HJK:n kartoittamien valmentajien listalla nousee yksi tuttu nimi ylitse muiden

Toni Korkeakunnas pokkasi lauantaina Veikkausliigan mestaruusmitalit, kun HJK voitti seurahistoriansa 33. Suomen mestaruuden.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:n kartoittamien valmentajien listalla nousee yksi tuttu nimi ylitse muiden

Toni Korkeakunnas ei sittenkään ole saamassa uutta sopimusta HJK:ssa. Joel Perovuo pitää ratkaisua oikeana - ja nostaa oman suosikkinsa Klubin uudeksi päävalmentajaksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.10.2023 | KUVAT Juha Tamminen

MTV:n jalkapallotoimittaja Timo Innanen uutisoi, ettei Toni Korkeakunnas jatka ensi kaudella HJK:n päävalmentajana. Joel, jotkut ovat pitäneet päätöstä yllättävänä, mutta onko se myös ymmärrettävä?

Innanen on erittäin hyvin perillä suomalaisen jalkapallon sisäpiirin käänteistä ja minusta ensimmäinen yllätys oli se, että Innanen uutisoi aiemmin syksyllä Korkeakunnaksen jatkavan Klubin valmentajana. Tässä mielessä tämä uusi käännös on ainakin lievästi yllättävä.

Tosin eihän tilanteen saama käänne jäänyt epäselväksi kenellekään muulle paitsi Viaplayn studiolle, kun asiaa – vähän tökerösti – kysyttiin torstaina Viaplayn lähetyksessä juuri ennen Frankfurt-ottelun alkua Korkeakunnakselta itseltään. Jokainen näki hänen reaktioistaan, mitä HJK:ssa oli päätetty.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten prosessi Klubin sisällä eteni ja missä vaiheessa asia kerrottiin Korkeakunnakselle. Minusta näytti, että tieto siitä, että päätös oli tehty, tuli hänelle itselleen yllätyksenä.

Olen itse kritisoinut useaan otteeseen HJK:n pelaamista Korkeakunnaksen aikana ja tässä yhteydessä on turha jälleen viipaloida sitä, miksi HJK:n peli ei ole toiminut optimaalisella tavalla Korkeakunnaksen aikana.

Oleellista tässä asiassa on se, HJK:n johto on ymmärtänyt katsoa tulosten taakse, koska tuloksellisesti Korkeakunnas hoiti tehtävänsä kunnialla. Hän tuli heinäkuussa vaikeassa saumassa Toni Koskelan tilalle ha hänen piti yrittää kerätä kasaan aika pahasti hajallaan olleet palaset ja keittää niistä mahdollisimman hyvä tulos.

Tulos oli siinä mielessä hyvä, että Klubi voitti vaikeuksistaan huolimatta Suomen mestaruuden ja meni eurokentillä Konferenssiliigan lohkopeleihin. Toki latu olisi ollut auki jopa Eurooppa-liigan lohkopeleihin, mutta Konferenssiliigan lohkopeleihin pääsy oli joka tapauksessa hyvä suoritus Korkeakunnakselta.

Ei mikään täyden kympin kausi tuloksellisestikaan, mutta hyvä kausi kuitenkin.

Klubin suunnitelma oli alun perin, että Korkeakunnas luotsaa joukkuetta loppukauden ja Koskelalle etsitään pidempiaikainen seuraaja rauhallisemmalla aikataululla ja sen jälkeen, kun uusi urheilujohtaja Vesa Mäki aloittaa työnsä. Kun HJK:n tulokset olivat hyviä, alkoi tämä spekulaatio, että Korkeakunnas voisi sittenkin jatkaa Klubin sarvissa ensi kaudellakin.

Sitä on vaikea sanoa, oltiinko Klubissa jossain kohtaa valmiita jatkamaan Korkeakunnaksen sopimusta, mutta sitten tuulensuunta muuttui ja nyt ollaan päätymässä uuteen projektiin.

Minusta ratkaisu on hyvä ja vaikka valmentajan vaihtamiseen liittyy aina omat riskinsä, se on myös perusteltu. Avainkysymys tässä on se, olisiko Klubi pystynyt nousemaan Korkeakunnaksen ohjissa pelillisesti seuraavalle tasolle. Minusta vastaus on – kuten olen sen jo useammin sanonut –, ettei olisi.

Lue myös: HJK asettaa rimansa väärälle korkeudelle, jos se tyytyy Toni Korkeakunnaksen saavutuksiin

Tässä mielessä tilanne muistuttaa Antti Muurisen tilannetta yksitoista vuotta sitten. HJK oli voittanut Muurisen alaisuudessa neljä mestaruutta peräkkäin, mutta silloinkin Klubissa mietittiin, voitaisiinko Muurisen johdolla saavuttaa seuraava level. Vastaus oli silloin, ettei voida – ja siksi Klubi palkkasi Muurisen tilalle Sixten Boströmin.

Boström ei tuonut vielä toivottua menestystä, mutta hänen seuraajakseen tullut Mika Lehkosuo toi. Hän uudisti HJK:n toiminnallisen kulttuurin ja toi myös menestyksen heti avauskaudellaan, kun HJK voitti Veikkausliigan mestaruuden ja Suomen Cupin ja eteni Eurooppa-liigan lohkopeleihin.

MTV:n uutisen mukaan HJK olisi päätymässä seuraavaksi ulkomaalaiseen valmentajaan. Onko ratkaisu oikea?

Minä en tekisi tästä kansalaisuuskysymystä, sillä nykyjalkapallossa valmentajat liikkuvat maista ja kulttuureista toisiin jatkuvasti.

Sitä paitsi kansalaisuuskysymyskään ei ole täysin mustavalkea. Ymmärtääkseni Klubi on kartoittanut kesän ja syksyn aikana myös sellaisia ulkomaalaisia vaihtoehtoja, joilla on valmennuskokemusta myös Suomesta.

Tässä mielessä yksi nimi nousee ylitse muiden – José Riveiro. Hän on HJK:n entinen kakkosvalmentaja ja arvostettu osaaja Klubin sisällä. Lisäksi hän on tuttu mies HJK:n uudelle urheilujohtajalle, syyskuun alussa hommansa aloittaneella Vesa Mäelle herrojen Inter-vuosiltaan, kun Riveiro oli Interin päävalmentajana.

Ricardo Duarte olisi ollut toinen mielenkiintoinen nimi, mutta hän on palaamassa Portugaliin.

Siksi en olisi yllättänyt, jos Klubin hatusta nousisi Riveiron nimi. Hänellä on toki Orlando Piratesin kanssa vielä puolitoista vuotta sopimusta jäljellä, mutta rahalla miehiä on ennenkin siirrelty.

Jos HJK päätyisi Riveiroon, pitäisin sitä HJK:lta erinomaisena ratkaisuna Riveiro on taitava ja osaava pelin valmentaja, jonka vaikutus näkyy useiden suomalaisvalmentajien valmennustyössä laajemminkin.