Englanti teki historiaa, mutta väärin tuomittu rankkari oli raju antikliimaksi ottelulle
Englanti saavutti historiallisen paikan EM-finaalissa kaadettuaan Tanskan 2-1. Jussi Leppälahti harmittelee väärin tuomittua rankkaria.
@JukkaRonka
Englanti kaatoi Tanskan 2-1 ja sevlityi historiansa aikana aikana ensimmäisen kerran EM-kisojen loppuotteluun. Jussi, odotit ottelusta taktista shakkiottelua. Saitko koko rahan edestä sitä mitä halusit?
Tanska lähti todella fiksusti haastamaan Englantia. Heidän ottelusuunnitelmansa pallon kanssa oli löytää omat wing-backit ja edetä heidän kauttaan maalipaikkoihin. Tanska oli vetänyt oman topparikolmikkonsa tosi kapealle. Näin he houkuttivat Englannin laitureita kauas Englannin laitapuolustajista, jolloin potentiaaliset Englannin laitapuolustajien pomput Tanskan wing-backeihin olivat pitkän matkan pomppuja. Ja myöhässähän Englannin laitapuolustajat olivatkin moneen otteeseen.
Puolustuksellisesti 5-4-1-muotoinen prässihetkiä haisteleva puolen kentän blokki oli aika hyvä veto. Englanti yritti haastaa sitä pudottamalla Harry Kanea kymppialueelle ”false 9:nä”, mikä aiheuttikin Tanskalle ongelmia. Tällaisesta tilanteesta tuli maali, kun Kane pelasi pallon Tanskan puolustuslinjan selustaan hyökänneelle laiturille Bukayo Sakalle.
Iso kuva läpi ottelun oli kuitenkin se, että Tanska mittasi Englantia paremmin pelaajamateriaalistaan tehot irti. Gareth Southgate manageroi tätä ottelua hyvin vaihtojen ja ottelun kontekstin suhteen, mutta Kasper Hjulmand on tehnyt kyllä loistavaa työtä. Tanska on erittäin hyvä jalkapallojoukkue.
Ottelu kallistui Englannille mitä pidemmälle ottelu eteni. Mistä se johtui?
Sanoisin, että tässä näkyi näiden joukkueiden laatuero pelaajamateriaaleissa.
Ottelussa tuli Englannin laatu esille mitä pidemmälle ottelu eteni. Englannilla oli heittää vaihdosta tuoreita laitureita ja kymppejä. Esimerkiksi Jack Grealish meni vasemmalle ja muutti sen laidan dynamiikkaa heti aika paljon. Myös Phil Fodenin tulo kentälle oli sellainen kortti, että Tanskalla ei oikein ollut vastaavia hihassaan. Raheem Sterling haastamassa oikealla ja Grealish vasemmalla. Tässä suhteessa Gareth Southgate onnistui kyllä vaihtosuunnitelmassaan.
Tanska yritti muuttaa toisella jaksolla 3-1-4-2-muotoon, joka oli puolustuspelissä 5-3-2-muotoinen blokki. He halusivat kärkiparinsa kautta vastaisku-uhkaa. He saivat kentän keski-, ja sisäkaistoja vähän tukkoon tuolla muotomuutoksella. Tässä muodossa oli toki se uhka, etteivät Tanskan wing-backit saaneet niin automaattisesti tukea keskustan puolelta, kuin silloin, kuin Tanska pelasi 5-4-1-muodolla.
Pitää toisaalta muistaa, että Englanti loi pilkkua lukuun ottamatta vain noin puolitoista maalia odotetta. Se tarkoittaa, että Tanska teki aika hyvän puolustuspelisuorituksen suhteessa materiaalieroon. Toki, Tanskakaan ei päässyt Englannin boksiin juurikaan, joten Englantikin puolusti läpi ottelun ihan kohtalaisen hyvin. Englanti ei saanut iskettyä prässejä Tanskaan, koska Tanska oli pallon kanssa fiksu silloin, kun sillä oli pallo. Mutta se, miten Englanti puolusti oman rangaistusalueensa viivaa, oli todella laadukasta.
Yksi ottelun suurista ratkaisuista oli jatkoajalla tuomittu rankkari. Menikö tuomio oikein?
Ei mennyt. Tämä oli todella raju antikliimaksi tälle ottelulle.
Pisteet Raheem Sterlingille ohituksesta. Olihan Tanska toisella jaksolla ja ensimmäisellä jatkoajan puoliskolla köysissä, mutta ei Englanti luonut mitenkään liukuhihnalta huikeita maalipaikkoja? Tanskan boksipuolustaminen oli todella hyvää todella pitkän aikaa. Voisi sanoa, että tämä ottelu ratkesi lopulta yhteen Raheem Sterlingin ohitukseen ja sen jälkeiseen tuomarin mokaan. Mutta sellaista se on – sattuma on iso osa jalkapalloa.
Yksi asia on tietysti se, että tämä peli pelattiin Wembleyllä. Englanti sai siitä selvästi kovaa buustia. Vaikuttiko tämä tuomarin haluun kääntää pilkkutuomiotakin? Vaikea sanoa.
Olet kehunut Tanskaa koko kisojen ajan. Mikä sinut tässä tanskassa hurmasi?
Kollektiivinen intensiteetti. Tanska on todella hyvin organisoitu ja intensiivinen jalkapallojoukkue.
Puretaan finaali myöhemmin, mutta muuttiko tämä ottelu mitenkään kuvaa Englannista ja sen mahdollisuuksia italiaa vastaan finaalissa?
Ei oikeastaan. Englannin pelaajamateriaali on nykyisin todella kova. Maassa on tehty todella laadukasta pelaajakehitystyötä. Maajoukkueiden toimintaa on hiottu taustojen ja kenttätoiminnan suhteen. Nyt Englanti nauttii pitkäjänteisen ja linjakkaan sekä faktoihin perustuvan työn hedelmää voittamalla näitä otteluita. Tämä Englanti on pitkäjänteisen ja faktaperusteisen työn tulos.
Pidän Italiaa finaalissa suosikkina, mutta todella kova peli siitä tulee. Kaksi erilaista joukkuetta, mutta kaksi todella hyvää joukkuetta. Puretaan tuon finaalin asetelmat viikonloppuna atomeihin!Hanki