Erkki Mustakari romuttaa vanhan F1-myytin – ”Ihan kuraa”

Mikä on Mercedeksen ja Lewis Hamiltonin iskukyky?

Formula 1Muu urheilu

Erkki Mustakari romuttaa vanhan F1-myytin – ”Ihan kuraa”

Erkki Mustakari pitää puheita, että tallit olisivat säästelleet vauhtiaan talvitesteissä, höpinänä. Kysymys on vain siitä, mitä testeissä on haettu.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.3.2022 | KUVAT All Over Press

Yli 400 F1-kisaa aikoinaan paikan päällä seurannut legendaarinen suomalaistoimittaja Erkki Mustakari romuttaa uuden F1-kauden aattona yhden pitkään eläneen myytin.

”Höpinä siitä, että joku talli ei haluaisi näyttää suorituskykyään testeissä, on ihan kuraa. Mikä tarve talleilla olisi piilotella suorituskykyään näissä harvoissa testeissä, jotka ajetaan? Joka kerran, kun radalle mennään, ajetaan aivan varmasti niin lujaa kuin voidaan sen hetken valituilla säädöillä, bensamäärillä ja renkailla ajaa. Ei kukaan mene talvitesteihin ajamaan 70 prosentin suorittamisella, vaan radalla vedetään niin kuin osataan ja uskalletaan”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan kannattaa olla kuitenkin tarkkana, mikä ero on yhden kierroksen ajoilla ja kisavauhtia simuloivilla pitkillä vedoilla. Esimerkiksi Mercedeksen iskukykyä on arvailtu talvitestien jälkeen, mutta Mustakarin mukaan Mercedes haki testeissä eri asioita kuin yhden kierroksen maksimiaikaa.

”Mercedes ajoi testeissä pitkiä vetoja, painavalla autolla ja haki sellaista dataa, jota tarkoituksiinsa tarvitsi. Mercedes on niin iso talli, ettei sen tarvitse näyttää yhden kierroksen huippunopeuksia vakuuttaakseen sponsoreitaan tai ketään muutakaan”, Mustakari sanoo.

”Moottoreista voidaan ottaa irti tarpeen mukaan enemmän tai vähemmän tehoja. Voi olla, että tehot pidetään alempana perustesteissä, ettei moottoria vain rikota. Vain talli tietää, mitä säätöjä se käyttää testeissä ja miksi.”

Mustakarin vanhan lempisanonnan mukaan paskan puhuminen loppuu silloin, kun moottorit käynnistetään ensimmäisen kerran tosimielellä. Se hetki on lauantaina. Pienemmät tallit lataavat heti kaiken pöytään, mutta suurimpien tallien todellinen iskukyky nähdään vasta aika-ajojen viimeisissä vedoissa.

”Viimeisessä aika-ajo-osuudessa moottorista otetaan kaikki tehot irti ja mennään niin kovaa kuin päästään, kun jahdataan parasta mahdollista lähtöruutua. Max Verstappen oli testeissä huippunopea, mutta hän ajoi talvitestien kärkiaikansa, kun Red Bull kokeili lähes aika-ajosäätöjä.”