Englanti on tutkinut puolitoista vuotta EM-kisojen salaisuutta ja päätynyt kuivaan hyveeseen

Raheem Sterling on tehnyt näissä kisoissa Englannin molemmat maalit.

EM2021Jalkapallo

Englanti on tutkinut puolitoista vuotta EM-kisojen salaisuutta ja päätynyt kuivaan hyveeseen

Englanti kohtaa Saksan tiistai-illan trillerissä Wembleyllä. Englannin peli perustuu puolustamiseen, joten luvassa ei välttämättä ole ilotulitusta.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 29.6.2021 | KUVAT All Over Press

Englanti

Englanti ja Saksa kohtaavat tiistai-illan herkkupalassa, joka päättää EM-kisojen jatkopelien ensimmäisen vaiheen.

Englanti ei ole päästänyt vielä maaliakaan ja on osoittanut omalla kyttäävällä jalkapallollaan, että sillä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Joukkueet taustat tutkivat turnausmenestystä ja totesivat, että vähämaalisuus on ollut perinteisesti hyve. Siksi Englanti on tilkinnyt puolustuksensa ja edennyt vähämaalisesti. Kaikki on suunniteltua.

Saksa on toinen ääripää. Sillä on oma vahva aggressiivinen peli-identiteettinsä. Joukkue on jauhanut 3-4-2-1-muodollaan vastustajia kiitettävästi rikki. Ja kun perinteiset wing-backit eivät auttaneet, niin Joachim Löw iski Unkari-pelin lopussa Timo Wernerin vasemmalle tekemään tuhojaan. Sieltä tuli Saksan jatkoon vienyt osuma.

Englannin analyysijoukkio on tutkinut Saksan menneen vuoden aikana tarkasti. Ottelun mielenkiintoisin kysymys onkin Gareth Southgaten ja Englannin ottelusuunnitelma – kuinka Englanti pysäyttää Saksan pallonhallinnan?

Saksan kone

Englanti

Robin Gosens on antanut Joshua Kimmichin kanssa eniten avainsyöttöjä Saksan maajoukkueessa näissä kisoissa.

Saksa on hallinnut palloa peräti 60-prosenttisesti tähänastisissa otteluissaan. Vain Espanjalla on ollut enemmän pallo kuin Saksalla. Saksan syöttöprosentti on turnauksen paras – 90,1%. Nämä lukemat kertovat joukkueen dominointiin pyrkivästä pelitavasta.

Tehokkuus ei ole ollut ongelma. Saksa on laukonut 9,7 kertaa rangaistusalueen sisäpuolelta. Tämä tekee siitä neljänneksi eniten rangaistusalueen sisältä laukoneen joukkueen. Laukausten konvertoiminen maaleiksi on onnistunut – joukkue teki alkulohkossa kaksi maalia ottelua kohden.

Saksan ase ovat olleet erittäin hyökkäävät wing-backit. Joukkueen keskellä oleva pallonhallintaneliö jauhaa lyhyin syötöin. Joukkue on syöttänyt 615 kertaa ottelua kohden. Pienen houkuttelun jälkeen se on puhkaissut vastustajan pelaamalla palloja vapaille wing-backeille. Oikea wing-back Joshua Kimmich sekä vasen wing-back Robin Gosens ovat joukkueen eniten avainsyöttöjä antaneita pelaajia. Robin Gosens on laukonut 1,3 kertaa, eli kolmanneksi eniten koko joukkueessa.

Tässä on se ongelma, mikä Englannin on ratkaistava. Kuinka pystyä kontrolloimaan Saksan todella laadukasta pallonhallintaneliötä ja samalla puolustaa leveyttä?

Englannin vastaus

Englanti

Englanti saattaa pelata Saksaa vastaan viiden linjalla. Tyrone Mings olisi yksi viidestä.

Englannilla on varmasti asioihin vastauksia. Pelisuunnitelmaa ei luotu eilen. Se on luotu viimeisen puolentoista vuoden aikana joukkueen taustalla olevan mittavan analytiikkaosaston toimesta. Englanti voi olla resurssiensa takia yksi kisojen parhaiten valmistautuneimmista joukkueista.

Englannin leiristä on kuulunut, että viiden puolustajan linja olisi Southgaten vastaus.

Englanti pyrkisi siis peilaamaan Saksan muodon 3-4-2-1-muodollaan. Näin Englannin viiden miehen puolustuslinja ei jättäisi Saksalle vapaata wing-backia. Saksalta putoaisivat pitkät diagonaalit kentän kauimmalle kaistalle pois.

Jos Englanti pelaa viiden miehen puolustuslinjalla, niin Southgaten on päätettävä, miten viisi ylintä pelaajaa pelaavat. Jos Englannin laitatopparit käskytetään kontrolloimaan Saksan ylempiä keskikenttiä, niin Englanti voisi peilata Saksan muodon. Silloin Englannin puolustusmuoto olisi 5-2-3. Englanti saisi painetta Saksan toppareihin ja wing-backit olisivat poissa kuvioista. Todennäköisesti Southgate valitsee sellaisia puolustajia laitatoppareiksi ja laidoille, jotka pärjäävät pelaaja vastaan pelaaja-asetelmassa.

Se, onnistuuko Englanti jälleen puolustuspelaamisessaan, on ottelun avain – näin Southgate ainakin ajattelee. Siksi heidän leiristään tulevat äänet, joiden mukaan Englanti olisi pelaamassa viiden linjalla, eivät ole todennäköisesti tuulesta temmattuja. Southgate on se, joka tänä iltana reagoi. Tapahtuuko se lopulta viiden miehen linjalla, on mielenkiintoista nähdä.

Tulosveikkaus: Englanti – Saksa 1-1