pelataan 15. ja 22. helmikuuta. Voittajat selviytyvät Eurooppa-liigan puolivälieriin.

Konferenssiliigan play-off-kierros

Sturm Graz–Slovan Bratislava

Servette–Ludogorets

Union Saint-Gilloise–Eintracht Frankfurt

Real Betis–Dinamo Zagreb

Olympiakos–Ferencvaros

Ajax–Bodo/Glimt

Molde–Legia Varsova

Maccabi Haifa–Gent

Ottelut pelataan 15. ja 22. helmikuuta. Voittajat selviytyvät Konferenssiliigan puolivälieriin.