Kari Jalosen mahdollisista potkuista on tullut farssimainen ja ala-arvoinen näytelmä

Kari Jalonen on luotsannut Tšekin maajoukkuetta kaksissa MM-kisoissa.

Jääkiekko

Kari Jalosen mahdollisista potkuista on tullut farssimainen ja ala-arvoinen näytelmä

Kari Jalosen mahdollista potkuista päättämisestä on Samuel Savolaisen mukaan tullut farssi, jossa Jalosta roikotetaan löysässä hirressä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.6.2023 | KUVAT All Over Press

Tšekkilehti Isportin mukaan Kari Jalonen on saamassa potkut maan miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan paikalta. Samuel, mitä mieltä olet – onko Jalosen syytä saada potkut?

Ennen kuin puhutaan siitä, on aloitettava toisesta aiheesta. Eli siitä, miten naurettavalla tavalla Tšekin Jääkiekkoliitto on hoitanut tämän koko asian hoitamisen Jalosen kohtalosta.

On pyydetty valmennukselta kaiken maailman selvityksiä ja suunnitelmia – ja sitten on ilmoitettu että ne eivät kelpaa. Nyt sitten lehdistölle ilmeisesti vuodetaan potkuista, eikä silti saada päätöksiä tehdyksi.

Ei ihme, että esimerkiksi NHL:ssä aikoinaan loistanut hyökkääjä Jakub Voracek kommentoi Twitterissä tämän olevan silkkaa komediaa. Koska sitä tämä on.

Eihän tällaisesta ole enää paluuta, nyt pelataan jotain ihmeellisiä pelejä. Se on hämmentävää, koska Tšekin liiton puheenjohtaja on Alois Hadamczik, joka on itseentinen Tšekin maajoukkueen päävalmentaja. No, niinhän se toden totta taitaa olla, että kun ihmiselle antaa vallan, näkee hänen todellisen luonteensa.

Oli Tšekin päätös mikä hyvänsä, se pitäisi tehdä välittömästi, oli se sitten potkut tai ei. Nyt Jalonen jätetään riippumaan löysään hirteen ja se on aivan tarpeetonta. Ja sanalla sanoen typerää. En ihmettelisi, mikäli ylipäätään koko Tšekin maajoukkueen päävalmentajan työpaikka tuntuisi monen muun valmentajan silmään tämän pelleilyn jälkeen kovinkin luotaantyöntävältä.

Pitäisikö siis jonkun muunkin alkaa maksaa hintaa tällaisesta arvottomasta näytelmästä?

Sanon suoraan, tällaisen onnettoman puuhastelun jälkeen Jalonen saattaa lähteä – kuten sanottua, tuskin enää paluutakaan on – mutta samalla voisi tuulettaa koko liiton ylimmän johdon.

No pitäisikö Jalosen saada sinun mielestäsi potkut?

On myönnettävä, että Tšekin esitys päättyneissä MM-kisoissa oli karmaiseva. Nähtiin erikoisia peluutusratkaisuja ja sen esitys varsinkin puolivälierissä Yhdysvaltoja oli suorastaan nolo. Puolivälieräottelu oli pudotuspelivaiheen selvästi heikkotasoisin jääkiekko-ottelu. Sitä on Jalosenkaan vaikea selittää.

Tšekki sai maajoukkuekautensa tärkeimmän ottelun ensimmäisessä erässä yhden maalipaikan ja olemus oli muutenkin totaalisen hapuileva. Hyökkäyspeliä ei käytännössä ollut lainkaan. Se ei ollut viesti siitä, että prosessi kehittyy. Ja siitä voidaan näin korkean panoksen leikissä joutua maksamaan hinnan.

Mutta oli siitä esityksestä tai Jalosestakaan mitä mieltä hyvänsä, niin ei se tällaiseen perseilyyn oikeuta. Matkan varrella on ollut paljon hyvääkin ja Jalonen kuitenkin saavutti maalle 10 vuoden jälkeen sen ensimmäisen mitalin Tampereella keväällä 2022. Siitä saavutuksesta saisi olla nyt ainakin sen verran kiitollinen, että Jalonen saisi potkunsa sentään jollain tavalla inhimillisesti.

Koska tämä mitä näemme nyt, on onneton farssi. Tšekkilehdistön mukaan valmentajaksi olisi nousemassa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Radim Rulik, joten saa nähdä, mitä hän saa aikaan. Toivottavasti maan jääkiekon kannalta se ei tarkoita poukkoilun vuoksi pysyvää paluuta jonnekin sijoille ynnä muut.

Koviin paineisiin Rulik ainakin joutuu, sillä Tšekillä on edessä ensi keväänä kotikisat Prahassa ja Ostravassa.  En tunne Rulikin valmennusta niin hyvin, että osaisin siitä kuitenkaan juuta tai jaata sanoa. Sen voin sanoa, että todennäköisyydet ovat silti Kari Jalosen valmentajahistorialla sellaiset, että maajoukkue ei välttämättä mene nyt parempiin käsiin.