Espanja pyörittää hurjaa 4-5 maalipaikan myllyä ja on siksi yksi EM-kisojen suursuosikeista

Aymeric Laporte iski Espanjan toisen maalin ilotulitusottelussa Slovakiaa vastaan.

EM2021Jalkapallo

Espanja pyörittää hurjaa 4-5 maalipaikan myllyä ja on siksi yksi EM-kisojen suursuosikeista

Espanja vaikutti kahdessa ensimmäisessä ottelussa vaarattomalta, mutta se oli harhaa. Luis Enriquen suojatit ovat yksi kisojen suosikeista.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 28.6.2021 | KUVAT All Over Press

Espanja lähtee suosikkina otteluunsa Kroatiaa vastaan, mutta Kroatialla on yllätyssauma.

Espanjan alkulohko-ottelut vaikuttivat nihkeiltä, kunnes viimeisessä ottelussa tuli tulostakin. Nihkeys oli kuitenkin tavallaan harhaa, vaikka kahden ensimmäisen ottelun tulokset olivat tasapelejä. Joukkue loi Ruotsia ja Puolaa vastaan melkein viiden maalin odotusarvot, joten tehoa joukkueen hyökkäyspelissä kyllä on. Viimeisessä ottelussa se konvertoitui maaleiksikin.

Kroatia on ollut yksi kisojen kovimmista pettymyksistä, vaikka viimeinen lohko-ottelu toikin jatkopaikan Luka Modrićin huikealla esityksellä. Modric syötti ja teki maalin.

Kroatian peruspelaaminen ei ole ollut laadukasta, mutta joukkueessa on silti kykyä ratkaista ja valmennus omaa osaamista täsmäsuunnitelmiin. Siksi se on jatkossa. Esimerkiksi Skotlantia vastaan hyökättiin toisteisesti keskityksillä vain 178-senttisen Kieran Tierneyn yläpuolelle. Tällaisen tilanteen jatkosta tulikin yksi maali.

Tämän takia Kroatia tarjoaakin Espanjalle todella viheliäisen vastuksen. Harmi vain, että siltä puuttuu riveistä yksi sen avainpelaajista, kaksi maalia näissä kisoissa tehnyt Interin Ivan Perišić, jolla todettiin lauantaina koronatartunta.

Espanjan tyyli

Espanja

Alvaro Morata on osunut EM-turnauksessa vasta kerran.

Espanja hyökkää valmentaja Luis Enriquen pelimallissa aktiivisen pallonhallinnan kautta. Pelaamisen mallit on luotu espanjalaistyylisesti todennäköisyyksien ja taitavuuden kautta.

Kenttää täytetään viidelle kaistalle. Palloja pyritään pelaamaan linjojen väleistä tai leveydestä niin kutsutulla assist zonelle, eli rangaistusalueen sisälle tolppien ulkopuolelle. Sieltä palloa pelataan poikittain maalin eteen tai takaviistoon. Tämä maalinteon malli on hyvin tuttu esimerkiksi Pep Guardiolan Manchester Cityn pelaamisesta.

Tällainen murtautuminen tuottaa laadukkaita paikkoja. Espanja on laukonut 16 kertaa ottelua kohden, mikä on kolmanneksi eniten kaikista joukkueista. Näistä vedoista peräti kymmenen on lähtenyt rangaistusalueen sisältä. Vain 4,3 laukausta on lähtenyt rangaistusalueen ulkopuolelta. Tanskan ja Italian ottelukohtaiset laukaisumäärät ovat karvan verran korkeampia, mutta vain siksi. että ne paukuttavat muutaman vedon enemmän rangaistusalueen ulkopuolelta.

Espanjan kannalta on huolestuttavaa, että kukaan ei ole tehnyt yli yhtä maalia. Ykköshyökkääjä Álvaro Morata on laukonut peräti 3,7 kertaa ottelua kohden, muttei ole osunut kuin kerran. Jonkun pitäisi tökätä jatko-otteluissa pallot maalin edestä sisään – muuten se antaa vastuksille liikaa löysää.

Kroatian kyky haastaa Espanja

Espanja

Luka Modric on edelleen Kroatian pelin sielu.

Kroatia on toistaiseksi pahin vastus Espanjalle näissä kisoissa. Espanja on hallinnut palloa peräti 69-prosenttisesti näissä kisoissa. Tämä on osittain Espanjan pelitapaa, mutta osittain myös sen vastustajien todella passiivisia ottelusuunnitelmia. Espanjaa vastaan on valuttu alas passiivisiin blokkimuodostelmiin.

Kroatia ei todennäköisesti ihan niin passiivisesti pelaa. Joukkueen keskikenttäkolmikon on saatava pallo itselleen ja syöteltävä sitä. Modric, Mateo Kovačić ja Marcelo Brozović haluavat pallon itselleen ja heiltä on myös vaikea saada sitä pois. Siksi Espanjan palloton vaihe joutuu nyt ensimmäisen kerran kovaan testiin.

Modric ja Kovačić koskettavat joukkueessa eniten palloa ja tekevät sen ylivoimaisesti. Kaikki hyökkääminen lähtee sen kautta, että he hakevat pallon itselleen. Modric on syöttänyt 75 kertaa ottelua kohden ja Kovačić 65 kertaa.

Puola sai aikaan Espanjaa vastaan vain viisi yritystä, mutta niistä kolme tapahtui erittäin läheltä maalia. Espanja on haavoitettavissa. On mielenkiintoista nähdä, mitä Kroatian keskikenttä saa vapaasti virtaavalla syöttelyllään aikaiseksi. He unohtavat usein täyttää ylempiä alueita imeytyessään lähelle palloa, mutta heiltä on vaikea saada palloa pois. Jos Espanjan puolustuspelisuunnitelma ei ole laadukas, niin he paineistavat itsensä pihalle.

Siksi tämän ottelun ratkaisu piilee kahdessa asiassa. Onko Espanjalla joku tökkimässä boksissa palloa sisään? Entä miten Espanja saa Modricin ja Kovačićin improvisoidun luovuuden kuriin?

Tulosveikkaus: Kroatia – Espanja 0-1